Halkbank: Safir AVM ve Seyir Terası satışı nedeniyle herhangi bir zarar oluşmamıştır

Halkbank, Safir AVM ve Seyir Terası satışı nedeniyle herhangi bir zarar oluşmadığını, maliyet değerinin üzerinde satış yapılarak Banka alacağının nemalarıyla birlikte tahsil ve tasfiyesi sağlandığını bildirdi.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Banka'dan KAP'a yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bazı medya yayınlarında ve sosyal medyahesaplarında; kamu bankaları tarafından kredi alacağının tahsil ve tasfiyesinisağlamak üzere Aralık/2019'da edinilen Safir AVM ve Seyir Terası'yla ilgiliolarak;

Bankamızın 2021 yılı Sayıştay Raporu'na daatıflar yapılmak suretiyle bahse konu gayrimenkulün Ocak/2023'teki Türk Lirasısatış değerinin güncel cari kurdan yabancı para karşılığının, 2019 yılındakiTürk Lirası değerinin o günkü kur baz alınarak hesaplanan yabancı paradeğerinden düşük olduğuna ve gayrimenkulün yarı fiyatına eski sahiplerine gerisatıldığına dair yapılan haber ve söylentiler, gerçeğe aykırı, bağlamındankopuk, kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı ve Bankanın güven ve itibarınısarsıcı niteliktedir.

Konuya dair açıklamalarımız aşağıdasunulmuştur.

Varlık borç takasına konu edilen kredi TürkLirası cinsinden olup, gayrimenkuller de Türk Lirası cinsinden edinilmiştir.Yabancı para cinsinden kredi tasfiyesi ile yabancı para cinsinden gayrimenkuledinimi söz konusu dahi değildir. Takasa konu kredinin faizler dahil günceldeğeri, gayrimenkulün güncel satış değeri ile aynı seviyededir. Güncel satıştutarı, gayrimenkullerin edinim değerinin oldukça üzerindedir.

Satış işlemine ilişkin olarak yapılan haberve söylentilerde; bahse konu gayrimenkullerin adeta yabancı para olarakedinildiği ve yabancı para olarak satıldığı izlenimi ve algısı oluşturulmasınınve ayrıca yıllar içindeki kur değişimleri dikkate alınmadan yabancı paradeğerlerinin hesaplanmasının gerçeği yansıtmadığı son derece açıktır.

AVM'lerin piyasa değerini, yöresindebulunan sair gayrimenkullerin fiyat artışları değil, AVM'nin gelecek yıllardahil müşteri ziyaretçi sayısı, ciro kapasitesi, kiracı sayısı ve mağazadoluluk oranlarındaki artış eğilimi belirlemektedir. Tüm bunlar ve pandemisonrası gelişmeler, AVM'lerin piyasa değerini ve alıcı taleplerini olumsuzetkilemiştir.

Gayrimenkuller ilanen satışa çıkarılmış,ilanda kaldığı süre boyunca Bankaya yazılı olarak sadece 3 adet alım teklifiiletilmiştir. Gelen alım tekliflerindeki bedellerin ise, satış ilan bedelinden%35 ile %40 oranında daha düşük seviyelerde olduğu görülmüştür.

Nihayetinde gayrimenkullerin eski sahibikredili firma tarafından iletilen alım teklifinin, gayrimenkullerin güncelekspertiz değeri düzeyinde ve Banka edinim maliyetinin üzerinde olması ilegelen diğer alım teklif bedellerinin oldukça üzerinde bulunması nedeniyle söz konusuteklif, Banka Yönetim Kurulu tarafından uygun bulunarak bahse konugayrimenkullerin satışı gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca, Bankamızın 2021 yılı SayıştayRaporu'nun hiçbir bölümünde Safir AVM ve Seyir Terası'nın yabancı para değeriile ilgili olarak herhangi bir tespit yapılmadığı gibi sadece AVM'nin eldençıkarılmasına yönelik öneride bulunulmuş olup Bankamız, öneri doğrultusunda enuygun koşullarda AVM'nin elden çıkarılma işlemini gerçekleştirmiştir.

Sonuç olarak;

Yukarıda detaylı olarak izah edildiğiüzere, bahse konu satış nedeniyle herhangi bir Banka zararı oluşmadığı gibimaliyet değerinin üzerinde satış yapılarak Banka alacağının nemalarıylabirlikte tahsil ve tasfiyesi sağlanmıştır.

Bankamızda kredi kullandırım işlemleri ilekredi alacağına karşılık edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılması işlemleri,5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve Bankamız iç düzenlemeleri uyarınca yerinegetirilmektedir. Söz konusu haberler, kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı,hisse değerini etkileyici, Bankamızın güven ve itibarını sarsıcı niteliktekişisel yaklaşıma ve yorumlara dayalı niteliktedir.

Bankamızın güven ve itibarını sarsacak nitelikte haksız haber ve yorumların yapılması, Bankacılık Kanunu'nun "İtibarın Korunması" başlıklı madde hükümlerine de aykırılık teşkil etmekte olup gerçeği yansıtmayan açıklamalar hakkında her türlü hukuki ve cezai haklarımızı saklı tuttuğumuzu beyan ederiz."

Halkbank: Safir AVM ve Seyir Terası satışı nedeniyle herhangi bir zarar oluşmamıştır ile ilgili etiketler Halkbank
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.