Haluk Bayraktar Türkiye'nin gururu yerli İHA'yı anlattı

Haluk Bayraktar yerli İHA konusunda "Bizim şu anda geliştirdiğimiz Bayraktar TB2'nin 15 bin saat uçuşu var. Bu, para vererek dahi ABD'den alamayacağınız bir sistem. Bizim böyle bir sistemi milli yapmayıp da ne yapmamız lazım; bunu anlamakta zorlanıyorum." dedi.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, günümüzde savunma teknolojilerinin milli olmamasının kabul edilemeyeceğini belirtti. Milli kelimesine takılabilindiğinin altını çizen Bayraktar "Bizim şu anda geliştirdiğimiz Bayraktar TB2'nin 15 bin saat uçuşu var. Bu, para vererek dahi ABD'den alamayacağınız bir sistem. Bizim böyle bir sistemi milli yapmayıp da ne yapmamız lazım; bunu anlamakta zorlanıyorum." dedi.

Baykar Genel Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Bayraktar içinde bulunulan bilgi çağında düşük maliyetli ama etkisi yüksek teknolojilere doğru bir gidiş olduğunu söyledi.

İnsansız hava aracı teknolojisinin 1990'lardan sonra geliştiğini anlatan Bayraktar, Türkiye'nin havacılıkta daha önce kaçırdığı treni akıllı sistemlerle yakalayabileceğini ifade etti.

TEKNOLOJİYİ GELİŞTİRMEK İSTEDİĞİNİZDE EN BASİT ŞEYLER BİLE ESİRGENİYOR

Bayraktar, "Ülke ve Baykar olarak hesabımız; bu teknolojileri başkalarına bağımlı olmadan nasıl milli yapabiliriz, ülkemizi nasıl teknolojisiyle kendi ve yakın coğrafyasında bağımsız caydırıcı bir güç haline getirebiliriz? Şahsi tecrübemle şunu gördüm ki ülke olarak ben bu teknolojiyi geliştireceğim diye yola çıktığınız zaman en basit şeyler dahi sizden esirgeniyor. Bu bir cıvataya kadar bile inebiliyor." diye konuştu.

MİLLİ OLURSA ÜLKEYE GÜÇ KATARIZ

Günümüzde savunma teknolojilerinin milli olmamasının kabul edilemeyeceğini belirten Bayraktar, "Örneğin bizim ürettiğimizin 20 katı maliyetli bir hava aracı var. Başvurup cevap alma garantiniz bile yok. Eğer bunu alırsanız içindeki elektronik sisteminde yer alan milyonlarca kodun arasında 'Ülke sınırları dışında uçuşu sonlandır' gibi iki satır kod olabilir. Dolayısıyla milli olursa bu handikapları tamamen elimine eder, ülkeye güç katarız. Bizim yaptıklarımızın da bunun ufak bir örneği olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Haluk Bayraktar, 2004 yılında Mili Savunma Müsteşarlığının hazır alım ihalelerini iptal ederek milli ve özgün üretim sürecini başlatma kararını alması ve bu kararı şartnamelerine de yansıtmasının önemli olduğunu vurguladı.

''PARA VEREREK BİLE ABD'DEN ALAMAYACAĞINIZ BİR SİSTEM''

Bayraktar, "Bazen milli kelimesine takılabiliniyor. Bizim şu anda geliştirdiğimiz Bayraktar TB2'nin 15 bin saat uçuşu var. Bu para vererek dahi ABD'den alamayacağınız bir sistem. Bizim böyle bir sistemi milli yapmayıp da ne yapmamız lazım; bunu anlamakta zorlanıyorum." dedi.

Baykar Genel Müdürü Bayraktar, savunma sanayisinde Türkiye'yi kalkındıracak, oyun değiştirici hamlelerin bu alandaki girişimci firmalardan çıkacağına inandığını kaydetti.

Haluk Bayraktar Türkiye'nin gururu yerli İHA'yı anlattı ile ilgili etiketler Haluk Bayraktar İHA
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.