Herkes yanlış bir tek o doğru!

Habertürk'te Fatih Altaylı'nın hazırlayıp sunduğu Teke Tek Programı'nda Türkiye'nin Libya politikası, S-400'lerin kullanımının gecikmesine neden olduğu ileri sürülen dost düşman tanıma sistemleri ve F-35'teki son gelişmeler ele alındı. Mete Yarar'ın Sputnik'te eski Rusya Savunma Bakanı'nın S-400 sistemlerinde kullanılacak dost düşman tespit yazılımı ile ilgili açıklamalarını aktarmasının ardından Prof. Dr. Murat Somer'le arasında sert bir tartışma yaşanmasına neden oldu.

Türkiye'nin dış politikadaki adımları, Libya eksenli gelişmeler, Türkiye dışında, Fransa, diğer AB ülkeleri, ABD ve Rusya'nın bu ülkedeki adımları, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400'lerle ilgili "neden aktif edilmiyor" sorusunun yanıtı ve F-35'lerle ilgili gelişmeler ele alındı. 

Libya'da Türkiye'nin aldığı rolü değerlendiren Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Somer, FETÖ'nün de spekülatif iddiaları arasında bulunan ve bazı ülkelerce de Türkiye'yi önce Suriye'de şimdi de Libya'da oyun dışına atmak ve meşru hükümetle ilişkisine zarar vermek için ortaya attığı "cihatçı" kavramını dile getirdi. 

Türkiye'nin Libya'da düzenli ordu yanında milis denilen cihatçıları kullandığını ileri süren Somer, daha sonra da daha önce Afganistan'da, Pakistan'da, Irak'ta bu tip grupları kullanan ABD ve Rusya'nın başına bunların bela olduğunu hatırlatıp Türkiye'nin de benzer şeyleri yaşama olasılığından korktuğunu ifade etti. 

Programın ilerleyen dakikalarında bu kez konu S-400'lerin dost düşman tanıma yazılımı Rusya tarafından Türkiye'ye verilmediği için sistemin devreye sokulmadığı iddiası konuşuldu. 

Mete Yarar bu sırada Rus Haber Ajansı Sputnik'te çıkan ve eski Rusya Savunma Bakanı'nın bu yazılıma ilişkin yaptığı açıklamayı okudu. Yarar, bakanın Sputnik'e verdiği bilgiye göre Rusya'nın dost düşman tanıma sistemini vermeyeceği, Türkiye'nin kendi hazırlayacağı yazılımı füze sistemine takacağını belirtti. 

Prof. Somer bu bilgiye Sputnik'in Rus ajansı olması dolayısı ile itiraz edip. Bir kaç kez de üzerine basa basa üstenç bir tavırla böyle durumlarda verilen kaynaklara dikkat edilmesi gerektiğini söylemesi üzerine Yarar müdahale etti. 

Daha önce Savunma Sanayi Başkanı'nın konuya ilişkin açıklamalarını aktardığını belirten Yarar, Rusya'dan alınan bir sistemle ilgili bilgiyi başka hangi kaynaktan alabileceğini sordu. Sonra da Somer'den Türkiye'nin Libya'da cihatçıları kullandığına ilişkin iddiasının kaynağını söylemesini istedi. Ancak Somer bu sözleri sarfettiğini kabul etmedi. Bunun üzerine Yarar o açıklamasını kesip kendisine Twitter üzerinden yollayacağını ifade etti. 

Bu sözlerin ardından hemen yanında oturan ve askeri bir uzman olan Mete Yarar'ın konumunu bile dikkate almadan bir akademisyene yakışmayan tarzda üstenç tavrını sürdüren Somer'in Yarar'a yönelik üslubu üzerine tartışma daha da büyüdü. 

Yaklaşık 5 dakika boyunca süren gerginlik Fatih Altaylı'nın müdahalesi ile o an için sona erdi. Ancak ikili arasındaki gerginlik programın ilerleyen dakikalarında da iğnelemelerle devam etti. 

Herkes yanlış bir tek o doğru! ile ilgili etiketler Mete Yarar S-400 Sputnik Libya Prof. Dr. Murat Somer koç üniversitesi

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.