Hamile kalırsa dünya tarihine geçecek!

Serebral palsi hastası olan ve beyin pili ile yaşayan 35 yaşındaki Canan Aykanat,beyin pili ile hamile kalmak için bir kez daha ameliyat olmaya hazırlanıyor. Aykanat, hamile kalırsa dünyada beyin pili takılı olarak doğum yapan ilk kadın olacak.

Bursa'da yaşayan 35 yaşındaki serebral palsi hastası Canan Aykanat, bu günlerde vücudunda taşımış olduğu beyin pili ile anne olmak için ameliyat masasına yatacak.

Engelli Kadınlar Derneği (ENKADER)’nin başkanlığını yapan Aykanat, henüz 4 yaşındayken serebral palsi hastalığına yakalandı. Yıllardır hastalığıyla mücadele eden genç kadın, bugünlerde anne olmak için geçireceği ameliyata hazırlanıyor.

"ESKİDEN KONUŞAMIYORDUM"

Canan Aykanat, "Hastalığımın teşhisi 4 yaşındayken konuldu. Hastalığımın ismi serebral palsi, ama distoni olarak geçiyor. Yani bütün vücudumda kasılmalar var. İlk kez 4 yaşımdayken boyun bölgemde başladı, daha sonra bütün vücudumda ilerledi. Eskiden konuşamıyordum. Konuştuğumda ne dediğim anlaşılmıyordu. Çeşitli tedaviler görmüştüm önceki yıllarda, ama çok etkili olmadığı gibi hastalığım ilerlemeye devam etti. 2017’de bir ameliyat geçirdim ve o ameliyat ile hastalığımın ilerlemesi durduruldu. O ameliyatla derin beyin simülatörü yani beyin pili takıldı. Bu pilin takılmasında yaş sınırı (50-55 aralığı) var. Bu sebeple de Türkiye’de ilk genç hasta olarak bana takılmış oldu" dedi.

"DÜNYADA BİR İLK OLACAK"

Anne olmak için karnındaki pilin bulunduğu yerden alınarak göğüs bölgesinde bir yere takılması için ameliyat olacağını söyleyen Aykanat, hamile kalırsa dünyada beyin pili takılı olarak doğum yapan ilk kadın olacağını söyledi.

Aykanat, "Pil daha önce göğsüme takılmıştı, sonra orada durmayınca karnıma aldılar fakat anne olmak istediğim için şimdi yakın zamanda gerçekleştireceğim operasyonla karnımdan alınıp kalbime doğru bir yere takılacak. Eğer nasip olursa bu işlemden sonra gebe kalırsam bu da dünyada bir ilk olacak. Çünkü böyle benim gibi beyin pili takılı olan hastalarda gebelik oranı hiç yokmuş. Ben de dünyada bir ilk olacağım inşallah" diye konuştu.

Hamile kalırsa dünya tarihine geçecek! ile ilgili etiketler Bursa
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.