Hava tahmin spekülasyonlarına tepki

Sosyal medya üzerinden hava tahmini yapan bilgisiz kişilere tepki gösteren meteoroloji uzmanları, insanların yanlış yönlendirildiğini belirterek ‘Şov peşinde koşuyorlar’ ifadelerini kullandı.

İstanbul’da geçtiğimiz hafta şiddetli dolu korkusu birçok yerde mizahi görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu. Vatandaşlar, korkuyla, araçlarının üzerini battaniye, çarşaf, yorganla örterken, İTÜ’lü uzmanlar ise son yıllarda özellikle sosyal medya üzerinden hava tahmin spekülasyonları yapılmasına tepki gösterdi.

Deprem tartışmalarının bir benzerinin hava tahminleri üzerinden yürütüldüğüne dikkat çeken İTÜ’lü uzmanlar, meteorolog olmayan kişilerin şöhret uğruna halkı yanlış yönlendirdiği uyarısında bulundu.

 ‘YORGANLARI HAZIRLAYIN’

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre: İstanbul’da ortaya çıkan görüntülerin duruma dikkat çekmek amacıyla felaket sözcülüğü yapanların eseri olduğunu dile getiren İTÜ Prof. Dr. Orhan Şen, şunları söyledi:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü(MGM), dolu ve fırtına uyarısı yaptı ancak noktasal bir duyuruda bulunmadı. Sosyal medya ve bir takım TV’lere çıkıp şöhret olmak isteyen ancak hiçbir uzmanlığı olmayan kişiler, çarşaf, yorgan görüntülerine neden oldular. Bizi komik duruma düşürüyorlar. Bir haber kanalı ‘yorganları hazırlayın’ diye anons geçiyor.

Halkımız doğru bilgiyi Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıklamalarından takip etsinler. Uzmanlık alanı hava kirliliği veya iklim modellemesi olanlar, hava tahmininde bulunabiliyorlar. Şahsen, kendi arabamın üzerini örtmedim. Dolu ihtimali olabileceğini söyledik ancak saatlik paylaşımlarla, bu ihtimalin ortadan kalktığı yönünde uyarılarımız oldu. Uzmanlığı olmayan kişiler, yanlış bilgi verdikleri gibi, komik görüntülere neden oluyorlar.”

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu da, uzman olmadığı halde halkı yanlış bilgilendiren yorumculara itibar edilmemesi gerektiğini dile getirerek şunları söyledi:

“Doğru bilgi için en doğru adres MGM. Bizler de veri ve radar görüntülerini MGM’den temin ediyoruz. Vatandaşımızı tedbir almaları için uyarmak doğru ancak radarda günler öncesinden görülmeyecek bilgileri medya aracılığı ile servis etmek paniğe neden oluyor. Birileri tahminleri tutmamış olsa da ‘nasıl olsa unutulur’ diyerek felaket sözcülüğü yapmaya devam ediyorlar.

 Bu ülkede herkes her şeyi biliyor ancak kimse haddini bilmiyor. Allah’tan MGM’de görevli arkadaşlarımız üç, beş gün önceden çıkıp şov yapmıyor. Dolu veya hortum gibi hava olayları çok kısa sürede beliren doğa olaylarıdır.

Millet olarak abartılı söylemleri seviyoruz. Fırtınanın bile en şiddetlisi bizim ülkemizde olmalı. Şov peşinde koşanlar nedeniyle meteoroloji camiasına karşı güvensizlik oluşuyor.”

Hava tahmin spekülasyonlarına tepki ile ilgili etiketler hava durumu Meteoroloji Mikdat Kadıoğlu dolu orhan şen
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.