Hafter Türkiye ve Rusya'nın ateşkes çağrısını kabul etti!

Libya'da General Hafter'e bağlı güçlerin Türkiye ile Rusya'nın ateşkes çağrısını kabul ettiği belirtildi. Ateşkes çağrısına Ulusal Mutabakat Hükümeti daha önce çağrıya uyacağını açıklamıştı. Saat 01.00 itibariyle ülkede ateşkes başladı. Libya'dan gelen ilk bilgiler ateşkesin havai fişeklerle kutlandığı yönünde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı görüşmeden kısa süre sonra Libya’nın doğusundaki darbeci lider Hafter’e bağlı güçler, Türkiye ve Rusya’nın ortak ateşkes çağrısını kabul etti.

Hafter'e bağlı güçlerin Sözcüsü Ahmed el-Mismari, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı görüntülü mesajında, Libya'nın batısındaki "operasyonlarına ilişkin ateşkes çağrısını kabul ettiklerini" ancak karşı tarafın ateşkesi ihlal etmesi halinde şiddetle karşılık vereceklerini kaydetti.

Libya'nın BM tarafından ülkenin resmi temsilcisi olarak tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti daha önce ateşkes çağrılarına uyacağını açıklamıştı. 

Libya'da her iki tarafın uyacağını duyurduğu ateşkes ise Türkiye Saati İle 01.00 itaberiyle başladı.

Libya'dan gelen ilk bilgiler havai fişeklerle kutlama yapıldığı yönünde. 

UMH Başbakanı Es-Serrac'ın bugün Türkiye'ye gelip, İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.

 İTALYA BAŞBAKANI'NDAN İLK ADIM YORUMU

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Libya'nın doğusundaki darbeci lider Halife Hafter'e bağlı güçlerin ateşkesi kabul etmesini, siyasi çözüme yönelik atılmış ilk adım olarak nitelerken, bu yolda daha çok adım atılması gerektiğini belirtti.

Başbakan Conte, darbeci lider Hafter'e bağlı güçlerin Türkiye ve Rusya'nın Libya'ya yönelik, ülkenin yerel saatiyle 00.00'da, Türkiye saati ile 01.00'de başlayacak ortak ateşkes çağrısını kabul etmesini, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla değerlendirdi.

Son günlerde Libya konusunda diplomasi trafiğini yoğunlaştıran Başbakan Conte, "Hafter güçleri ateşkesi kabul etti. Bu, siyasi çözüm arayışında ilk adım. Hala bu konuda katedilmesi gereken çok yol var ama yön doğru." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Conte, bugün Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ile Roma'da görüşürken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de bir telefon görüşmesi yapmıştı. Conte, çarşamba günü de darbeci lider Hafter'i Roma'da ağırlamıştı.

 

Hafter Türkiye ve Rusya'nın ateşkes çağrısını kabul etti! ile ilgili etiketler Libya ateşkes
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.