Herkesi ilgilendiren yeni kurallar resmi gazetede yayınlandı! Trafikte yeni dönem başlıyor!

Trafikte taşıt ve yolculara gelen yeni kurallar resmi gazetede yayınlandı. Yeni kurallara göre olası sert frenlerden oluşabilecek kazalarda bebek ve çocukların anne kucağından fırlayıp faciaya yol açmaması adına münübüs, otobüs ve taksilerde çocuk bağlama sistemleri zorunlu hale getirildi. Ayrıca otobüs ve minibüs binen tüm yolcular emniyet kemeri takmadan aracın hareket etmesine izin verilmeyecek.

Trafikte taşıt ve yolculara gelen yeni kurallar 16 Ağustos 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hazırlanan yönetmeliğe göre Trafik kurallarında yapılan değişiklikler şu şekilde:

ÇOCUKLARA VE YOLCULARA EMNİYET KEMERİ ZORUNLULUĞU 

Kamuoyunda bilinen adıyla ‘üç nokta emniyet kemeri, M1 sınıfı otomobiller, M1G ve N1G sınıfı arazi taşıtların, N1, N2, N3 sınıfı kamyonet, kamyon ve çekiciler, M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüslerin bütün koltuklarında, taksilerde en az 1 adet, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan ve bu madde kapsamında emniyet kemeri bulundurulması ve kullanılması zorunlu olan yolcu otobüslerinde ise toplam koltuk sayısının en az 10’da 1’i kadar sayıda “Çocuk Bağlama Sistemi Sisteminin” bulundurulması ve kullanılması zorunlu oldu.

Yönetmeliğe ayrıca kemersiz araçların hareket edemeyeceği belirtilen “2918 sayılı Kanunun 78 inci maddesine istinaden işlem yapılan araçlarda bulunan sürücü ve yolcular gerekli koruyucu tertibatları usulüne uygun olarak takmadan aracın karayolunda seyrine izin verilmez.” hükmü eklendi.

MOTORCULARA GÖZLÜK ZORUNLULUĞU

Trafik Yönetmeliğine scooterler ve elektrikli bisikletler de dahil edilirken motosikletlerle ilgili düzenleme de yapıldı.

Mevcut durumda motorlu bisiklet, bisiklet, elektrikli bisiklet sürücülerine zorunlu olan kaskın yanı sıra sürücüler için “gözü dış tesirlere karşı koruyacak, görüşe engel olmayacak, normal görüşü bozmayacak renkli veya renksiz” ‘gözlük’ de zorunlu oldu. Ancak kaskında koruma gözlüğü olanlar için bu kuraldan istisna tutuldu.

FOSFORLU YELEK ZORUNLULUĞU 

Yönetmelikle bisiklet, elektrikli bisiklet, elektrikli scooter, motorlu bisiklet ve motosiklet sürücüleri ile yolcularına ‘gece saatlerinde görünmelerini sağlamak adına’ ‘reflektif yelek’ veya benzeri kıyafet giyme zorunluluğu getirildi.

Herkesi ilgilendiren yeni kurallar resmi gazetede yayınlandı! Trafikte yeni dönem başlıyor! ile ilgili etiketler trafik kuralları trafik düzenlemesi
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.