Haftada 4 gün çalışma deneyi başarılı oldu: Başka ülkelere yayılabilir!

İzlanda ve İngiltere'deki iki kuruluşun 'İş günlerini haftada 4 güne indiren' araştırması tamamlandı. 4 yıllık bu analizin sonuçları ise şaşırtmadı: Çalışanlar, daha sağlıklı ve stressiz hale gelirken, aile ve kişisel yaşamları ise düzeldi. Şirketlerin üretkenliği ve hizmet sunumu ise haftada 4 gün çalışma denemesinin ardından düşmedi.

Araştırmacılar, İzlanda'da yapılan ve dünyanın şimdiye kadarki en büyük haftada 4 gün çalışma denemesinin büyük başarıyla sonuçlandığını ve İngiltere'de de test edilmesi gerektiğini belirtti.

HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ 35 SAATE DÜŞÜRÜLDÜ

İzlanda'da yapılan bir araştırma kapsamında, ülkenin çalışan nüfusunun yüzde 1'inden fazlası, toplam ücrette herhangi bir azalma olmadan haftalık çalışma süresini 35-36 saate indiren pilot programa katıldı.

Uygulama, işçiler, ofis çalışanları, hastane ve sosyal hizmetler çalışanları dahil iş yerleri ve standart olmayan vardiya düzenlerinde 09.00-17.00 saatlerinde çalışan farklı gruplardan oluşturuldu.

İNGİLTERE VE İZLANDA'NIN YAPTIĞI 4 YILLIK ARAŞTIRMA SONUÇLANDI

Haftada 4 günü kapsayan çalışma denemesinin ardından İzlanda'daki Sürdürülebilirlik ve Demokrasi Derneği (Alda) ve İngiltere'deki Autonomy adlı düşünce kuruluşlarının yayımladığı ortak analiz, 2015'ten 2019'a kadar süren ve 2 bin 500'den fazla kişinin katıldığı denemelerin üretkenliği ve refahı artırdığını ortaya koydu.

STRES AZALDI, SAĞLIK ARTTI

Denemeye katılan işçilerin refahının bir dizi göstergede önemli ölçüde iyileştiği, stres ve tükenmişliğin yanı sıra sağlık, iş ve yaşam dengesinin hemen hemen pilot programa katılan tüm gruplarda önemli ölçüde iyileştiğini gösterdi.

ÜRETKENLİK VE HİZMET YA AYNI KALDI YA DA ARTTI

Öte yandan, araştırmacılar, denemeye dahil edilen iş yerlerinin çoğunda üretkenlik ve hizmet sunumunun aynı kaldığını veya iyileştiğini gözlemledi.

 

 

Kaynak: T24

Haftada 4 gün çalışma deneyi başarılı oldu: Başka ülkelere yayılabilir! ile ilgili etiketler İzlanda İngiltere haftada 4 gün iş günü çalışma deney
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.