Hindistan'da 1,6 milyar yıllık kırmızı yosun fosilleri bulundu

Hindistan'daki Madhya Pradeş eyaletinde, yaklaşık 1,6 milyar yıl öncesine ait olduğu iddia edilen bir fosil bulundu. Bu fosilin, dünyanın en eski bitkisi olabileceği öne sürüldü.

Prof. Dr. Therese Sallstedt liderliğindeki araştırma ekibi, Hindistan'ın Madhya Pradeş eyaletinde, yaklaşık 1,6 milyar yıl öncesine olma ihtimali yüksek kırmızı yosun fosilleri buldular.

TORTUL KAYALAR ARASINDA BULUNDU

Araştırmacılar, tortul kayalar arasında bulunan bu fosillerin, bitkiler ve çok hücreli organizmaların geçmişinin bugüne dek bilinenden 400 milyon yıl daha geriye gideceği anlamına geldiğini söylediler.

Fosilleşmiş bitkinin bir tür deniz yosunu olan kırmızı yosunun hücre yapısını içerdiğini belirten araştırmacılar, ek kanıtlarla desteklenmesi halinde bu fosillerin çok hücreli canlıların geçmişine dair en eski bulgu sayılabileceğini belirttiler.

AA

KOMPLEKS YAPILI HÜCRELERİN KANITI

Geçmişte okyanus tabanında bir kısmı ipliksi, bir kısmı etli yapıdaki bitki fosillerde hücre içinde fotosentez yapmayı sağlayan organellere benzer unsurlar keşfettiklerini söyleyen araştırmacılar, söz konusu bu unsurların kompleks yapılı hücrelerin kanıtı olduğunu vurguladılar.

Tek hücreli canlılara ait yeryüzündeki en eski yaşam izleri, 3.5 milyon yıl öncesine dayanıyor. Küf ve bitki fosillerine dayanan çok hücreli yaşama ait ilk izler ise 1.2 milyar öncesine ait.

Hindistan'da 1,6 milyar yıllık kırmızı yosun fosilleri bulundu ile ilgili etiketler fosil Bitki Hindistan eski
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.