HDP ne kadar oy aldı? Kaç milletvekili meclise girebildi?

24 Haziran sonuçlarının açıklamasıyla birlikte sonuçlar araştırılamaya başlandı. Seçime katılan partilerdden biri ise HDP oldu. HDP'nin seçim sonucunda aldığı oy oranı merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki HDP ne kadar oy aldı? Kaç milletvekili meclise girebildi? Hangi illerde birinci oldu? Detaylar haberimizde...

HDP ne kadar oy aldı? Türkiye genel seçim için dün sandık başına gitti. Seçmenler oyunu kullandıktan sonra oy oranlarını büyük bir merak ile beklemeye başladı. Seçim sonuçları belli oldu. Sonuçlarda HDP'nin ne kadar oy aldığını vatandaşlar tarafından araştırmaya başladı.Peki HDP ne kadar oy aldı? Kaç milletvekili meclise girebildi? Hangi illerde birinci oldu? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

HDP ne kadar oy aldı? Kaç milletvekili meclise girebildi?

HDP HANGİ İLLERDE BİRİNCİ OLDU?

24 Haziran seçimlerinde hiçbir ittifak içerisinde yer almayan HDP, 11 ilde birinci parti olmayı başardı. HDP seçim sonuçlarına göre; Tunceli, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman, Şırnak, Hakkari, Muş, Van, Ağrı, Iğdır’da birinci parti olmayı başardı.

TUNCELİ: Yüzde 51.3

DİYARBARKIR: Yüzde 65.9

MARDİN: Yüzde 59.6

SİİRT: Yüzde 51.38

BATMAN: Yüzde 62.4

ŞIRNAK: Yüzde 70.7

HAKKARİ: Yüzde 70.4

MUŞ: Yüzde 59.9

VAN: Yüzden 59.6

AĞRI: Yüzde 62.6

IĞDIR: Yüzde 44.4


24 Haziran seçimlerinde sandıkların yüzde 99’unu açılırken, HDP açılan sandıklara göre yüzde 11.6 oy alarak, 67 milletvekili çıkarıyor.


HDP MİLLETVEKİLİ LİSTESİ

ADANA

Tülay Hatimoğulları

Kemal Peköz

AĞRI

Abdullah Koç

Berdan Öztürk

Dirayet Dilan Taşdemir

ANKARA

Filiz Kerestecioğlu Demir

BATMAN

Feleknas Uca

Necdet İpekyüz

Ayşe Acar Başaran

Mehmet Rüştü Tiryaki

BİNGÖL

Erdal Aydemir

BİTLİS

Mahmut Celadet Gaydalı

DİYARBAKIR

Adnan Selçuk Mızraklı

Dersim Dağ

Garo Paylan

Hişyar Özsoy

İmam Taşçıer

Musa Farisoğulları

Remziye Tosun

Salihe Aydeniz

Semra Güzel

GAZİANTEP

Mahmut Toğrul

HAKKARİ

Leyla Güven

Sait Dede

Özgür Zeydanoğlu

HATAY

Barış Atay Mengüllüoğlu

IĞDIR

Habip Eksik

İSTANBUL

Hüda Kaya

Musa Piroğlu

Zeynel Özen

Erkan Baş

Oya Ersoy

Züleyha Gülüm

Ahmet Şık

Ali Kenanoğlu

Hakkı Saruhan Oluç

Dilşat Canbaz Kaya

Erol Katırcıoğlu

Pervin Buldan

İZMİR

Serpil Kemalbay Pekgözegü

Murat Çepni

KARS

Ayhan Bilgen

KOCAELİ

Ömer Faruk Gergerlioğlu

MARDİN

Mithat Sancar

Pero Dundar

Tuma Çelik

Ebrü Günay

MERSİN

Fatma Kurtulan

Rıdvan Turan

MUŞ

Gülüstan Kılıç Koçyiğit

Mensur Işık

SİİRT

Meral Danış Beştaş

Sıdık Taş

ŞANLIURFA

Nimetullah Erdoğmuş

Ayşe Sürücü

Nusrettin Maçin

Ömer Öcalan

ŞIRNAK

Hasan Özgüneş

Hüseyin Kaçmaz

Nuran İmir

DERSİM

Alican Ünlü

VAN

Sezai Temelli

Bedia Özgökçe Ertan

Murat Sarısaç

Muazzez Orhan

MİLLETVEKİLİ

Milletvekili, Parlamenter veya Mebus, bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

TBMM

Türkiye Büyük Millet Meclisi (kısaca TBMM), 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgali sırasında direniş gösteren Türk Milletinin oluşturduğu irade ile kurulan, (asli kurucu iktidar) ve yine bu iradenin sahibi olan Türk Milletinin anayasa ile verdiği yetki ile yasama görevi yapan Türkiye Cumhuriyeti anayasal devlet organıdır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir" ilkesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

Hali hazırda tali kurucu iktidar olan TBMM, diğer anayasal devlet organlarından üstün değildir. Yasama yetkisi yasa veya kanun yapma yetkisidir. Yasalar anayasaya aykırı olamaz. TBMM'nin anayasada da değişiklik yapma yetkisi bulunsa da bu yetki de Anayasa'nın Başlangıç bölümünde yer alan anlayışla ve anayasal bütünlüğe uygun olarak hareket etme ve ancak bu çerçeve içerisinde Anayasa'da değişiklik yapabilme ile sınırlıdır ve bu çerçevede meşruiyet kazanır. Anayasa’nın 6. maddesinde yer alan “hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa’dan almayan bir Devlet yetkisini kullanamaz.” ifadesiyle yasama organı olan TBMM'nin, kendisinin yasal dayanağı olan anayasanın bütününü veya temel ilkelerini reddederek yeni bir anayasa yapma yetkisi yoktur. Anayasaya bağlılık yemini eden milletvekili veya partilerin bu girişimlerde bulunması, yetki aşımı ve yetki gaspı girişimi yönünden suç olan bu durum milletvekilliklerinin meşrutiyetini sorgulanır hale getirir ve cebir kullanarak anayasayı değiştirmeye teşebbüsten yargılanma durumu ortaya çıkabilir.[6] Yasa ve anayasa değişikliklerinin halka ait egemenlik haklarını da koruyan bir toplumsal sözleşme olan anayasaya aykırı olup olmadığı Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenir.

Millete ait egemenlik yetkilerinin kuvvetler ayrılığı prensibi ile verilmesinin, kuvvetler ayrımının, devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli Devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve iş birliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduğu anlamına geldiği Anayasanın başlangıç bölümünde belirtilmiştir.

Anayasanın 108'nci Maddesine göre, yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Milletvekili genel seçimleri, dört yılda bir, serbest, eşit, tek dereceli, genel oy esaslarına göre, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçilen milletvekili adayları, anayasaya bağlı kalacağına dair Türk milleti önünde namusu ve şerefi üzerine yemin ederek 4 yıllığına TBMM üyeliği (milletvekilliği) hakkı kazanırlar. TBMM üyeleri (milletvekilleri), yasama dokunulmazlığına sahiptir.

HDP ne kadar oy aldı? Kaç milletvekili meclise girebildi? ile ilgili etiketler HDP milletvekili ne kadar oy aldı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.