Halil Şerif Paşa kimdir? Ne iş yapıyordu? Dünyanın Kökeni tablosu metresi...

Halil Şerif Paşa kimdir? 'Dünyanın Kökeni' adlı ünlü tablosundaki kadın modelin kimliğini 'yüzde 99' oranında Osmanlı diplomatı Halil Şerif Paşa'nın metresi olan balerin Constance Queniaux olduğu duyuruldu. Peki Halil Şerif Paşa kimdir? Ne iş yapıyordu? Merak edilen detaylar haberimizde...

Osmanlı diplomatı Halil Şerif Paşa'nın yaşamı araştırılan konular arasında yer alıyor. Fransız uzmanlar 19. yüzyıl ressamı Gustave Courbet'nin 'Dünyanın Kökeni' adlı ünlü tablosundaki kadın modelin kimliğini 'yüzde 99' oranında tespit etti. Fransız uzmanların tespitine göre kadının Osmanlı diplomatı Halil Şerif Paşa'nın metresi olan balerin Constance Queniaux olduğu duyuruldu. Peki Halil Şerif Paşa kimdir? Ne iş yapıyordu? Detaylar haberimizde...

Halil Şerif Paşa kimdir? Ne iş yapıyordu?  Dünyanın Kökeni tablosu metresi...

Halil Şerif Paşa

Halil Şerif Paşa (1831, Kahire - 1879, İstanbul), 19. yüzyılda yaşamış bir Osmanlı devlet adamı, diplomattır.

Gerek devlet adamlığı, gerekse sanatseverliği ve özel hayatı ile Tanzimat Döneminin en renkli kişiliklerinden birisidir.[1] Büyük bir servet sahibi olan Halil Şerif Paşa, Avrupa resminin çok önemli yapıtlarının yer aldığı bir özel koleksiyon oluşturan ilk Osmanlı idi. Abdülaziz devrinde Hariciye(1872-1873) , II. Abdülhamid devrinde Adliye (1877) Nazırlığı yaptı.

1831’de Kahire'de, Kavalalı Mehmet Paşa’nın konağında doğdu. Babası Halil Şerif, Osmanlı Devleti'nin ayaklanmacı Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın sağ kolu olan Mehmet Şerif Paşa'nın oğludur.Fransız okullarında öğrenim gördü. Öğrenciliği sırasında sanata ilgi duydu ve Paris’e gidip geldikçe tablolar satın alarak koleksiyonculuğa başladı.

Fransızca bilgisi sayesinde Osmanlı Devleti’nde sefir olma teklifi aldı. 1856-1861 yılları arasında Osmanlı Devleti'nin Atina elçiliğinde katip oldu. Kırım Savaşı sonrasında yapılan Paris Kongresi’nde görev yaptı. Bu görevleri sırasında çok sayıda tablo satın aldı. Diplomatlık kariyeri 1861-1864 arasında Sankt-Peterburg'da büyükelçi olarak devam etti; Çar II. Alexandr ile yakın dost oldu ancak Paris’i çok özleyince istifa edip Fransa’ya yerleşti. Anayasanın gerekliliğini, meşrutiyet düzenini savundu; Jön Türkler’i destekledi. Paris sosyete yaşamında “Süslü Şerif” lakabıyla tanınan[2] Halil Şerif, Prens Napolyon'un dostu Jeane de Tourbey ile evlendi[5]. Bu evlilikten Leyla Şerife adlı bir kızı oldu. Eşi, kendisinin entelektüel çevre ile tanıştımasına aracılık etti.

Resme olan ilgisi zamanla tutkuya dönüştü. Erotik tablolar koleksiyonu oluşturan ve bu koleksiyona İngres’in “Türk Hamamı” (1862), Courbet’in iki kadını yatakta gösteren “Uyku” (1866) adlı eserlerini katmış olan Halil Paşa’nın, Courbet’e 1866’da “Dünyanın Kökeni” adlı tabloyu da sipariş veren kişi olduğu düşünülür. Kadın cinsel organını betimleyen bu tablonun halka gösterilmesi yasaklanmış ve bu sayede ünü çok artmıştı.

