Havalimanındaki tahliyenin sona erdi, binlerce Afgan yollara düştü: Büyük kaçış başladı

Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesi sonrası Kabil'deki havalimanından yapılan tahliyeler sonra erdi. Bölgeden gelen son haberlere göre binlerce Afgan ülkeyi terk etmek için yola çıktı. Yürüyerek komşu ülkelere geçmeye çalışan Afganların İran ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçmeye amaçladığı öğrenildi.

Kabil'deki Hamit Karzai Havalimanı'ndan tahliyelerin sona ermesinin ardından binlerce Afgan yürüyerek ülkeden çıkmak için yollara düştü. Binlerce Afgan’ın sınırlara doğru hareketini gösteren görüntüler dikkat çekiyor.

Afganistan’da kontrolün tamamen Taliban’a geçmesi ve Kabil Hamid Karzai Havaalanı’ndan gerçekleştirilen tahliyelerin sona ermesinin ardından binlerce Afgan yürüyerek komşu ülkelere geçmek için yola çıktı. Sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde yayınlanan görüntülerde, binlerce Afgan'ın zor şartlarda Pakistan sınırına doğru yolculuğa çıktığı görülüyor. Pakistan üzerinden İran’a, oradan da Türkiye ve Avrupa’ya gitmek isteyen binlerce kişinin görüntüleri, ülkeden kaçışın boyutlarını gözler önüne seriyor.

Daily Mail gazetesinin aktardığına göre, Avrupa’ya doğru oluşacak olası bir göçmen akınından endişe duyan İngiliz politikacılar için bu görüntüler, “en büyük korkularını” doğruluyor. Habere göre, göç eden kitlenin ilk varış noktası Türkiye olacak. Ancak göçmenlerin Türkiye üzerinden Avrupa ve İngiltere’ye de ulaşması bekleniyor.

Nimruz vilayetinden yola çıkan Afganlar, bir süre Pakistan sınırları içinden yürüyüşlerine devam ediyor ve İran’a geçiyor. İran’dan ise genellikle insan kaçakçıları tarafından Türkiye’ye getiriliyor.

Havalimanındaki tahliyenin sona erdi, binlerce Afgan yollara düştü: Büyük kaçış başladı

EN YOKSULLAR YÜRÜYOR

Daily Mail’e konuşan bir Afgan göçmen, 4 saatlik yürüyüşten sonra Pakistan’ı geçerek akşam 10’da ıssız bir vadiye vardıklarını, burada İranlı insan kaçakçılarını beklemeye başladıklarını söyledi. Burada da insanlara bir parola sorulduğunu belirtti. Daha sonra herkesin daha küçük gruplara ayrıldığı ve başlarında İranlı kaçakçılarla yola devam ettiğini kaydetti. Aynı kişi, “Burada yürüyenler en yoksul olanlar. Çünkü daha az yürüyerek gidilen ancak daha fazla maliyeti olan yollar da bulunuyor” diye konuştu.

Havalimanındaki tahliyenin sona erdi, binlerce Afgan yollara düştü: Büyük kaçış başladı - Resim : 2

KABİL’DE HÜKÜMET YOK

31 Ağustos itibariyle yabancı askerlerin ülkeden çekilmesiyle, ülkenin tamamına yakınında kontrol Taliban’a geçti. Henüz ülkede ne bir hükümet ne bir ordu ne de asayiş bulunuyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ülkenin bir insani felaketle karşı karşıya kaldığını, 18 milyon Afgan’ın hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyaç duyduğunu, her üç kişiden birinin bir sonraki öğünün nereden geleceğini bilmediğini, her gün daha fazla insanın temel gıda ve hizmetlerden mahrum kaldığını, acilen gıda ve tıbbi malzeme ulaştırılması gerektiğini söyledi.

Havalimanındaki tahliyenin sona erdi, binlerce Afgan yollara düştü: Büyük kaçış başladı ile ilgili etiketler Afganistan Pakistan İran Türkiye kaçış sınır
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.