Hababam'ın Mahmut Hocası Münir Özkul 4. ölüm yıl dönümünde anılıyor!

Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden Hababam Sınıfı’nın Mahmut Hocası Münir Özkul, ölümünün 4. yıl dönümünde bir kez daha anılıyor. TRT arşiv ise bu özel günde Münir Özkul ile yıllar önce yapılan bir programdan kesiti sosyal medya üzerinden yayınlayarak güzel bir sürprize imzasını attı.

Hababam Sınıfı’nın unutulmaz karakteri Mahmut Hocası Münir Özkul, ölümünün 4. yıl dönümünde bir kez daha saygıyla anılıyor. Sadece Hababam Sınıfı’nda değil Gülen Gözler’de Yaşar Usta, Neşeli Günler’de Kazım, Tatlı Dillim’de Muhtar Hasan gibi ölümsüz karakterlerin altına imzasını atan Özkul’un birbirinden değerli eserleri milyonlarca insana ışık olmaya devam ediyor.

TRT arşiv tarafından sosyal medyada yayınlayan paylaşımda ise Münir Özkul’un Dümbüllü’den aldığı kavuğun manasını anlattığı anlardan bir kesitin yayınlanması büyük dikkat çekti.

Münir Özkul Kimdir?

15 Ağustos 1925 tarihinde İsatnbul’da dünyaya gelen Münri Özkul, İstanbul Erkek Lisesinden mezun olduktan sonra henüz lise öğrencisiyken 1939 yılında Bakırköy Halkevi'nde tiyatro ile sahne hayatına adımını attı. 1948'de Ses Tiyatrosu'nda sahnelenen "Aşk Köprüsü" oyunuyla profesyonel oldu.

Hababam'ın Mahmut Hocası Münir Özkul 4. ölüm yıl dönümünde anılıyor!

1969'da Haldun Taner ile birlikte Bizim Tiyatro'yu kuran Münir Özkul, aynı sene Bizim Tiyatro tarafından sahnelenen Taner'in "Sersem Kocanın Kurnaz Karısı" adlı oyununda Tomas Fasulyeciyan tiplemesiyle büyük başarı elde etti.

Özkul 1972'de Sadık Şendil’in araya girmesiyle gazino ve gece kulüplerinde şovmenlik yapmaya başladı. Adile Naşit’le de zaman zaman gazino sahnelerine şovmen olarak çıktı. 1980'lerin ortalarında Ferhan Şensoy'un Ortaoyuncular topluluğuna katıldı, aralarında "İstanbul'u Satıyorum"un da yer aldığı dört oyunda rol aldıktan sonra sahnelere veda etti.

Özkul 1968'de Altan Karındaş topluluğunda oynanan Sadık Şendil'in Kanlı Nigar oyunundaki rolüyle İlhan İskender Armağanı'nı kazandı. Gene bu başarısı üzerine İsmail Dümbüllü, Kel Hasan Efendi'den devraldığı 50 yıllık simgesel kavuğu Özkul'a verdi. Özkul bu kavuğu 1989'da Ferhan Şensoy'a devretti.

Hababam'ın Mahmut Hocası Münir Özkul 4. ölüm yıl dönümünde anılıyor! - Resim : 2

En bilinen rollerinden biri onunla özdeşleşen, Hababam Sınıfı serisindeki Özel Çamlıca Lisesi'nin tatlı sert müdür yardımcısı "Kel Mahmut" karakteri oldu. Özkul'un kadrosunda yer aldığı bu dönemde çekilen kalabalık kadrolu aile filmlerinden bazıları Mavi Boncuk, Bizim Aile, Aile Şerefi, Gülen Gözler, Neşeli Günler, Gırgıriye ve Görgüsüzler olarak sayılabilir. Bu filmlerin büyük kısmında Adile Naşit'le beraber, Türk sinemasının unutulmaz ikililerinden birini oluşturmuştur. 1980 sonrası ise dönemin akımı olan video için çekilen pek çok filmde rol almıştır.

Kariyeri boyunca 200'den fazla filmde rol alan Özkul, Sev Kardeşim filmindeki oyunuyla 1972 Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Erkek Karakter Oyuncu" ödülünü kazandı. "Bizim Aile" filminde canlandırdığı "Yaşar Usta" rolüyle de 1977 Azerbaycan Film Festivali'nde özel ödül kazandı. "Süt Kardeşler" filminde yönetmen yardımcılığı da yapmıştır.

Özkul dört kez evlendi ve üç çocuğu oldu. İlk eşi Şadan, ikinci eşi Suna Selen, üçüncü eşi Yaşar ve son eşi 1986'da evlendiği Umman Özkul'dur. Oyuncu ve sunucu Güner Özkul'un babasıdır. Güner Özkul'a göre babası "evlilikten korkmazdı ama boşanamamaktan korkardı". Hayatının önemli bir kısmını alkolle savaşarak geçiren Özkul, 1990'lı yılların ortasında alkolü tamamen bıraktı.

Hababam'ın Mahmut Hocası Münir Özkul 4. ölüm yıl dönümünde anılıyor! - Resim : 3

2003 yılından beri demans ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı ile mücadele eden Özkul, bu tarihten sonra evinden dışarıya çıkmak ve kimseyle görüşmek istemedi. Hastalığına bağlı olarak geçmişe dair hafıza kaybı yaşayan oyuncu, vefat etmiş birçok tanıdığının hayatta olduklarını sandı.

Uzun süre mücadele ettiği hastalıkları süresince hakkında birçok kez asılsız ölüm haberleri çıktı. 5 Ocak 2018'de Beyoğlu'nun Cihangir semtindeki evinde 92 yaşında hayatını kaybetti. 7 Ocak 2018'de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen anma etkinliğinin ardından Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazı sonrası Bakırköy Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi.

Hababam'ın Mahmut Hocası Münir Özkul 4. ölüm yıl dönümünde anılıyor! ile ilgili etiketler münir ozkul hababam sınıfı mahmut hoca
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.