Haşhaşi ne demek? Haşhaşiler kimdir? Kurucusu Hasan Sabbah'ın hayatı...

Haşhaşi ne demek? Haşhaşiler kimdir? Hasan Sabbah'ın örgütü Haşhaşiler'in Alamut Kalesi nerededir soruları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla gündeme geldi. Ayrıca, geçtiğimiz senelerde Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde Gürken Uygun'un canlandırdığı Hasan Sabbah'ın kurucusu olduğu Haşhaşiler ne olduğu merak ediliyor. Peki, tarihin en büyük suikastlerine imza atan Haşhaşiler nedir? İşte Hasan Sabbah'ın hayatı ve Haşhaşiler hakkında merak edilen detaylar...

Haşhaşi kelimesinin anlamı nedir? Haşhaşiler kimdir? Hasan Sabbah liderliğindeki Haşhaşiler örgütü, Alamut Kalesi'nde bulunuyor. Bu sorular, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla gündeme geldi. Ayrıca, geçtiğimiz yıllarda Gürkan Uygun'un Hasan Sabbah'ı canlandırdığı "Uyanış: Büyük Selçuklu" dizisiyle birlikte, Haşhaşilerin kökeni ve faaliyetleri merak konusu haline geldi. Tarihin en önemli suikastlerine imza atan Haşhaşiler, kimdir? İşte Büyük Selçuklu Devleti döneminde düzenlediği suikastlerle adından söz ettiren Haşhaşiler'in kurucusu Hasan Sabbah hayatı ve detaylar haberimizde...

HAŞHAŞİLER KİMDİR?


Tarih kaynaklarına göre, Haşhaşiler, 1090 yılının eylül ayında İsmaili din adamı Hasan Sabbah tarafından kurulmuş dini tarikat ve siyasi bir örgüttür. 'Haşhaşiyun' olarak da bilinmektedir. İnsanlık tarihinin en gizemli adamı Hasan Sabbah tarafından siyasi-askeri figürlere yönelik suikastlarıyla devlet yönetimlerini dizayn etmeye çalışmışlardı. Bugünkü İran, Irak ve Suriye topraklarında yaygındı.

 Kuşatılması ve ele geçirilmesi güç kaleler temelinde örgütlenmiş olan Haşhaşin Tarikatı önemli kişilere yönelik suikastlere dayanan etkili bir askeri strateji geliştirerek Orta Çağ İslam dünyasında çok farklı bir güç olarak ortaya çıktı.

Topluluk, suikastleriyle tanınırken, iddialara göre suikastlerden önce kendilerinden geçmek için içtikleri haşhaştan isimlerini almışlardır. Topluluğun, Büyük Selçuklu Devleti zamanında terör estirip, pek çok üst düzey devlet adamını ve Abbasi soyunu öldürdüğü biliniyor.

HAŞHAŞİ NE DEMEK? TDK'YA GÖRE HAŞHAŞİNİN ANLAMI

19 Mayıs 1809 tarihinde Silvestre de Sacy'nin Institut de France'da yayınladığı bildiride kelimenin etimolojisine getirdiği açıklama kabul görmüştür.

Sacy'e göre Batı dillerinde 'suikastçı, kiralık katil' gibi anlamlara gelen ve en erken Haçlı Seferleri kayıtlarında rastlanan 'assasini, assissini, heyssisini' gibi kelimelerin kökeni Arapçadaki 'haşhaş' kelimesidir.

Bu kelimenin çoğulu ise 'haşhaşiyyun, haşhaşin' gibi kelimelerdir. 'Haşhaş' kelimesi Arapçada 'kuru ot' ve 'hayvan yemi' anlamına gelir.

HAŞHAŞİLER'İN YAŞADIĞI ALAMUT KALESİ NEREDE?

Haşhaşiler, sarp bir kayalığın tepesinde, ulaşılmaz Alamut Kalesi'nde yaşamışlardır. Alamut kalesi, İran'ın kuzey taraflarında yer alan Kazvin'deki Elbruz Dağları'ndadır. Bu kalenin önemi, orada 34 yıl boyunca yaşayan ve kaleden hiç ayrılmadan Abbasiler ve Büyük Selçuklu gibi devlet adamlarına ve hükümdarlara veya din adamlarına suikast düzenleyen bir sapık mezhep uydurucusu Hassan Sabbah’tan kaynaklanmaktadır.

ac1-masyaf-fortress.png

HAŞHAŞİLERİN KURUCUSU KİMDİR?

Hasan Sabbah (1034-1124), Büyük Selçuklu Devleti zamanında yaşamış olan, tarihin eski ezoterik ve Batıni örgütü Haşhaşileri kuran ve ölene kadar liderliğini yapan İranlıdır. Tarihteki en gizemli insanlardan biri olarak adı geçer.

Haşhaşi ne demek? Haşhaşiler kimdir? Kurucusu Hasan Sabbah'ın hayatı... - Resim : 2

HASAN SABBAH'IN HAYATI

İran'da Kum kentinde dünyaya gelmiştir. Zamanın önde gelen okulllarında okuma şansı bulmuştur. Ailesiyle birlikte Rey şehrine gittiğinde burada Şii inancının önderleriyle temas etmiş ve Şiiliği benimsemiştir. Dini çalışmalarını geliştirmek için Fatimilerin hakim olduğu Kahire'ye gitmiştir.

İran'a döndüğünde Selçuklu Türk sarayında yüksek bir memuriyetle işe başlayacaktır. Ünlü yönetici Nizamülmülk’ün emrinde çalışmaya başlayacaktır. Bu aşamadan sonra hayat hikayesinde belirsizlik başlar. Bazı iddialara göre Nizamülmülk, Ömer Hayyam ve Hasan Sabbah birlikte aynı dönemlerde öğrencidirler ve kim hayatta en çabuk yükselirse diğerlerine yardım edecektir.

Bu efsanenin doğruluğuna dair bir bilgi bulunmamaktadır. Bundan sonra kesin olarak bilenen ise Hasan Sabbah’ın yoğun dini çalışmalarından sonra örgütlenmeye başladığı ve Alamut kalesini ele geçirip burada üslenmesidir.

Haşhaşi ne demek? Haşhaşiler kimdir? Kurucusu Hasan Sabbah'ın hayatı... ile ilgili etiketler TRT 1 haşhaşi ne demek haşhaşi kimdir
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.