Koleksiyonuna sanatsal değeri olan her türlü tabloyu katan Haili Şerif Bey, Eugène Delacroix’ın altı çok değerli tablosunu da satın almıştı. Bu tablolar ve şu anda bulundukları müzeler şunlardır: "Liège Başpiskoposunun Katli" (Paris, Louvre Müzesi), "Cezayirli Kadınlar" (Paris, Louvre Müzesi), "Tasso Deliler Hastanesinde" (Zürih'teki özel Bührle koleksiyonu),"Tom O'Shanter'i Cadılar Kovalarken" (Nottingham Castle Müzesi) ve "Savaş Talimi Yapan Arap Süvariler" (Montpellier, Fabre Müzesi). Koleksiyonunda ayrıca Jean Aguste, Prosper Marilhat, Backhuysen, Boucher, Watteau, Corot, Courbet, Alexandre-Gabriel Decamps, Diaz, IngesIsabey, Rousseuo, Constant Troyon gibi ünlü ressamların önemli tabloları vardı. Bu tabloları resim tüccarı Paul Durand Ruel'in resim galerisinde topluyordu.

Lüks yaşam ve kumar tutkusu Halil Şerif’i zor duruma sokunca 1868’de İstanbul’da görev istedi. İstanbul’a dönmesi bir şartla kabul edilmişti: "Çıplak tabloları getirmeyecekti". Tablolarını 638bin frank gibi düşük bedelle satmak zorunda kaldı.Tablolar satıldıktan sonra eşi onunla yeni görev yerine gelmek istemeyip terk etti.

İstanbul’da bir süre sadrazam müsteşarı olarak görev yaptıktan sonra Viyana büyükelçisi odu. 1872’de Mısır hanedanından Mustafa Fazıl Paşa’nın kızı Prenses Nazlı Fazıl ile evlendi ancak bu evliliği uzun sürmedi. 1872-1873 yılları arasında Hariciye Nazırlığı, 1877 yılında ise beş ay boyunca Adliye Nazırlığı yaptı. 1877 yılında tekrar Paris'e büyükelçi olarak gitti ancak aynı yılın Eylül ayında görevinden alındı. 1879 yılına Sultan II. Abdülhamid’in cülus alayında at üzerindeyken güneş çarpması sonucu vefat etti.

Halil Şerif Paşa kimdir? Ne iş yapıyordu?  Dünyanın Kökeni tablosu metresi... - Resim : 2

Fransız uzmanlar, Dünyanın Kökeni tablosundaki kadın modelin kimliğini 'yüzde 99' oranında tespit etti. Tablodaki kadının ise Osmanlı diplomatı Halil Şerif Paşa'nın metresi olan balerin Constance Queniaux olduğu duyuruldu. İşte Dünyanın Kökeni tablosunun görüntüleri! Paşa'nın metresi balerin Constance Queniaux kimdir? Detaylar haberimizde...

Dünyanın Kökeni tablosunun görüntüleri! Gustave Courbet'nin 'L'Origine du monde' (Dünyanın Kökeni) aslı tablosundaki modelin kimliği belli oldu. Fransız uzmanlar 19. yüzyıl ressamı Gustave Courbet'nin 'Dünyanın Kökeni' adlı ünlü tablosundaki kadın modelin kimliğini 'yüzde 99' oranında tespit etti. İşte Dünyanın Kökeni tablosunun görüntüleri! Paşa'nın metresi balerin Constance Queniaux kimdir? Merak edilen detaylar haberimizde...

19. yüzyılın en skandal resimlerinden biri olan ressam Gustave Courbet'nin 'L'Origine du monde' (Dünyanın Kökeni) aslı tablosundaki modelin kimliği nihayet belli oldu.

Bir kadının vajinasını gerçekçi bir şekilde tasvir eden ve Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenen resim şoke ediciliğini içinde bulunduğumuz yüzyılda bile kaybetmemiş son olarak 2011 yılında Facebook resmin bulunduğu profilleri sansürlemişti.

Sanat tarihçileri yıllarca resimdeki kişinin Courbet'nin sevgilisi olan aynı zamanda ressamın ABD'li sanatçı dostu James Whistler'la da romantik bir ilişkisi olduğu belirtilen İrlandalı model Joanna Hiffernan'a ait olduğuna inanıyordu.

Ancak son yapılan bir araştırma resimdeki modelin renkli kişiliği ve sanat tutkusu ile tanınan, Tanzimat Dönemi'nin devlet adamlarından Halil Şerif Paşa'nın metresi balerin Constance Queniaux olduğunu ortaya çıkardı.

 

Halil Şerif Paşa kimdir? Ne iş yapıyordu? Dünyanın Kökeni tablosu metresi... ile ilgili etiketler Halil Şerif Paşa kimdir Dünyanın Kökeni tablosu
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.