Hawk füzelerinin teknik özellikleri nelerdir?

Hawk füzeleri nedir, özellikleri neledir? Afrin operasyonu öncesi sınır ili Hatay'da hareketli günler yaşanıyor. Afrin operasyonu kapsamında Hatay’ın sınır ilçeleri Hassa, Kırıkhan ve Reyhanlı’daki birliklere zırhlı askeri araç sevkiyatı devam ederken, sınır karakollarında ise alt yapı ve savunma sistemleri en üst düzeye çıkartıldı. Afrin operasyonu öncesi sınırda hareketli anlar yaşanıyor. Sınırın sıfır noktasında bulunan Hawk füzeleri, ateşlenmek için emir bekliyor. Hava savunma sistemleri arasında önemli bir yeri olan Hawk füzelerinin 40 kilometre menzili bulunuyor. Hawk füzeleri nedir, özellikleri neledir? Menzili ne kadar? Detaylar haberimizde...

Öte yandan, hudut birliklerinin Afrin sınırında, 24 saat zırhlı araçlarla sık sık devriye attığı ve kulelerden termal kameralarla sınır hattını izlediği öğrenilirken, sınıra yakın bazı noktalara beton bloklarla mevzi yapıldığı görüldü. Güvenlik önlemleri altında Suriye sınırındaki birliklere sevk edilen araçların, takviye amaçlı gönderildiği öğrenildi. Türkiye'deki çeşitli birliklerden tırlar üzerinde gönderilen 24 zırhlı personel taşıyıcı ve sinyal kesici askeri araç Hatay'ın Reyhanlı ilçesine geldi. Hawk füzeleri nedir, özellikleri neledir? Menzili ne kadar? Detaylar haberimizde...

Hawk_fAzeleri_nedir_Azellikleri_neledir_iAerik

HAWK FÜZELERİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Orta menzilli hava savunma füze sistemlerinin yaygın olarak kullanılması, 1950'li yılların sonlarına doğru gerçekleşti. ABD silahlı kuvvetleri envanterindeki yüksek irtifalı bombardıman ve keşif uçaklarına karşı Sovyetler Birliği, S-75 Dvina (NATO kod adı: SA-2 Guideline) olarak isimlendirilen orta menzilli hava savunma füze sistemini geliştirdi.

ABD'ye ait bir U-2 keşif uçağı' nın, 1 Mayıs 1960'ta Sovyet S-75 Dvina tarafından vurularak, düşürülmesi üzerine başta ABD olmak üzere NATO ülkelerinin ilgisi orta menzilli hava savunma füze sistemine yöneldi. ABD'li Raytheon firması tarafından 1952 yılında MIM-23 HAWK geliştirme çalışmalarına başlandı. 1959 yılında ABD silahlı kuvvetleri envanterine giren MIM-23 HAWK, Batı'nın ilk operasyonel kara konuşlu hava savunma füze sistemi oldu. Büyük çoğunluğu NATO ülkeleri olmak üzere, 24 ülkenin hizmetine giren MIM-23 HAWK yarı aktif radar teknolojisinin kullanıldığı batılı ilk sistem olma özelliğini taşıyor. İlk üretiminden itibaren risk ve tehdit unsurlarına karşı sürekli geliştirilen HAWK sistemi, 1972 yılında başlatılan I-HAWK programı kapsamında; motor ve güdüm sistemi geliştirilen yeni füzeler ile 30 metre gibi düşük irtifalarda hareket eden hedeflere karşı kullanabilme yeteneğine kavuştu.

1980'li yıllarda 3 aşamalı HAWK PIP programı kapsamında üzerinde yapılan çalışmalar sonrasında HAWK-XXI olan sistem, x bandında çalışan 3 boyutlu AN/MPQ-64 Sentinel hava savunma radarı ve yeni Atış Kontrol Merkezi ile daha da etkin hale geldi. HAWK; lançer, komuta-kontrol ve radar sistemlerinin ayrı treyler üzerine yerleştirilen çekili bir tasarıma sahip. Bu sayede, sabit sistemlerinin aksine arazide yer değiştirme ve gizlenme imkanı olan HAWK'ın etkinliği arttı.

Amerikan ordusunun 2002 yılında hizmet dışına çıkardığı HAWK sistemi, günümüzde birçok ülke tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Hawk_fAzeleri_nedir_Azellikleri_neledir_NEDAR

HAWK FÜZELERİ NELERDİR?

Raytheon tarafından geliştirilen sistem, orta menzil hava savunma sistemlerinin en etkililerindendir. Orta menzil hava savunma sistemi olmasına rağmen alçak irtifa hedefleri için uyarlanmıştır. Açık adı "Homing Allthe way to Kill" dir. Standart lançerinden üç füze taşımaktadır. Improved (Geliştirilmiş)-HAWK`ın motor perfomansı artırılmış, elektronik harbe karşı korunması da en üst düzeye çıkarılmıştır. Azami menzil 35 km ve azami irtifası ise 18 km`dir. 1982`de bir İsrail I-HAWK Füzesi, 21 km irtifadaki bir MIG-25 düşürmüştür. X-band radar güdümlü olarak yönlendirilen I-HAWKìn harp başlığı 54 kg ağırlığında olup parça ve infilak tesirlidir. Bugüne kadar 36.000 adet üretilen füzelerin 11.800 adedi NATO ülkeleri envanterine alınmıştır.

RADARI NE KADAR?

Hedef tespit radarı AN/MPQ-51 (Improved Hawk - Phase II) bir Ku Band (Frekans:15,5-17,5 GHz)darbe (pulse) modülasyon Radarı`dır.

Çıkış Gücü: 120 kW
Darbe Süresi: 0,6 µs
Menzil
83 km versus 3 m² target
78 km versus 2,4 m² target
63 km versus 1 m² target

Hedef Vurma Olasılıkları
%85 Uçaklara karşı

TEKNİK VERİLER

Tip: SAM surface to air (karadan havaya füzesi)

Üretici: ABD / Raytheon

Uzunluğu: 5,07 m
Genişliği: 0,87 m
Kanat Uzunluğu: 1,19 m
Motor: katı sıvı yakıtı
Tapa: proximity tapası HE
Hızı: 3 Mach
Azami Menzil: 40 km
fırlatma Ağırlığı: 584 kg
Hizmet Tavanı: 35000 feet / 10,66 km
Harp başlığı: 54 kg
Tahrip çapı: 17 m
Füze fiyati: 500 bin $

KULLANAN ÜLKELER

ABD
Almanya (2005'ten beri kullanım dışında)
Belçika
Birleşik Krallık
Birleşik Arap Emirlikleri
Danimarka
Hollanda
Endonezya
Fransa
İran
Irak
İsrail
İsveç
İspanya
İtalya
Japonya
Kuveyt
Güney Kore
Mısır
Norveç
Romanya
Tayvan
Türkiye
Yunanistan

Hawk füzelerinin teknik özellikleri nelerdir? ile ilgili etiketler hawk füzeleri nedir özellikleri nelerdir menzili ne kadar
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.