"Heyecan verici bir keşif açıklayacağız"

NASA, Ay hakkında 'heyecan verici keşfi' duyurmak için büyük bir etkinlik düzenleyeceğini duyurdu. Keşfin detaylarını açıklamayan ajans sadece, "NASA'nın, derin uzay keşiflerine destek sağlamak için Ay hakkında bilgi edinme çabalarına katkı sağladığını" bilgisini verdi. NASA keşfin, Stratosfer Kızılötesi Astronomi Gözlemevince (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy - SOFIA) yapıldığını da açıklamasına ekledi.

Independent'in haberine göre; NASA'nın 'heyecan verici' dediği keşfi yaptığını belirttiği SOFIA, atmosferin büyük kısmından daha yüksekte uçan modifiye bir Boeing 747.

SOFIA'nın bu şekilde yüksekte olması, 274 cm'lik dahili teleskobunun Güneş sistemini ve evrenin daha geniş halini net biçimde görüntülemesini sağlıyor. Uçak, normalde uzay görüşümüzü engelleyen atmosfer su buharının yüzde 99'luk diliminin üzerinde uçabiliyor. 

NASA'nın yaptığı duyuruda, uçan gözlemevinin merkezindeki teleskop enstrümanlarının kızılötesi ışığı topladığı, bunun da "görünür ışıkla görülmesi imkansız olguları yakalayabileceği" manasına geldiği belirtildi.

Zamanının büyük bir kısmını uzayın derinliklerine bakarak uzak gezegen sistemleri ile yıldızların doğum ve ölümlerini araştırmaya harcayan SOFIA gözlemevi, kendi Güneş Sistemimizdeki diğer nesnelere ilişkin önemli bilgileri de ortaya çıkardı. Örneğin 2016 yılında, 40 senedir ilk defa Mars atmosferinde atomik oksijen gözlemleyen SOFIA'ydı.

NASA'nın etkinliği ile ilgili açıklamasında Artemis programına da yoğun atıfta bulunulması dikkat çekti. NASA'nın, bu program çerçevesinde, 2030'lardaki Mars görevlerini başlatmak için üs olarak kullanmayı ümit ettiği Ay'a ilk kadını ve sıradaki erkeği göndermeyi amaçladığı biliniyor. Artemis astronotları, 1972 yılından bu yana Ay'a ayak basan ilk insanlar olacak.

NASA Genel Merkezi'nde İnsanlı Keşif ve Operasyon Görevleri Direktörlüğü'nün baş keşif bilimcisi Dr. Jacob Bleacher, bu toplantıda hazır bulunacak. Bu da bahse konu keşfin en azından uzay ajansının Ay'a seyahat (ve Ay'da yaşam) planlarında uygulanabilir olduğuna işaret eden bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Bleacher'ın beraberinde etkinlikte, NASA Genel Merkezi'nde astrofizik bölümü direktörü Paul Hertz, NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde doktora sonrası araştırmacı Casey Honniball ve SOFIA görevinin proje bilimcisi Naseem Rangwala da yer alacak.

NASA, etkinliğin 26 Ekim Pazartesi günü Türkiye saati ile 19:00'da yapılacağını duyurdu.. Telekonferansın, NASA'nın internet sitesinden canlı yayımlanacağı da verilen bilgiler arasında

"Heyecan verici bir keşif açıklayacağız" ile ilgili etiketler NASA Keşif uzay sofia
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.