ABD F-35'ten vazgeçti, F-16'ya yöneldi

ABD Hava Kuvvetleri, F-35 savaş uçaklarında meydana gelen sorunlar ve gecikmeler nedeniyle yeniden F-16 uçaklarına yönelme kararı aldı.

ABD Hava Kuvvetleri geçtiğimiz günlerde teknoloji ve havacılık şirketi Lockheed Martin'e F-16 savaş uçağı bakımı için 10 yıllık bir sözleşme verdiğini duyurmuştu.

Interesting Engineering'ten aktarılan bilgilere göre, ABD'nin bu kararının arkasında yeni F-16'ların sipariş edileceği iddia edildi.

ABD'li kaynaklardan aktarılan görüşlere göre, Pentagon'un, F-35 savaş uçaklarındaki sorunlar nedeniyle yeniden F-16 siparişi vermeyi düşündüğü ve mevcut F-16'ları da 2048'e kadar envanterde tutmayı planladığı bildirildi.

F-35'TEKİ SORUNLAR F-16'YA YÖNELTTİ

Business Insider'da çıkan bir yazıya göre, ABD Hava Kuvvetlerinin Lockheed Martin ile yeni bir F-16 bakım sözleşmesi imzalamasının nedenleri arasında, şirketten yeni F-16 jetlerinin sipariş edilecek olması gösterildi. F-16 savaş uçaklarıyla ilgili sipariş iddialarının arkasında ise F-35 jetlerinin teknik ve sevkiyat sorunlarının yer aldığı bildirildi.

Öte yandan ABD Hava Kuvvetlerine 18 Mart 2005'te son F-16 teslimatı yapılmıştı. Bu teslimat, ABD Hava Kuvvetleri için üretilen 2 bin 231 F-16'nın 1978'de başlayan çalışmasını sona erdirmişti. Fakat Lockheed Martin, uluslararası müşteriler için F-16 üretmeye devam etmiş ve en son üretilen uçak 2017'de Irak'a teslim edilmişti.

F-16 2048'E KADAR HİZMETTE KALACAK

406,5 milyar dolarlık F-35 projesiyle ilgili sorunlar nedeniyle, ABD Hava Kuvvetleri F-16'yı en az 2048 yılına kadar hizmette tutmaya karar verdi.

Öte yandan son raporlara ve güçlü iddialara rağmen, ABD Hava Kuvvetlerinin sipariş etmeyi planlayabileceği yeni F-16 sayısı hakkında bir bilgi bulunmuyor.

TÜRKİYE PROJEDEN ÇIKARILMIŞTI

Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi aldığı gerekçesiyle, Trump yönetimi tarafından F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılmıştı.

ABD F-35'ten vazgeçti, F-16'ya yöneldi ile ilgili etiketler ABD F-35 f-16 savaş uçağı tedarik
GÜNÜN VİDEOSU

BM'nin tarihi Filistin kararı İsrail'de hazımsızlık yarattı! Genel Kurul'da skandal hakaret...

BM, Filistin'in tam üyeliğini içeren karar tasarısını onayladı. İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Gilad Erdan, BM Genel Kurulu’ndaki Filistin konulu toplantıda karara tepki göstererek BM Anlaşmasını kürsüde parçaladı.