Gut hastalığı nedir? Hangi padişahın ölümüne neden oldu? Gut hastalığı belirtisi nedir?

Gut hastalığı, padişahların ölümüne neden olan ve farklı evrelere sahip bir hastalıktır. Farklı isimleri de olsa halk arasında damla hastalığı olarak bilinlir. Peki, gut hastalığının belirtileri arasında neler vardır?

Gut hastalığı, farklı isimlerle anılan ve tarihte de bazı devlet adamlarının ölümüne neden olan zor bir hastalıktır. Romatizmal özellikler gösterir. Aynı zamanda metabolik bir hastalık olduğu biliniyor. Peki, gut hastalığı genellikle kimlerde görülür?

GUT HASTALIĞI NEDİR?

Sağlıklı bireylerde vücutta bulunan atık maddeler ve protein şeklindeki atıklar, vücut tarafından ürik aside çevrilir daha sonra da vücuttan atılır. Ürik asitlerin atımı esnasında vücutta yaşanılan problemler bu asidin vücutta birikmelere neden olur. Kanda aşırı miktarda biriken ürik asitler, çoğunlukla doku aralıklarından inerek, eklem içleri ile eklemlerin çevresine birikir.

Eklemler ve çevresinde biriken ürik asitler bu alanlarda iltihaplanmalara yol açar. İltihaplanma sebebiyle de eklemlerde hareket kısıtlıkları başlar ve ağrılar görülür. Özellikle en fazla problem ayak başparmağı ile diz eklemleri tarafında olur. İşte oluşan bu durumun tamamına gut hastalığı denilmektedir.

Gut hastalığının evreleri nelerdir?

Gut hastalığı toplamda 4 farklı evreye sahiptir. Bu evreler;

- Akut Atak Evresi: Eklemlerde kısa süreli ağrı ile şişmeler oluşur.

- İnterkritik Dönem Evresi: Hasta şikayetleri azalır. Fakat bu evre sonunda tekrar hastada şiddetli ataklar görülür.

- Kronik Gut Evresi: Ataklar sürekli olmaya başlar ve tedavi edilmediği sürece eklemlerde kalıcı şişlik ve ağrılar görülür.

- Tofüslü Gut Evresi: Hastalığın en fazla ilerlediği evredir. Eklemlerde ve dokularda tofüs denilen şişlikler kalıcı hale gelir.

Gut hastalığı belirtileri nelerdir?

Gut hastalığının belirtileri arasında eklemlerde görülen şişlikler ve ağrılar vardır. Özellikle sabah kalkıldığında eklemlerde şişlik meydana gelir. Ağrılar oldukça şiddetli şekildedir. Ağrılar zamanla daha kronik bir hale gelir.

Tedavi edilmediği sürece eklemlerde toplanan ürik asitler, eklemlerin sürekli olarak şişkin görünmesine yol açar. Böylece eklemlerde ve dokularda deformasyonlar meydana gelir. Ürik asidin birikmesiyle böbreklerde taş oluşumu artar ve kanlı idrar görülür.

Gut hastalığı nasıl anlaşılır?

Gut hastalığını anlamak aslında oldukça kolaydır. Çünkü eklemlerde görülen şişlik ve ağrı kendisini önemli bir belirti olarak gösterir. Eğer eklemlerde şişlikler ve ağrılar söz konusu ise gut hastalığı mevcut olabilir. Ayrıca sabah uyanıldığında eklemler şiş şekilde bulunuyorsa gut hastalığından şüphelenmek gerekir. Bununla beraber böbreklerde ağrı ve taş durumu da gut hastalığını belirtmektedir.

Gut hastalığı neden olur?

Gut hastalığının vücutta oluşmasının en önemli nedeni vücudun fazla şekilde ürik asit üretmesidir. Üretilen bu ürik asitler özellikle böbreklerden dışarıya atılmazsa gut hastalığı meydana gelir. Gut hastalığının başlıca nedenleri arasında sağlıksız beslenme ile ilgili alışkanlıklar ve aşırı alkol tüketimi de bulunmaktadır. Bununla beraber kişinin geçirdiği şiddetli hastalıklar ve uzun süreli ilaç tedavileri de gut hastalığını tetiklemektedir. Yaş ilerledikçe de gut hastalığının görülme riski artar. Bazı durumlarda ise gut hastalığına genetik faktörler etki etmektedir.

Gut hastalığı tedavisi

Gut hastalığın için genellikle ataklarla ilgili farklı dönemlerde farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Genellikle ağrıların en fazla yaşandığı dönemlerde uzman tavsiyesi ile antiinflamatuar ilaçlar kullanılmalıdır. Hastanın tedaviye cevap vermesine göre bu süreç içerisinde ilaçlar değiştirilebilir.

Kanda bulunan ürik asit miktarı çok fazla ise idrarla ürik asit atımını kolaylaştıracak ilaçlar alınır. Genellikle bu dönemlerde hasta için istirahat önerilir. Gut hastalığının tedavisinde genellikle diyet programları da etkili olmaktadır. Gut hastalığı ile ilgili tedavi gören kişiler mutlaka bir diyetisyene gönderilir ve diyet programı oluşturulur.

Gut hastalığı nedir? Hangi padişahın ölümüne neden oldu? Gut hastalığı belirtisi nedir? ile ilgili etiketler sağlık gut hastalığı nedir
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.