HES kodu nedir, ne işe yarar? HES kodu nasıl alınır?

Ülkemizde koronavirüse karşı tedbirlere bir yenisi daha eklendi. Hayat Eve Sığar kısaca HES kodu sistemi getirilerek kontrollü sosyal hayat ve ulaşım, seyahat gibi durumlarda kişilerin koronavirüs riski taşıyıp taşımadığı öğrenilebilecek. HES kodunun zorunlu hale getirilmesi ile beraber vatandaşlar HES kodu nedir, ne işe yarar sorusunun yanıtını arıyorlar. HES kodu nasıl alınır? İşte ayrıntılar…

HES kodu T.C Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirildi. Vatandaşların sosyal hayatta daha tedbirli olmasını sağlayan bu kod birçok işlemlerde kullanılıyor. Özellikle uçak, otobüs, tren gibi seyahat araçlarında HES kodu olmadan bilet alınması mümkün değil. HES kodu nasıl alınır? HES kodu nereden alınır? Gibi soruların yanıtına detaylı değineceğiz.

HES KODU NEDİR?

Sağlık Bakanlığı tarafından üretilen Hayat Eve Sığar uygulaması koronavirüs tedbirleri kapsamında daha tedbirli ve kullanıcının sağlık bilgilerini taşıyan bir uygulama olarak kullanıma sunuldu. Uygulama daha da geliştirilerek HES kodu altında bir kod üretilmeye başlandı. HES kodu kontrollü sosyal hayat, ulaşım ve seyahat veya ziyaret gibi durumlarda vatandaşların bulundurması gereken zorunlu bir kod haline geldi. Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı yetkili kişiler bu kod üzerinden öğrenebilecek.

HES KODU NASIL ALINIR?

HES kodu alabilmeniz için yapmanız gereken farklı yöntemler vardır. Bu yöntemleri sizlere detaylı açıklayalım. Mobil uygulama üzerinden, e-Devlet üzerinden, SMS ile HES kodu alınabiliyor.

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI HES KODU

Hayat Eve Sığar uygulamasını IOS ve Android marketten indirmeniz gerek. Uygulamayı ilk açtığınızda karşınıza sağlık bilgileri anketi gelecek. Bu anketi doldurun. Daha sonra ana sayfa üzerinde HES kodu işlemleri var. Buna dokunarak HES kodu üret deyin. Bu şekilde karşınıza kod gelecek. Artık sizin de bir HES kodunuz olmuş olacak.

SMS İLE HES KODU

Cep telefonunuzdan HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS gönderebilirsiniz. Bu şekilde HES kodu alabilirsiniz. 

  • TC kimlik numarası 97, 98, 99 ile başlayan kişiler; HES yazıp aralarına boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. kimlik numarası, doğum yılı ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndermeleri gerekmektedir.
  • C. Kimlik veya Yabancı Kimlik (99,98,97 ile başlayan) Numarası bulunmayan kişiler için Pasaport bilgileri ile HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla, Uyruk, Pasaport Seri Numarası, Doğum yılı, Soyadı yazarak 2023’e SMS göndermeliler.

 

E-DEVLET İLE HES KODU

e-Devlet üzerinden HES kodu alabilmek için şu işlemleri yapabilirsiniz:

( https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme ) Bu linke tıklayarak HES kodu sayfasına gidiniz. Daha sonra e-Devlet kullanıcı bilgilerinizi girerek HES kodu üretebilirsiniz.

e-Devlet ile HES kodu üretmenin yanında; silme, sorgulama ve detaylarını görüntüleme gibi birçok işlemleri de rahatlıkla yapabilirsiniz.

NOT: 18 yaş altındaki çocuklar için HES kodu e-Devlet üzerinden alınabiliyor.

HES KODU NE İŞE YARAR?

HES kodu daha önce bahsettiğimiz gibi seyahat, ziyaret ve birçok yerde yetkililer tarafından sizden istenen bir koddur. Bu kod olmadan uçak, tren, otobüs vb. seyahatinize izin verilmez. Bilet alamazsınız.

HES kodu yetkililere paylaşılarak Covid-19 riski taşıyıp taşımadığı sorgulanabilecek ve riskli kişilerin seyahati engellenecektir. Hem kendi sağlığınızı hem başkalarının sağlığını korumuş olacaksınız. HES kodu zorunlu olduğu için herkesin HES kodu üretmesi ve kodu yanında taşıması önerilmektedir. Aksi takdirde HES kodu olmadan bazı işlemleri yapmakta sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

HES kodu nedir, ne işe yarar? HES kodu nasıl alınır? ile ilgili etiketler HES HES kodu kod HES kodu nasıl alınır HES kodu nedir hes kodu alma ekranı hes kodu nasıl çalışır hes kodu ne işe yarıyor
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.