Hindi nasıl pişirilir?

Yılbaşı yaklaşıkta vatandaşlarımız hindi nasıl yapılır sorgusunu aratıyor... Yılbaşı sofrasının tam da ortasında heybetiyle boy gösterecek olan hindiyi kızartmanın, iç pilavla doldurmanın ve en iyi hindiyi ben yaptım demenin cevapları aranır. Hindiyi daha kısa sürede pişirmek ve yumuşak hale getirmek ve derisini nar gibi kızartmak için önceden marine etmek, ilgi ve şefkat göstermek şart. Fırında bütün halde nar gibi kızarmış, iştah açan bir hindinin tadına bakmak için marinasyon karışımı şart. Oranlarını hindi ve yılbaşı hindisi tariflerinde paylaşmış olduğumuz tereyağı ve zeytinyağı (hatta bir arada) yanı sıra asit içeren bir içerik örnek olarak limon suyu, kızarmasını ve derinin gerilmesini sağlayacak tuz, hindiye renk ve tat vermesi için arzuya göre bir parça bal, domates salçası ve hardal kullanmayı tercih edebilirsiniz. Peki, yılbaşı hindisi nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Yılbaşı yaklaştıkça vatandaşlarımız yılbaşı hindisinin nasıl pişirileceğini araştırıyor. Hindi etinin daha kısa sürede pişirilmesi, yumuşak olması, derisinin nar gibi kızarması için, daha önceden marine etmeniz tavsiye edilir. Bunun için hazır sosları kullanabilir ya da evde kendiniz marine sos hazırlayabilirsiniz. Evdeki sosunuz için tane karabiber, defne yaprağı, zeytinyağı, sirke ve limon suyu koyduğunuz suyun içinde hindiyi bekletmenizi öneririz. Bu şekilde malzemeler hindi etine işler ve pişerken etin dağılmamasını, lezzetli olmasını sağlar. Bu aşamadan sonra hindi etini rahatça kızartabilirsiniz. Peki, yılbaşı hindisi nasıl yapılır? Nasıl pişirilir? Malzemeleri nelerdir? Detaylar haberimizde...

nasAl_yapAlAr

HİNDİ ETİ NASIL KIZARTILIR?

Hindi etinin daha kısa sürede pişirilmesi, yumuşak olması, derisinin nar gibi kızarması için, daha önceden marine etmeniz tavsiye edilir. Bunun için hazır sosları kullanabilir ya da evde kendiniz marine sos hazırlayabilirsiniz. Evdeki sosunuz için tane karabiber, defne yaprağı, zeytinyağı, sirke ve limon suyu koyduğunuz suyun içinde hindiyi bekletmenizi öneririz. Bu şekilde malzemeler hindi etine işler ve pişerken etin dağılmamasını, lezzetli olmasını sağlar. Bu aşamadan sonra hindi etini rahatça kızartabilirsiniz.

UEFHAWUYEFHWEF

BÜTÜN HİNDİ PİŞİRME NASIL OLUR?

Bütün hindi özellikle yılbaşı sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Nar gibi fırında kızaran bir hindi herkesin iştahını açacaktır. Ancak yine hindi etinin marine edilmesi şart. Bunun için kullanacağınız sosta limon suyu gibi asit içerikli malzemeler, zeytinyağı ve baharatlar kullanabilirsiniz.

Hindi etine renk vermek amacıyla sosun içine domates salçası, bal gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Malzemeleri karıştırarak hindiye sürün. Ancak pişerken hindi etinin yanmaması amacıyla üzerinde kuru baharatları fazla kullanmayın.

Hindi eti marine edildikten sonra, pişerken suyunu salacağı uygun bir tencerenin içine ya da fırın tepsisi içine koyun. Ancak hindiyi yerleştirirken, ısıya dayanıklı iple butlarını bağlayın. Böylece pişince hindi daha estetik olur. Kanatlarını da iple ya da tahta şiş yardımıyla gövdesine sabitleyin. Hindinin üzerini kurumaması için, alüminyum folyo ile kapatın. Ancak pişmesine yarım saat kaldığında folyoyu çıkarın ve hindi güzelce kızarsın. Arzu edenler hindinin içini kök sebzelerle doldurabilir, bunu sos yapımında kullanabilirsiniz.

Fırında hindi ile birlikte kestaneli iç pilav hazırlayarak, güzel bir hindi dolması da pişirebilirsiniz. Bunu hindinin içine doldurabilir ya da yanında ikram edebilirsiniz. Bütün hindi yine marine edilerek, özel üretilmiş hindi torbası içinde de pişirilebilir. Battal boy olan pişirme torbası içine hindiyi koyarak, torbayı kürdanla delip fırına atın. Bütün hindi aynı zamanda suda haşlanarak pişirilebilir. Suyuna da çorba ve pilav yapabilirsiniz.

HİNDİ ETİ KAÇ DERECEDE, NE KADAR SÜREDE PİŞER?

Hindi etinin iyice pişmesi, çiğ kalmaması amacıyla en uygun sıcaklık 160 derecedir. Hindiyi torbada veya alüminyum folyoda pişirirseniz sıcaklığı 175 dereceye ayarlayabilirsiniz. Hindinin ağırlığı 5 kg kadar olursa, yaklaşık 3-3,5 saat içinde 160 derece sıcaklıkta pişirmeniz yeterli olur. Pişirme için termometre kullanılıyorsa, hindilerde 75 derece, hindi dolmasında 80 derece yeterli gelir. Hindi fırında pişince dışarı alarak, 10-15 dakika dinlenmesini sağlayın. Daha sonra parçalar halinde ikramınızı yapabiliriz.

