Hablemitoğlu suikastinin kilit ismi olarak biliniyor: Kim bu Aydın Köstem?

Akademisyen Necip Hablemitoğlu'nun hayatını kaybettiği suikastle ilgili hazırlanan iddianamede 4 numaralı sanık olarak yer alan bir isim dikkat çekiyor. Sanıklardan Aydın Köstemle ilgili iddianamede “Aydın Köstem sivil bir şahıs olmasına rağmen nasıl bu şekilde üst düzey askeri personelle irtibat kurduğu, Enver Altaylı’ya Levent Göktaş’la olan görüşmesinde aracılık yaptığı hususu akla gelebilir” ifadeleri yer aldı.

Akademisyen Necip Hablemitoğlu suikastiyle ilgili açılan dava, cinayetin karanlık ismi Aydın Köstem’le ilgili bilgileri ortaya çıkardı. Hablemitoğlu’nu FETÖ adına öldürtmek isteyen Enver Altaylı ile suikastçı Levent Götaş’ın ekibini buluşturan Aydın Köstem, davanın da 4 numaralı şüphelisi olarak iddianameye girdi.

İLK İRTİBAT 31 AĞUSTOS’TA

Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca 10 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, dosyanın sanıklarına nasıl ulaşıldığına ilişkin anlatımlara yer verildi. Buna göre, savcılık, suikastın yaşandığı 18 Aralık 2002’den 6 ay önce ve 6 ay sonrasını kapsayacak şekilde tüm Türkiye GSM ve sabit hatların arama detay kayıtlarını aldı. İlk olarak Enver Altaylı’nın telefon trafiği incelemeye alındı. Altaylı’nın, Mustafa Özcan’la ilk irtibatının 31 Ağustos 2002’de olduğu anlaşıldı. Sonrasında ise sık sık görüşmeler yapıldığı belirlendi.

Altaylı, suikastı gerçekleştiren Özel Kuvvetler Komutanlığındaki isimlerle irtibatı Aydın Köstem üzerinden sağladı. Enver Altaylı ile Aydın Köstem arasında 108 kez telefon irtibatı bulundu. Köstem ile Levent Göktaş arasında da 109 kez irtibat kurulduğu anlaşıldı. Altaylı’nın, Hablemitoğlu cinayetinin işlendiği tarih olan 18 Aralık 2002 tarihinde saat 21:53’te de Köstem ile irtibat kurduğu tespitler arasında.

4 NUMARALI SANIK

FETÖ ile Göktaş arasında köprü görevi gören Aydın Köstem, iddianamenin 4 numaralı sanığı olarak yer alıyor. Savcılığın hazırladığı iddianamede ‘paramiliter’ olarak tanımlanan Köstem için “Aydın Köstem sivil bir şahıs olmasına rağmen nasıl bu şekilde üst düzey askeri personelle irtibat kurduğu, Enver Altaylı’ya Levent Göktaş’la olan görüşmesinde aracılık yaptığı hususu akla gelebilir” ifadesi yer alıyor.

Savcılık, “Bu kişiyi tanımak açısından açık kaynaktan yapılan araştırmada, Sovyet yapımı silahların Türkiye’deki pazarlayıcılarından olduğu, silah şirketinin sahibi olduğu, MİT’teki ÖKK orjinli emekli subayların bu şahıs ile irtibat kurarak Rus yapımı bazı silahları Türkiye’ye getirmeye çalıştığı ifade ediliyor. Aydın Köstem ismi karşımıza, asker bazı şahıslar ile sivil bir insan olmanın ötesinde irtibatı olan biri olarak çıkmakta” değerlendirmesini yapıyor.

3 SAYFALIK RAPOR

Dosyanın tutuklu sanıklarından olan Aydın Köstem’in evinde yapılan aramalarda ele geçirilen dijital materyallerden, 1’den 34’e kadar numaralandırılmış maddeler halinde 3 sayfadan oluşan ‘ABD istihbarat örgütü CIA’ şeklinde başlayan rapor bulundu. Köstem raporla ilgili soruya, “Lobi faaliyetlerinde kullansın diye Amerika’da yaşayan kardeşime gönderdim. O da yakın ilişki içerisinde bulunduğu eski bir senatöre okuduğunu söyledi” yanıtını verdi.

RAKAMLI KODLAMA

Rapor içerisinde kişi isimlerinin yerine ‘1, 2, 3, 4 ve 5’ şeklinde kodlama yapılıyor. Kodlamaya göre 1 numaranın Enver Altaylı, 2 numaranın Mustafa Özcan, 3 numaranın Levent Göktaş, 4 ve 5 numaranın ise Göktaş’a yakın kişiler olduğu ifade ediliyor. Köstem’in bu kişilerle ilgili analizler yaptığı görülüyor.

FETÖ’NÜN 17-25 ARALIK KUMPASI

Raporun 8. maddesinde, “17-25 Aralık operasyonu gerçekten bir darbe teşebbüsüdür. Birazdan bahsedeceğim isimlerden 1, o tarihten birkaç gün önce birlikteyken RTE’nin çok kısa bir süre içinde tasfiye edileceği, kendisi ve ailesinin yakınları ile birlikte öldürüleceği veya hapse atılacağını kin kusarak bana söylemişti” ifadeleri bulunuyor. Köstem, bununla ilgili soruya, “1 numara diye belirttiğim şahıs Enver Altaylı’dır. 17-25 Aralık olaylarından önce bu bilgileri operasyonları yapan FETÖ’cülerden aldığını tahmin ediyorum. Bu konuşmadan birkaç gün sonra 17-25 Aralık operasyonu oldu” dedi.

ÖRGÜTÜN EN GİZLİ İSMİ ALTAYLI

Raporun 16 ve 17’inci maddelerinde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in Türkiye’deki en gizli ve en güçlü isminin Enver Altaylı olduğundan ve Mustafa Özcan’a çok yakın olduğundan bahsediliyor. 20. maddede ise Enver Altaylı’nın, Levent Göktaş ile uzun süredir çok yakın olduğu belirtiliyor.

Hablemitoğlu suikastinin kilit ismi olarak biliniyor: Kim bu Aydın Köstem? ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.