"Herkes kendisini pozitif saysın!"

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, aşı çalışmaları, Çin'den getirilen ilaç dahil Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlar hakkında önemli bilgiler verdi. Vaka artışı konusunda İtalya ile yapılan kıyaslamalara karşı çıkan Ünal, milyon nüfusa düşen vaka sayısında İtalya'nın 978, Türkiye'nin ise sadece 15 olduğunun altını çizdi. Vatandaşlara da izolasyonun önemini hatırlatan Prof. Ünal, "Herkes kendisini pozitif saysın ona göre tedbirini alsın bu 3 haftada" dedi...

Dünyada her dakika koronavirüs salgını ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşanıyor. Türkiye'de de durum farklı değil.

Bilim dünyasından sıradan vatandaşa kadar herkes koranaya karşı geliştirilecek ilaç ve aşı müjdesini bekliyor. 

CNN Türk'de Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge programında aşı çalışmaları ve virüse karşı etkili olan ilaçlar ile Türkiye'de salgının durumu konuşuldu. 

Konuklar arasında bulunan Bilim Kurulu Üyesi Serhat Ünal, virüse yönelik aşı çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindiğini anlattı. ABD'nin aşının insanlar üzerinde denemesi sürecine geçtiğini, onun dışında Çin ve İsrail'in de aralarında olduğu bazı ülkelerde klinik deneme aşamasına gelindiğini ifade etti. 

"Herkes kendisini pozitif saysın!"

Aşının yaklaşık 1 yıl sonra kullanılabileceğini ifade eden ve infulanza (grip) üzerinden bir tablo çizen Ünal, infülanzanın yaz aylarında güney yarımkürede yayılmasını sürdürdüğünü, kış aylarında ise yeniden kuzey yarımküreye geldiğini hatırlattı. Ünal, koronavirüste de böyle bir seyir izlenmesi halinde aşının etkili olarak kullanılabileceğini ifade ederek, "Ancak bu farklı bir virüs ve kendi dinamikleri içerisinde yayılıyor." dedi.. 

Sıtma ilacını kullandıklarını ve bunun virüsün hücre içerisine girmesini engellemede etkili olduğunu vurgulayan Ünal, bu konuda birçok teori de bulunduğunu söyledi ve "Elimizde böyle ilaçların olması umut verici" diye konuştu.

Türkiye'deki vaka sayısındaki artış hızını İtalya'ya benzetenlere de yanıt veren Prof. Ünal, böylesi bir karşılaştırma için milyon kişideki orana bakmak gerektiğini söyledi. İtalya'da milyon kişide vaka sayısının 978 olduğunun altını çizen Ünal, Türkiye'de ise bunun sadece 15 olduğunu ifade etti. 

Cumhurbaşkanından bakana kadar tüm yetkililerin evde kalın çağrıları yaptığını hatırlatan Ünal, bulaşma hızını belli bir seviyede tutmaya çalıştıklarını, ancak İtalya'daki gibi bir seyir izlemesi halinde hastanelerinin bloke olacağını söyledi. 

Ünal bu noktada şu uyarıyı yaptı: 

"Bir taraftan hastalarımızı tedavi edeceğiz ama en önemli iş yeni vaka bulaşmasına engel olmak. Herkes kendisini pozitif saysın ona göre tedbirini alsın. Bulaşabilir ve bulaştırabilir saysın  bu 3 haftada"

 

"Herkes kendisini pozitif saysın!" ile ilgili etiketler İtalya Koronavirüs İlaç tedavi Bilim Kurulu prof. dr. serhat ünal aşı bulaşma
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.