Hafter petrol blokajını kaldırma sözü verdi

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri darbeci Halife Hafter'e destek veren yabancı paralı askerler petrol üretim ve ihracını silah zoruyla durdurmuştu. 8 aydır petrol üretiminin durması nedeniyle ülke genelinde günlük 20 saati bulan elektrik kesintileri yaşanan ülkenin ekonomik zararı 10 milyar dolara yaklaşmış durumda. ABD'nin Libya Büyükelçisi yazışmalar yoluyla görüştüğü Hafter'in petrol blokajını sona erdireceğini taahhüt ettiğini duyurdu.

ABD'nin Libya Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Libya Büyükelçisi Richard Norland'ın, ülkenin doğusunu kontrol etmeyi sürdüren Halife Hafter ile "karşılıklı yazışmalarda" bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Hafter'in "tüm enerji sektörünün en geç 12 Eylül'de yeniden açılmasına izin vereceğini ve bunu şahsen taahhüt ettiğini" ilettiği ifade edildi.

Libyalı tarafların barışçıl diyalog için Birleşmiş Milletler öncülüğünde (Fas'ta) bir araya geldiğinin hatırlatılan açıklamada, ABD Büyükelçiliğinin "Libya Ulusal Petrol Kurumunun (NOC) hayati öneme sahip görevini yürütmeye başlamasına imkan veren bir Libya ittifakının görünmesinden memnuniyet duyduğu" ifade edildi.

Ülkede petrol ve gaz sektörünün zorla kapatılmasından dolayı Libyalıların ciddi elektrik krizi yaşadığı, Kovid-19 salgınıyla karşı karşıya olduğu ve yabancı paralı askerler ile silahlı grupların enerji altyapısına tehdit oluşturduğunun vurgulandığı açıklamada, "Hafter'in bu taahhüdünün derhal uygulanmasının Libya halkının refahını artırmak için hayati önem taşıdığı" kaydedildi.

8 AYDIR PETROL ÜRETİMİ YAPILAMIYOR

Hafter saflarındaki milis grupları ve yabancı paralı askerler, ocak ayında, ülkenin petrol kaynaklarının yüzde 80'inden fazlasına ev sahipliği yapan doğu bölgelerinde petrol üretim ve ihracını zor kullanarak durdurmuştu.

Afrika'nın en büyük kanıtlanmış petrol rezervine sahip ülkesi durumunda bulunan Libya'da, Hafter güçlerinin 8 aydır üretimi durdurması nedeniyle, günlük 20 saate varan elektrik kesintileri yaşanıyor. Akaryakıt kuyruklarının sıradan hale geldiği ülkede ekonominin uğradığı zarar 9,6 milyar doları aşmış durumda.

Hafter petrol blokajını kaldırma sözü verdi ile ilgili etiketler Libya ABD Petrol Elektrik Hafter Richard Norland
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.