Hamas'a kınama, İsrail'e "tahliyeleri durdurun" çağrısı

Avrupa Birliği'nden İsrail-Filistin geriliminde ateşkes çağrısı geldi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Hamas saldırılarını kınadıklarını, Kudüs'teki tahliyelerin durdurulması gerektiğini söyledi. Borrell, Gazze'ye insani yardım erişimi de istedi.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, İsrail-Filistin arasında ateşkes, Gazze'ye insani yardım erişimi ve sivillerin korunması çağrısı yaptı.

AB ülkelerinin dışişleri bakanları, İsrail'in Filistinlilere saldırılarının ardından artan gerilimi görüşmek üzere video konferans yöntemiyle olağanüstü toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, İsrail-Filistin arasında ateşkes, Gazze'ye insani yardım erişimi ve sivillerin korunması çağrısında bulundu. Borell, "Hamas'ın saldırılarını kınıyoruz, İsrail’in savunma hakkını destekliyoruz ama bunun uluslararası insancıl hukuk açısından yapılması gerekiyor. Kutsal yerlerin ve ibadet yerlerinin statüsüne saygı duymalıyız. İsrailli yetkililer, Kudüs'teki Şeyh Cerrah Mahallesi’nin tahliyesini durdurmalı" dedi.

Filistin'de can kaybının kabul edilemez sayıya ulaştığını belirten Borrell, "Şiddetin artması sivillerin kaybına, ölümlerine, yaralanmalarına neden oldu, bunların arasında çok sayıda kadın ve çocuk var, bu kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

"SİYASİ ÇÖZÜM GEREKİYOR"

AB’nin İsrail güvenlik hukukunu desteklediğini belirten Borrell, "İsrail ve Filistin için güvenlik siyasi bir çözüm gerektiriyor. Politik bir ufku yeniden kurmalıyız. Filistin seçiminin organize edilmesi bir öncelik olmalı, herkesten bunu teşvik etmesini istiyoruz" dedi.

BİR TEK MACARİSTAN AÇIKLAMAYI KABUL ETMEDİ

Borell, toplantıya katılan 27 ülkeden 26'sını ortak bir karara vardığını belirterek, Macaristan'ın bu açıklamayı kabul etmeyen tek ülke olduğunu ifade etti. Öte yandan İsrail’in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında toplam can kaybı 213’e, yaralı sayısı ise bin 442’ye yükseldi.

İHA

Hamas'a kınama, İsrail'e "tahliyeleri durdurun" çağrısı ile ilgili etiketler Avrupa Birliği İsrail Filistin Kudüs Şeyh Cerrah ateşkes Josep Borrell
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.