"Hayatta kalmak için hırsızlık yapmak suç sayılmasın"

ABD'nin Seattle eyaletinde ilginç bir önerge tartışılmaya başlandı. Tartışmanın merkezinde ise "Yoksulluk savunması" olarak nitelenen 'hırsızlık' var. Bazı siyasetçilerin önerisi "Hayatta kalmak için hırsızlık yapmak suç sayılmasın" şeklinde. Bu siyasetçilere göre, son karar yargıçlara ve jüri üyelerine bırakılmalı. Önergeye karşı çıkanlar ise bu adımın daha fazla suça kapı aralayacağını savunuyor.

"Birileri özel mülkte çadır kurarak içeri izinsiz girerse veya köşedeki marketten bir avuç dolusu malzemeyle dışarı çıkarsa ya da yiyecek ve kira gibi temel bir ihtiyacı karşılamak için internette satmak amacıyla elektrikli aletleri çalarsa suçlu sayılır mı?"

ABD'nin Seattle şehri bugünlerde bu sorulara verilecek doğru cevabın hangisi olacağına ilişkin hararetli bir tartışma yaşıyor.

Seattle merkezli KOMO News'un haberine göre, "yoksulluk savunması" olarak görülen bu fikir, Seattle Şehir Meclisi üyesi Lisa Herbold ve King County Kamu Savunma Departmanı Direktörü Anita Khandelwal tarafından sunulduktan sonra salı günü Kamu Güvenliği Komitesi'nde gündeme geldi.

Komite toplantısı sırasında Şehir Meclisi üyeleri, ilk kez ekim ayında Komite Başkanı Herbold tarafından sunulan yoksulluk savunması argümanına ilişkin son güncellemeyi tartıştkı.

Üyelerin salı günü öneriyle ilgili herhangi bir işlem yapmamasına karşın teklifin ocak ayında yeniden görüşüleceği tahmin ediliyor.

Önerinin son halinde Herbold'un Seattle belediye kanununa yeni yasal savunmanın eklenmesini istediği ifade ediliyor. Buna göre insanların hayatta kalabilmek adına temel ihtiyaçlarını karşılaması gerektiği için suç işleyenlere olumlu bir savunma imkanı sunulması gerektiği öngörülüyor.

Komite toplantısında söz alan Asha Venkataraman, böyle bir durumda zanlıların bahsi geçen eylemlerinin acil temel ihtiyaç tanımına uygun olduğunu kanıtlamak zorunda kalacağını ifade etti.

Suçun temel bir ihtiyacı karşılamak için işlenip işlenmediğine karar verme işinin jüri üyelerine bırakılmasını istediğini belirten Herbold da "Bu öneri, insanlara hikayelerini anlatma fırsatı veriyor, yargıçlara ve jüri üyelerine de bu hikayeleri dinleyerek şehrimizin değerlerini esas alan bir karar verme imkanı sunuyor" dedi.

Şehir Savcısı Pete Holmes, 30 Ekim'de Şehir Meclisi'ne gönderdiği bir mektupta, personelinin yoksulluk savunmasına dayalı noktaların bir kısmını zaten yerine getirdiğini bildirmişti.

Holmes mektubunda, "Şehir Savcılığı Bürosunu, hayatta kalma zorunluluğundan dolayı işlenmiş gibi görünen mülkiyet suçlarını kovuşturmaktan uzaklaştırmak için çalıştım" diye yazmıştı.

"Hayatta kalmak için hırsızlık yapmak suç sayılmasın" ile ilgili etiketler ABD Hırsızlık seattle yoksulluk savunması
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.