HİNDİ NASIL KIZARTILIR?

Hindiyi daha kısa sürede pişirmek ve yumuşak hale getirmek ve derisini nar gibi kızartmak için önceden marine etmek, ilgi ve şefkat göstermek şart.

Diğer bir yöntem: Tane karabiber, defne yaprağı, ada çayı gibi baharatların yanı sıra zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu ve sirke bulunan bol suda bütün hindiyi buzdolabında bir gün kadar bekletebilirsiniz. Kararında limon suyu ve sirke gibi asit içeren bileşiklerin bulunduğu bu karışım, baharat tadının hindi etine işlemesini ve etin dağılmadan muntazam bir şekilde dilimlenebilmesini sağlayacaktır.

Ek olarak pişerken daha aromatik ve lezzetli olmasını istiyorsanız derisinin altına otlarla ve baharatlarla tatlandırdığınız tereyağlarından koyabilirsiniz. Bu şekilde hem hindi etinin lezzeti daha çok ortaya çıkar hem de daha nefis bir şekilde kızarır. Aklınızın bir köşesinde bulunsun.

hindi

HİNDİ

Hindiler (Meleagridinae), tavuksular takımına ait olan sülüngiller familyası içerisinde bir alt familya oluştururlar. Amerika'ya ilk göç edenler tarafından keşfedilmiş ve 17. yüzyıl'ın başlarında Avrupa'ya getirilmiştir. Günümüzde eti için yetiştirilen bir kümes hayvanı olarak tanınırlar.

Hindinin 2 türü vardır. Meleagris gallopavo Doğu ve Güney Amerika kökenli bir tür olup, 1 m'ye kadar büyür. Diğer tür Meleagris ocellataise Meksika Yucatan menşeli olup belirgin bir şekilde daha küçüktür.

ETİMOLOJİ

Hindi Amerika'nin keşfi ile dünyaya yayılmış olmasına rağmen Türkçedeki Hindi kelimesinin Colomb'un Amerika'yı Batı Hint Adaları sanması ile bir ilgisi yoktur. Çünkü yine hindiye benzeyen ve Afrika kıtasına ait olan bir kuş olan Gine tavuğu Türkler tarafından eskiden beri bilinmekteydi ve çeşitli kaynaklara göre Hint tavuğu olarak da bilinen bu kuşa halk arasında Hint illerinden gelen kuş manasında Hindi kuş da denilmekte idi. Keşiften sonra ise halk Gine tavuğuna benzerliği yüzünden hindiyi de aynı isimle çağırmaya başladı.

İngilizcede ise Turkey olarak anılan hindiye bu ismin verilmesi de buna benzer bir şekilde olmuştur. Keşfin yapıldığı yıllarda Akdeniz ticareti Levantenlerin elinde idi. Yeni kıtadan gelen hindiler de İngiliz halkına "Turkey Merchants" adı ile de bilinen "Levant Company" adlı şirket tarafından ulaştırılıyordu. Hatta bu sebepten Levantenler İngilizce'de "Turkey merchants" (Hindi tüccarları) olarak da anılırdı. Türkler tarafından getirilen bu yeni kuşun adına da halk Turkey bird (Türk kuşu) veya Turkey cock (Türk horozu) ismini vermekte gecikmemiştir. Aslında keşiften önce de yine Osmanlı denizciler tarafından İngiltere'ye getirilen Gine tavuğu da bir süre Turkey bird olarak anıldıysa da daha sonra Linnaeus tarafından başlatılan bu karmaşa çözülmüştür.

Fransızca da ise Colomb'un Amerika'yı Batı Hint Adaları sanmasına binaen Hintten gelen manasında cocq de l'Inde (hint horozu) ve sonraları kısaca dinde denilmiştir.

Hollandaca da ise kalkoen denilen hindiye bu isim aslında o zamanlar hollandalı denizciler aktif olarak ticaret yaptıkları bir liman olan Hindistan'ın 'Kalikut'limanına istinaden bu isim verilmiştir. Çünkü Hollandalılar da bu kuşun Hindistan'dan geldiğini sanmışlardır ve halk o zaman Hollanda'ya pek çok malın getirildiği bu liman şehrinden geldiğini düşünüp bu ismi vermiştir. Önceleri Kalikutse Haan (Kalikut horozu) olarak halk ağzında kalkoen şekline dönüşmüştür. Hollandacadan bu kelime kuzeydeki Finlandiya, Norveç, Isveç ve Danimarka gibi ülkelerin dillerine geçmiştir. Almancada da önceleri Kalkuhn, sonraları Turkische Hahn (Türk horozu) şimdilerde ise Truthahn diye bilinmektedir.

Mısırlılarda Türkiye'den geldiğini düşünüp dikrum demişlerdir.

Herkes hindinin Hindistan'dan geldiğini düşünedursun, Hindistanlılar da Portekizliler aracılığı ile hindi oraya ulaştığında bu kuşun o zaman İspanyolların kontrolünde olan Peru'dan geldiğini düşünmüşler ve Peru bird (Peru kuşu) demişlerdir. Oysa o zamanlarda Peru'da hindi bulunmamaktaydı. Portekizce'de de Peru ismiyle bilinmektedir.

Hindi nasıl pişirilir? ile ilgili etiketler hindi nasıl yapılır? malzemeleri nelerdir
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.