Hindistan'da durum sanılandan daha korkunç boyutta

Koronavirüs salgınının başından bu yana en trajik görüntüler Hindistan'dan geliyor. Son aylarda vaka ölü sayılarının adeta kontrolden çıktığı ülkede sağlık sistemi çökme noktasına geldi. Ancak çıkan son iddialar salgının boyutunun daha kötü olduğunu gözler önüne serdi. Bilim insanları ülledeki gerçek vaka sayısının 500 milyon olabileceğinden endişe ediyor.

Koronavirüs salgınının adeta kontrolden çıktığı Hindistan'dan gelen görüntüler salgının ne durumda olduğunu gözler önüne seriyor. Salgının başından bu yana 17 milyonun üzerinde vaka ve 198 bin can kaybının açıklandı. Ancak ülkede ortaya çıkan bir iddia ise duyanları dehşete düşürdü.


Söz konusu iddialara göre gerçek vaka sayısı açıklanan vaka sayısından 30 kat fazla olabilir. Bu durumda Hindistan'daki toplam vaka sayısının 500 milyon olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan can kaybının da açıklanan verilerden çok ha fazlası olabileceğinin altı çiziliyor.

Hindistan'da durum sanılandan daha korkunç boyutta

CNN'de yer alan habere göre, Hindista'da bilim insanları ve doktorlar, hükümeti vaka sayısı ve can kayıplarının altyapı eksikleri ve test sayısının düşüklüğü nedeniyle kayıtlara eksik geçtiği konusunda uzun süre uyardılar. Hükümet ilk dalganın ardından bir takım iyileştiremeler yapsalar da şu anda yaşanan dalga adeta ülkeyi kasıp kavurdu.

Hindistan'da durum sanılandan daha korkunç boyutta - Resim : 2

Hastalık Dinamikleri, Ekonomi ve Politika Merkezi direktörü Ramanan Laxminarayan "Hem vaka sayılarının hem de ölüm oranlarının eksik sayıldığı herkesçe biliniyor, her zaman böyle oldu," dedi. Laxminarayan, geçen yıl her 30 vakadan sadece birinin raporlandığını tahmin ettiklerini belirterek, "Bu sefer, ölüm rakamları muhtemelen ciddi olarak küçümseniyor ve sahada gördüğümüz şey, resmi olarak bildirilenden çok daha fazla ölüm" ifadelerini kullandı.

HÜKÜMET DÜŞÜK ÖLÜM ORANLARINI İŞARET ETMİŞTİ

Hindistan'da hükümet salgının ilk dalgasındaki iyileşmeyi ölüm oranlarındaki düşüklüğe işaret ederek ilan etmişti. Başbakan Narendra Modi, koronavirüs salgınına karşı halkın galip geleceğini öngörmüş Ağustos ayında bazı kısıtlamalar kaldırılmıştı.

Ancak durum Başbakan Modi'nin tahmin ettiği gibi olmadı ve durum adeta kontrolden çıktı. ABD'li bilim insanları yaptıkları araştırma ile ülkede mayıs ayı sonuna kadar her gün 13 bin kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesini bekliyor. Bu durumda ise ülkede yaşayan her ailede bir kişi hayatını kaybedebilir.

Hindistan'da durum sanılandan daha korkunç boyutta - Resim : 3

"TEST SAYISI YETERLİ DEĞİL"

Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklamada test sayılarının yeterli olmadığının altı çizildi. İlk dalgadan bu yana test sayısında önemli bir artış yaşansa da Yeni Delhi gibi büyük şehirlerde tespit edilemeyen çok fazla vaka olabileceğinin altı çizildi.

Michigan Üniversitesi'nde biyoistatistik ve epidemiyoloji profesörü olan Bhramar Mukherjee'ye göre, test sayısındaki düşüşün iki nedeni var: Birinci neden belirti göstermeyen hastalar. Koronavirüs belirtisi göstermeyen kişiler hastanelere gidip test yaptırmadıklarından virüsü sessiz ve sedasız etraflarına yayıyorlar. İkinci nedeni ise özellikle kırsal kesimdeki hastaların yeterli sayıda teste ulaşmaması ve eyaletler arasındaki raporlama farkları...

DEHŞETE DÜŞÜREN İDDİALAR

Koronavirüs salgınının adeta kontrolden çıktığı Hindistan'dan duyanları dehşete düşüren iddialar geliyor. Söz konusu iddialara göre vaka ve ölüm sayıları açıklanandan çok daha fazla...

Sağlık sisteminin oldukça kötü olduğu ülkede normal şartlarda bile ölümlerin sadece yüzde 86'sı resmi kayıtlara geçebiliyor. Öte yandan ölümlerin sadece yüzde 22'sinin nedeni bi doktor tarafından belirlenip raporlanabiliyor. Bu durumun en büyük nedeni ülkedeki lojistik sorunları olduğu belirtilirken, resmi kurumlar da DSÖ'nün kurallarını takip etmenin kendileri için çok zor olduğunun altını çizdi.

Hindistan'da durum sanılandan daha korkunç boyutta - Resim : 4

Bilim insanları söz konusu gelişmelerin ışığında salgında 198 bin olarak açıklanan resmi can kaybı sayısının aslında 990 bin olabileceği tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz haftalarda toplu cenaze törenlerindeki artış ve üs üste yığılmış cansız bedenlerin sayısı, can kaybı sayısının eksik açıklanması yönündeki iddiaları güçlendiriyor. Öte yandan vaka sayısının ise gerçekte 500 milyon olmasından endişe ediliyor. Hindistan'da salgında yaşanan büyük artış sonrası Avrupa'dan bazı ülkeler yardım sözü vermişti.

Hindistan'da durum sanılandan daha korkunç boyutta ile ilgili etiketler Hindistan salgın iddia vaka ölü sayısı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.