Heimlich manevrası hayat kurtarıyor! Heimlich manevrası ilk yardım tekniği özellikleri

Heimlich manevrası nedir sorusuna kısaca nefes borusuna kaçan yemek ya da herhangi bir cismi çıkarmak için uygulanan ilk yardım tekniğidir cevabı verilebilir. Ancak bu ilk yardım tekniğinin bazı özellikleri vardır. Heimlich manevrasının nasıl yapıldığını öğrenmek isteyenler uzman bir ilk yardım kuruluşuna başvurabilir.

Heimlich manevrası nedir, nasıl yapılır? Bilinen en önemli ilk yardım tekniklerinden olan ve hayat kurtaran Heimlich manevresı özellikle nefes borusuna kaçan yemek ya da bir cismi çıkarmak için uygulanır. Soluk borusundaki kısmi tıkanmalarda en çok işe yarayan heimlich ilk yardım uygulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir?

HEİMLİCH MANEVRASI NEDİR, NASIL YAPILIR?

Heimlich manevrası, 1974 yılından bu yana dünya genelinde uygulanan temel ilk yardım tekniğidir. Bu uygulama adını doktor Henry Yehudah Heimlich'ten almıştır. Amerikalı doktor, bu manevra ile birlikte başta Dr. Atar ödülü olmak üzere birçok ödüle layık görüldü.
Birçok kişinin hayatını kurtaran Heimlich manevrası yaklaşık 50 yıldır uygulanıyor. Başta sağlık çalışanları ve polisler olmak üzere birçok kişiye ilk yardım eğitimleri kapsamında öğretilen manevra, sadece yetişkinlere değil çocuklara ve bebeklere de uygulanabiliyor.

Heimlich Hangi Durumlarda Uygulanır?

Soluk borusuna yemek kaçmasının en büyük nedeni hızlı yeme alışkanlığıdır. Yemek yerken konuşmak da aynı şeye neden olabilir. Heimlich manevrası, soluk borusuna kaçan yemeği ya da yabancı cismi çıkarmak için uygulanır.

Heimlich manevrası nedir, nasıl uygulanır? İşte Heimlich manevrası hakkında bilgiler

Öncelikli olarak eller yumruk şeklinde sıkılmalı ve müdahalede bulunulacak kişinin arkasına geçilmeli. Daha sonra, boğazındaki cismin daha rahat çıkması için kişinin hafifçe öne eğilmesi sağlanır. Yumruk şeklinde sıkılmış eller ile üst karın bölgesine basınç uygulanır. Yaklaşık 8 - 9 kez uygulanan basınçtan sonra yemek borusundaki cisim dışarı çıkar.

 

Heimlich manevrası hayat kurtarıyor! Heimlich manevrası ilk yardım tekniği özellikleri ile ilgili etiketler sağlık heimlich manevrası nedir
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.