Hafter neden ateşkesi imzalamadı?

Libya'da ateşkesi kalıcı hale getirecek anlaşma büyük umutları da beraberinde getirdi. Ancak Rusya'dan gelen son dakika haberi Libya için tüm umutları kırdı. Libya Ulusal Ordusu lideri darbeci general Halife Belkasım Hafter, ateşkes anlaşmasını imzalamadan Rusya'dan ayrıldı. Peki Hafter neden imza atmadan masayı terk etti? Talepleri nelerdi? Terör ve güvenlik uzmanı stratejist Abdullah Ağar Hafter'in isteklerini ve bundan sonraki sürecin kısa bir analizini yaptı.

Halife Belkasım Hafter Libya'da ateşkesi sürekli hale getirecek anlaşmayı imzalamadan masadan kalkıp, Rusya'dan ayrıldı. Peki Hafter ne istiyordu ki olmayınca masayı terk etti? 

Terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar sosyal medya hesabından tweet dizisi ile konuya açıklık getirdi. 

Ağar, “Ateşkes metnini imzalamadan” Moskova’yı terk eden Hafter'in masadaki taleplerini 5 maddede özetledi. Buna göre Hafter;

"Türkiye'nin katılımı olmadan uluslararası izleme gücünde,

Türkiye ve Suriye'den gelen/gelecek yabancı savaşçıların koşulsuz geri çekilmesinde,

Önerilen ateşkesin Libya Ulusal Ordusu (LNA)'nın taleplerini göz ardı ettiğinde, 

LNA güçlerinin Trablus'ta konuşlandırılmasında,

Ve Tobruk'taki parlamentoya güven oyu verecek bir ulusal birlik hükümeti kurulmasında" ısrarcıydı...

Ağar bundan sonra yaşanacakları ise tek cümle özetledi: "Baskılar, çatışmasızlığa yönelik gayretler ve çatışmasızlıktan beslenen ince (!) hesaplar etkili olmazsa önümüzde, zamanla yarışan sert bir mücadele süreci var."

Ağar'ın da işaret ettiği gibi Türkiye'siz bir anlaşma isteyen aynı zamanda konunumu güçlendirerek masadan kalkmayı planlayan Hafter, sürpriz bir hamle ile yeniden masaya dönmezse önümüzdeki günlerde Libya'da daha sert bir çatışma dönemine girilmesi kaçınılmaz görünüyor.

Hafter neden ateşkesi imzalamadı? ile ilgili etiketler Rusya Türkiye Libya Abdullah Ağar libya ulusal ordusu ateşkes anlaşması
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.