'Haklarımızı 30 yıl boyunca garanti altına alıyoruz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uydu Teknolojileri Haftası Özel Oturumu'na canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Bu sabah uzaya fırlatılan TÜRKSAT 5A uydumuzla Doğu yörüngesindeki uzay haklarımızı 30 yıl boyunca garanti altına alıyoruz." dedi. Cumhurbaşkanı, 2021-2030 Milli Uzay Programı'nın da yakın zamanda açıklanacağının müjdesini verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uydu Teknolojileri Haftası Özel Oturumu'na videokonferans yöntemi ile bağlanarak önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Türkiye'nin uzayda yörünge hakkı bulunan 30 ülkeden biri olduğunu söyleyen Erdoğan, "Uzayda bulunan uydularımızdan 3'ü haberleşme 3'ü de gözlem amaçlı faaliyet gösteriyor." dedi.

Türkiye için kritik öneme sahip olan Türksat 5A uydusunun tasarımında, üretiminde, uzaya gönderilmesinde emeği geçenlere teşekkür etmeyei ihmal etmeyen Erdoğan, "Bu sabah uzaya fırlatılan TÜRKSAT 5A uydumuzla Doğu yörüngesindeki uzay haklarımızı 30 yıl boyunca garanti altına alıyoruz." ifadelerini kullandı.

'Haklarımızı 30 yıl boyunca garanti altına alıyoruz'

"ÜLKEMİZDE MİKRO UYDU TESİSİ KURUYORUZ"

Türksat 5B'nin ardından yeni bir seviyeye geçme amacından söz eden Cumhurbaşkanı, "Hedefimiz Türksat 6A'yı da 2022'de uzaydaki yerine yerleştirmektir. Kendi tasarımımız ve üretimimiz olan yüksek çözünürlüklü gözlem uydumuzu da uzaya göndereceğiz. Amerika'dan uzaya gönderilen uydumuzun yolculuğunun başarılı geçmesini, belirlenen tarihte görevine başlamasını temenni ediyorum. Ülkemizde mikro uydu tesisi kuruyoruz." ifadelerine yer verdi.

"2021-2030 MİLLİ UZAY PROGRAMIMIZI AÇIKLAYACAĞIZ"

2021-2030 Milli Uzay Programı'nın da yakın zamanda açıklanacağının müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kendi tasarımımız ve üretimimiz olan yüksek çözünürlüklü gözlem uydumuzu da uzaya göndereceğiz. Mikro uydu fırlatma tesisi kuruyoruz. Özellikle gençlerimizin bu konudaki heyecanlarını memnuniyetle takip ediyoruz." diyerek gelinen son noktayı anlattı.

'Haklarımızı 30 yıl boyunca garanti altına alıyoruz' - Resim : 2

Erdoğan, Türkiye'nin uzaydaki varlığını ve kabiliyetlerini artırma gayretinin kesintisiz olarak süreceğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı;

"Geniş bir kullanım alanı olan uzay ve uydu teknolojileri alanında ülkemizi marka haline getirmekte kararlıyız. Giderek geliştirdiğimiz altyapımızı kendimizle birlikte tüm dost ve kardeşlerimizin de imkanına sunarak yararlanmalarını sağlıyoruz."

KARAİSMAİLOĞLU: ARTARAK DEVAM EDECEK

Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da TÜRKSAT 5A uydusunun fırlatılması sonrası önemli açıklamalarda bulundu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Karaismailoğlu, uydunun 04:28'de fırlatılmasının planlandığını ancak hava şartları nedeniyle 05: 15'te fırlatıldığını söyledi. Yolculuğun yaklaşık olarak 4 ay süreceğini ve bu sürenin ardından yörüngeye yerleşme işleminin bitmesiyle testlerin yapılacağını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, "Daha sonra uydu faaliyette olmuş olacak. Bu çalışma yıllar süren bir çalışmanın sonucudur. Başarılı olarak fırlatılabildiği için hem gururlu, hem de mutluyuz" dedi.

Karaismailoğlu, "İnşallah bunun peşinden 5B gelecek peşinden 6A gelecek." diyerek sözlerini şöyle tamamladı;

"Ülkemiz, ulaştırma ve altyapıdaki bütün başarılı çalışmalarını uzayda da sürdürüyor. Uzay Vatan’da da bütün gücümüzü ve varlığımızı tüm dünyaya gösteriyoruz hissettiriyoruz. Bundan sonra uzay ve uydu çalışmaları da artarak sürecek."

TÜRKSAT 5A NEDİR?

Tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan TÜRKSAT 5A uydusunun 31 derece Doğu yörüngesindeki konumuna ulaşmak için yapacağı yolculuğun yaklaşık dört ay süreceği tahmin ediliyor. Uydunun 2021 yılı ikinci çeyreği içerisinde hizmete başlaması hedefleniyor.

31 derece Doğu yörüngesinde hizmet verecek olan TÜRKSAT 5A uydusu, manevra ömrü ile Türkiye'nin 31 derece Doğu yörüngesindeki frekans ve yörünge haklarını 30 sene boyunca güvence altına almış olacak.

3 bin 400 kilogram fırlatma kütlesine ve 10 kilowatt gücüne sahip olan uydu, Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan büyük bir coğrafyada veri haberleşmesi ve TV yayıncılığı hizmetleri sağlayacak.

'Haklarımızı 30 yıl boyunca garanti altına alıyoruz' ile ilgili etiketler Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı Uydu uzay turksat 5a uydusu Adil Karaismailoğlu
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.