Her krediye sigorta zorunluluğu bitti! İzinsiz sigorta yapan bankalara ceza kesilecek

Bankaların her krediye sigorta zorunluluğu dönemi sona erdi. Konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan açıklama yaparken, izinsiz sigorta işlemi yapan bankalara cezai işlem uygulanacak, poliçeyi düzenleyen personel de sorumlu tutulacak.

Kredilere sigorta zorunluluğu Meclis gündemine taşınmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (SEDDK) gelen değerlendirmeler üzerine bu konuyla ilgili açıklama yaptı.

BDDK ve SEDDK değerlendirmesinde; tüketicinin açık talebi olmadan krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacağına dikkat çekilerek, "Hayat sigortası adı altında yapılan tahsilatların iadesi konusunda vatandaşların cayma ve sigortadan ayrılma hakları bulunuyor. Süresi içinde başvuran sigorta ettirenlere hiçbir kesinti yapılmadan prim iadesi yapılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

TÜKETİCİNİN KORUNMASI KANUNUNA AYKIRI

Sabah'ın haberine göre; bankalar kredi faizlerini düşürmelerine karşın bu açığı kapatmak için konut kredilerinde konut, ihtiyaç kredisinde hayat, taşıt kredisinde de kasko sigortasını zorunlu yaptırıyor. Tüketicinin Korunması Kanunu'nda yer alan "Bir hizmet alınırken başka bir mal ve hizmetin satın alınması şartına bağlanamaz" hükmü ile tüketicinin talebi olmadan krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacağı vurgulanıyor.

CAYMA HAKKI

Hayat sigortası satın alan vatandaşların cayma, ayrılma haklarına olduğunu belirten Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Türk Ticaret Kanunu'nun 'Sigorta ettiren, sigortacının kendisine cayma hakkını kullanabileceğini bildirmesinden itibaren 15 gün içinde sözleşmeden cayabilir. Bilgilendirmenin yapıldığı sigortacı tarafından ispatlanır. Bilgilendirme yapılmamışsa cayma hakkı ilk prim ödemesinden bir ay sonra sona erer' hükmü amirdir. Süresi içinde başvuran sigorta ettirenlere hiçbir kesinti yapılmadan prim iadesi yapılır. Kanunda 'sigortadan ayrılma' maddesi kapsamında sigorta ettiren, en az bir yıldan beri yürürlükte bulunan, bir yıllık primi ödenmiş olan sözleşmelerde, istediği zaman sözleşmeyi sona erdirerek sigortadan ayrılabilir" dedi.


BANKALARA CEZA GELİYOR

Sorun ve şikâyetlerin banka ve sigorta şirketinden giderilmemesi durumunda dava açılabileceğini ifade eden Bakan Elvan şunları söyledi: "İl, ilçe hakem heyetlerine, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği nezdinde faaliyet gösteren hakem heyetlerine, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdindeki Sigorta Tahkim Komisyonlarına başvuruda bulunması mümkündür."

İzinsiz sigorta işlemi yapan bankalara cezai işlem uygulanırken, poliçeyi düzenleyen personel de sorumlu tutulacak.

Her krediye sigorta zorunluluğu bitti! İzinsiz sigorta yapan bankalara ceza kesilecek ile ilgili etiketler Banka kredi BDDK lütfü elvan sigorta zorunluluğu SEDDK
GÜNÜN VİDEOSU

Sidney'de ayin sırasında kan donduran olay! Gazze ile ilgili vaaz veren piskopos bıçaklandı...

Avusturalya’nın Sidney kenti yakınlarında vaaz veren piskopos, Gazze’deki deneyimlerini anlatıp, Gazze’de küçük çocukların öldürülmemesi gerektiğini belirtirken bıçaklı saldırıya uğradı. O anlar saniye saniye YouTube'da canlı yayınlandı.