Hafız Muhammed Emin Saraç Hoca kimdir? YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın babası kaç yaşında neden vefat etti?

Muhammed Emin Saraç Hocaefendi Hakk'a yürüdü. Son dakika ajanslara düşen habere göre Hafız Muhammed Emin Saraç Hocaefendi vefat etti. Türkiye'nin önde gelen hadis alimlerinden olan aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hocası Muhammed Emin Saraç, neden doğum yılını söylemezdi? Hafız Muhammed Emin Saraç kimdir, kaç yaşında neden vefat etti?

Türkiye'nin önde gelen hadis alimlerinden Muhammed Emin Saraç Hakk'ın rahmetine kavuştu. İlim yolculuğuna 1943 yılında Fatih Camii'nde başlayan ve ömrünün sonuna kadar da İslam'a ve onun kutsal değerlerine hizmet etmeyi amaçlayan Hafız Muhammed Saraç neden vefat etti? Kaç yaşındaydı? Aynı zamanda YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın da babası olan Muhammed Emin Saraç kimdir? 

Tokat doğumlu olan Muhammed Emin Saraç Hocaefendi, İmam Malik ve Şafi'nin tavsiyesi üzerine doğum yılını söylememiştir.

Muhammed Emin Saraç Hocaefendi, 2000'den fazla talebe yetiştirmiştir. Aralarında davet ve irşad erbabı, müftü, vaiz, imam hatip, akademisyen ve öğretmenlerin çoğunlukta olduğu mümtaz talebeleri arasında Osman Topbaş, Prof. Dr. Cevat Akşit, Prof. Dr. Osman Öztürk, Prof. Dr. Kemal Sandıkçı, Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, Prof. Dr. Mehmet Bulut, Prof. Dr. Mustafa Avcı, Prof. Dr. İbrahim Hatiboğlu, Doç. Dr. Seyyid Bahçıvan, Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Kutlay, Yrd. Doç. Dr. Abdullah Özcan, Dr. Ahmet Efe, Dr. Salim Sancaklı, Mustafa Demirkan, Hamdi Arslan, İsmail İpek, Hafız Osman Şahin, Nurettin Yıldız, Ahmet Yüksek, M. Salih Köse, Dr. Muhammed Beyler, Ahmet Hamdi Yıldırım, M. Fatih Kaya gibi isimler yer alıyor.

MUHAMMED EMİN SARAÇ KİMDİR?

M. Emin Saraç, 1940–43 yıllarında Niksar-Merzifon'da mukabeleler okudu. 1943'te ailesi tarafından tahsil için İstanbul'a Ali Haydar Efendi'nin tekkesine gönderildi. Ali Haydar Efendi, tekkesi sürekli gözlem altında tutulduğu için M. Emin Saraç'ı Fatih Camii Baş İmamı Ömer Efendi'ye emanet etti. Ömer Efendi'nin yanında Kur'ân talimi yapmaya ve Telhîs okumaya başladı. M. Emin Saraç Fatih Camii'nde üç ay misafir kaldıktan sonra Kargümrük'teki Üçbaş Medresesi'ne gitti.

Hafız Muhammed Emin Saraç Hoca kimdir? YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın babası kaç yaşında neden vefat etti?

Burada ikamet eden ve 65 sene başkayyımlık yapan Süleyman Efendi'den Buhâri-i Şerif'in birinci ve ikinci ciltlerini okudu. M. Emin Saraç, ilk hadis icazetini muhaddis Hacı Ferhad-ı Rizevî silsilesinden gelen icazetname ile Süleyman Efendi'den aldı.M. Emin Saraç, Üçbaş Medresesi'nde 1950'ye kadar kaldı. Bu süreçte Ali Haydar Efendi ile Fatih Camii baş imamı Ömer Efendi'den başka Gümülcineli Mustafa Efendi, Muhaddis İbrahim Efendi, Arnavut Hüsrev Efendi, Ali Haydar Efendi, Silistreli Süleyman Hilmi (Tunahan) Efendi gibi zatlardan da tefsir, hadis, fıkıh, usul dersleri okumaya devam etti. İstanbul'da kaldığı yıllarda M. Emin Saraç; Tirmizî, Buhârî-i Şerif, Merâkı'l-Felâh, Kudûrî-i Şerîf, Şerhu'l-Akâid, Şifâ-i Şerif, Mir'ât, Müslim-i Şerîf, Mişkâtü'l-Mesâbih, Tefsir-i Kâdı Beyzavî gibi kitapları okudu.

 

 

Hafız Muhammed Emin Saraç Hoca kimdir? YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın babası kaç yaşında neden vefat etti? ile ilgili etiketler YÖK emin saraç kimdir muhammed emin saraç
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.