‘Haremeyn, Hac; Mukaddes Yolculuk’ sergisi...

Osmanlı dönemindeki hac yolculuğunu anlatan ‘Haremeyn, Hac; Mukaddes Yolculuk’ sergisi Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde açıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Haremeyn, Hac; Mukaddes Yolculuk’ sergisi Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde açıldı.

‘Haremeyn, Hac; Mukaddes Yolculuk’ sergisi...

Küratörlüğünü Erkan Doğanay’ın üstlendiği sergide İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü envanterinde bulunan Kabe örtüsü, yazma eser, harita, kartpostal, belge, berat, fotoğraf, feraşet çantası ve çeşitli objelerin yanısıra Hz. Peygamberimiz’in Sakal-ı Şerifleri de bulunuyor.

Türkiye’de bu konu üzerine düzenlenmiş en kapsamlı çalışma olan Haremeyn Sergisi, Surre Alayı ile İstanbul’dan başlayan hacca gidiş, Mekke, Medine, Kabe ve Mescid-i Nebi ziyaretlerinden sonra hacı adaylarının evlerine dönüş yolculuklarının zorluğu gözler önüne seriliyor.

‘Haremeyn, Hac; Mukaddes Yolculuk’ sergisi... - Resim : 2

TANIK OLUN
Belgesel sunum tarzında hazırlanan serginin nitelikli ve çok geniş anlatımlı olduğunu söyleyen küratör Doğanay, “200 yıl önce hac yolculuğu 9-10 ayı buluyordu. Surre Alayı vardı. İşte Haremeyn, Hac vazifesi için büyük fedakarlık gösteren bu insanların eşyalarını sergiliyor. 200 yıl önceki atmosferi oluşturmaya çalıştık. İnsanlar girdiği zaman, gerçekten zamanında oldukça meşakkatli ve mübarek bir yolculuğa çıkıldığını anlıyor” diyor.

‘Haremeyn, Hac; Mukaddes Yolculuk’ sergisi... - Resim : 3

Yeni eşyalar eklendi
Gaziantep ve Ordu şehirlerini de ziyaret eden sergi 100 binin üzerinde ziyaretçi ağırladı. Küratör Erkan Doğanay, “Bu sergi diğer üçünden daha kapsamlı oldu. İçerisinde başka yeni malzemeler eklendi. Hatlar, hilye-i şerifler yer alıyor” dedi.

‘Haremeyn, Hac; Mukaddes Yolculuk’ sergisi... ile ilgili etiketler İBB ‘Haremeyn Hac; Mukaddes Yolculuk’ sergisi
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.