Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'dan mali denge mesajı: "Cari açık verisi iyileşmeyi işaret ediyor"

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan koronavirüs salgınından etkilenen vatandaşlara destek vermeye devam edeceklerini belirterek, "Ocak-Mayıs faiz dışı dengesi, mali disiplin politikalarını kararlılıkla sürdürdüğümüzü gösteriyor. Dün açıklanan cari açık verisi, iyileşme patikasında olduğumuzu işaret ediyor. " dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, son açıklanan faiz dışı denge ve cari açık rakamlarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Bakan Elvan, açıklanan rakamların mali disiplin politikalarını karlılıkla sürdürdüklerinin göstergesi olduğunun altını çizdi.

Bakan Elvan, "Pandemi nedeniyle gerekirse, odaklı/seçici desteklerle vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Lütfi Elvan'ın Twitter hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"Ocak-Mayıs faiz dışı dengesi, mali disiplin politikalarını kararlılıkla sürdürdüğümüzü gösteriyor. Dün açıklanan cari açık verisi, iyileşme patikasında olduğumuzu işaret ediyor. Pandemi nedeniyle gerekirse, odaklı/seçici desteklerle vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz"

12 AYLIK CARİ AÇIK 32 MİLYAR 737 MİLYON DOLAR OLDU

Cari işlemler açığı, Nisan’da yıllık bazda 3 milyar 584 milyon dolar düşüşle 1 milyar 712 milyon dolara geriledi.

Merkez Bankası’nın verilerine göre, Nisan sonunda 12 aylık cari işlemler açığı 32 milyar 737 milyon dolar düzeyindeydi.

Bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre 2 milyar 332 milyon dolar azalarak 1 milyar 513 milyon dolara gerilemesi ve hizmetler dengesinin de geçen yılki 339 milyon dolar net çıkışa karşılık, bu yıl 811 milyon dolar net giriş kaydetmesi etkili oldu.

FAİZ DIŞI FAZLA 575 MİLYON LİRA OLDU

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, bütçe mayıs ayında 13.37 milyar TL açık verdi. Bütçe geliri bu dönemde 104.56 milyar TL olurken gider 117.94 milyar TL olarak gerçekleşti Faiz dışı bütçe giderleri 104 milyar TL olarak kaydedilirken, faiz dışı bütçe dengesi ise mayıs ayında 575 milyon TL fazla verdi.

2021 yılı Ocak-Mayıs döneminde ise bütçe açığı 7,5 milyar TL, faiz dışı fazla ise 73,9 milyar TL olarak gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'dan mali denge mesajı: "Cari açık verisi iyileşmeyi işaret ediyor" ile ilgili etiketler Cari açık Lütfi Elvan mali disiplin
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.