Hiperhidroz nedir? Aşırı terleme hastalığı nasıl tedavi edilir?

Hiperhidroz nedir sorusunun yanıtı merak ediliyor. Özellikle yaz mevsiminde yaşanan aşırı terleme stres gibi etkenlerle de artabiliyor. Koltuk altı, baş bölgesi ve ayaklarda görülen aşırı terleme nasıl tedavi edilir? İşte detaylar...

Hiperhidroz nedir sorusunun yanıtı merak ediliyor. Aşırı terleme hastalığı olarak da bilinen Hiperhidroz, özellikle yaz mevsiminde sıcakta yaşansa da gün için de yaşanan strese bağlı olarak da artabiliyor. İşte detaylar...

HİPERHİDROZ NEDİR?


Kadın, erkek herkesin yaygın olarak karşılaştığı bir problem olan aşırı terleme, hem sosyal hayatta hem de iş hayatında pek çok soruna neden olabiliyor. Kişi, sosyal hayattan uzaklaşıyor, iletişimden kaçınıyor ve psikolojik sıkıntılar yaşamaya başlıyor.

Aşırı terleme hastalığında en sık yaşanan sorunlar arasında yoğun koltuk altı terlemeleri, ter kokusu, kıyafette renk değişimi, tokalaşmak istemeyecek kadar el içi terlemeleri, ayak terlemeleri, ayakta koku problemi, kalabalıkta ayakkabı çıkaramama durumu ve yoğun baş bölgesi terlemeleri yer alıyor.

Sosyal ve psikolojik boyutlarıyla günümüzde ciddi bir sorun olan hiperhidroz yani aşırı terleme, bölgedeki ter bezlerinin diğer ter bezlerine oranla daha fazla ter üretmesidir. Aşırı terleme sorunu, çok kolay bir şekilde tedavi edilebilen dermatolojik bir hastalıktır.

10 dakikada aşırı terlemeye son vermek mümkün

Aşırı terleme için en doğru çözüm olan botoksu; baş bölgesine 10 dakika, koltuk altlarına 15 dakika, eller ve ayaklara 15'er dakikada uygulayabiliyoruz. Bölgede herhangi bir kızarma, morarma, ağrı da olmadığı için kişi sosyal hayatına hemen kaldığı yerden devam edebiliyor. Uygulanan botoksun faydası, bir hafta ila 10 gün içerisinde kendini gösteriyor.


Terleme için bir diğer çözüm de küretaj yöntemi

Küretaj denilen bir yöntemle koltuk altlarında yer alan ter bezlerini temizleyebiliyoruz. Genel anestezi ile koltuk altına yaptığımız küçük bir kesi ile ter bezlerini alıyoruz. Ancak hepsinin tamamen temizlenememesi gibi durumlar olabiliyor. Koltuk altına cerrahi bir müdahalede koltuk altındaki yoğun lenfatik sistem çok çabuk etkilenebiliyor ve aşırı ödeme, şişlik ve morluklara sebep olabiliyor. Ayrıca cerrahi müdahalenin ertesi ağrılı da bir süreç olduğu için kişi sosyal hayata hemen karışamıyor. Hasta, bir ya da üç gün sonra sosyal hayatına geri dönebiliyor.

Hiperhidroz nedir? Aşırı terleme hastalığı nasıl tedavi edilir? ile ilgili etiketler sağlık hiperhidroz nedir
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.