HDP'den Kavala çağrısı yapan 10 büyükelçiye destek

Osman Kavala'nın serbest bırakılması için çağrıda bulunan ve büyük tepki çeken 10 ülkenin büyükelçisine CHP, DEVA ve Saadet Partisi'nden sonra HDP'den de destek geldi. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Kavala’nın serbest bırakılması kararlarına uyulması çağrısında bulunmaları nedeniyle bu muameleye maruz kalmaları akılla izah edilemez." denildi.

Gezi olaylarını finanse ettiği gerekçesiyle tutuklu bulunan Osman Kavala’ya ilişkin 10 büyükelçiden gelen çağrının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sert çıkışı başta Türkiye olmak üzere uluslararası kamuoyunun da gündemine oturdu.

10 büyükelçinin Türkiye'ye parmak sallayarak yaptığı "Osman Kavala serbest bırakılısın" çağrısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan "Dışişleri Bakanı'na, bu 10 tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz dedim" açıklamalarında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu tepkisi sonrası CHP, DEVA ve Saadet Partisi'nden sonra Kandil'in siyasi ayağı HDP'den de tepki geldi.

Her fırsatta terör örgütü PKK'nın sözcülüğünü yapan HDP'li Pervin Buldan ve Mithat Sancar yazılı açıklama yaparak şunları söyledi:

'HALKLARIMIZIN ÇIKARLARINA AYKIRI'

"Dış politikada yeni bir tutarsızlık halkası olan ve ülkelerin savaş halinde bile nadiren başvurdukları bir yöntemle ‘istenmeyen adam’ ilan etme girişimi halklarımızın çıkarlarına aykırıdır. 10 büyükelçi içinde yer alan ABD, Kanada ve Yeni Zelanda dışındakilerle Türkiye, Avrupa Konseyi üyeliğini paylaşmaktadır ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne birlikte taraftır.

Bu ülkelerin büyükelçilerinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala’nın serbest bırakılması kararlarına uyulması çağrısında bulunmaları nedeniyle bu muameleye maruz kalmaları akılla izah edilemez.

'SİYASİ ENGELLER KALDIRILMALI'

Atmaya hazırlanılan bu adım, ülkeyi yeni çıkmazlara götürecek, şiddetlenecek mali ve iktisadi krizlerin ve Türk lirasının değersizleşmesinin bedelini her gün yoksullaşan halklarımız ödeyecektir.

Türkiye gerçekten de uygar dünyaya ait olduğunu iddia etmeyi sürdürecekse, Cumhurbaşkanı’nın yapabileceği tek doğru şey, AİHM kararlarının uygulanması önündeki siyasi engelleri kaldırmaktır."

 

HDP'den Kavala çağrısı yapan 10 büyükelçiye destek ile ilgili etiketler HDP Osman Kavala Pervin Buldan mithat sancar
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.