Halepçe katliamı nedir? Halepçe katliamında kaç kişi öldü?

Tarihin en acı verici olayları arasında yer alan Halepçe katliamı tam 34 yıl önce bugün gerçekleştirildi. 16 Mart 1988 yılında gerçekleştirilen Halepçe katliamının detayları büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, Halepçe katliamı nedir? Halepçe katliamında kaç kişi öldü? Ayrıntılar haberimizde... 

Halepçe Katliamı veya Halepçe'ye zehirli gaz saldırısı, İran-Irak Savaşı esnasında Saddam Hüseyin'in, 1986-1988'de Irak'ın kuzeyinde Kürtlere karşı düzenlettiği El-Enfal Harekâtı adlı isyanı bastırma operasyonunun bir parçasıdır. 34 yıl önce bugün yaşanan korkunç olay, arama motorlarında en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Halepçe katliamı nedir? Halepçe katliamında kaç kişi öldü? Detaylar haberimizde... 

Halepçe katliamı nedir? Halepçe katliamında kaç kişi öldü?

HALEPÇE KATLİAMI NEDİR?

Saddam Hüseyin, İran ordusunun ilerleyişini durdurmak amacıyla Irak Ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı olan Korgeneral Ali Hasan al-Majid al-Tikriti'ye zehirli gaz bombaları kullanması talimatını verdi.

Olay 16 Mart 1988 yılında meydana geldi. Zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MiG-23 uçağından Halepçe kasabasına bombardıman düzenlendi.

Olayda 5 bin kadar kişinin yaşamını yitirdiği, 7 binden fazla kişinin de yaralandığı öngörülüyordu fakat Irak Savaşı'ndan sonra bölgeye giren yabancılar tarafından bu rakamın daha da büyük olduğu belirlendi.

Halepçe katliamı nedir? Halepçe katliamında kaç kişi öldü? - Resim : 2

Birleşmiş Milletler'in yaptırdığı tıbbi incelemeler sonucunda söz konusu saldırıda hardal gazı ile türü tespit edilememiş bir sinir gazı çeşidinin kullanıldığı belirlendi.

Halepçe katliamının emri Saddam Hüseyin tarafından Irak Ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı olan Korgeneral Ali Hasan al-Majid al-Tikriti'ye İran ordusunun ilerleyişini durdurmak için verilmiştir.

HALEPÇE KATLİAMINDA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Halepçe katliamı sonucu 3 bin 200 ila 5 bin arasında kişi yaşamını yitirdi ve 10 bin ila 7 bin arası sivil yaralandı.

 

 

Halepçe katliamı nedir? Halepçe katliamında kaç kişi öldü? ile ilgili etiketler Halepçe Halepçe Katliamı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.