"Günlük vefat sayısı 500'ü geçecek"

Koronavirüs salgınında tablo her geçen gün kötüye giderken, uzmanlardan korkutan uyarı geldi. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel günlük vefat sayılarının 500'ü geçebileceğinin altını çizdi.

Türkiye koronavirüs vakaları bakımından Avrupa birincisi olurken tablo her gün biraz daha ağırlaşıyor. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı tabloya göre son 24 saatte 54 bin 740 yeni koronavirüs vakası tespit edildi, 276 kişi ise yaşamını yitirdi.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, günlük vefat rakamlarının 500'ü geçeceğini belirterek tüler ürperten açıklamalar yaptı. "Virüs yeni silahlar geliştirdi" diyen Cinel, "Yaş ortalaması düştü, daha erken yoğun bakıma ihtiyaç duyuyorlar ve tahrip olmuş organlarla geliyorlar" ifadelerini kullandı. 

RAKAMLAR DEĞİŞTİ

Sabah'ın haberine göre koronavirüs salgınının başından bu yana bin 500 yoğun bakım hastasının verilerini inceleyen Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, zirvenin görüldüğü mart, nisan, mayıs aylarında yani başlangıçta 3 kişiden 1'inin hayatını kaybettiği pandemide, ikinci dalgada yani ekim, kasım, aralık aylarında bu rakamın 3 kişiden 2'ye yükseldiğini belirtti.

"3. DALGA ÇOK YÜKSEK RAKAMLARLA KARŞIMIZA ÇIKACAK"

Totalde yoğun bakıma yatan hastaların yüzde 55-59 arasında ölüm oranı olduğunun altını çizen Cinel, "3. dalga çok daha yüksek rakamlarla karşımıza çıkacak. Günlük yeni vaka sayısı 50 bine dayandı. Günde 500 kişiyi kaybedeceğimiz günler yakın" ifadesini kullandı.

"ÇOKLU ORGAN YETMEZLİĞİ YAŞANACAK"

"Yoğun bakımlarımızda yerimiz var ama vaka sayısının gidişi, artışı sürdürülebilir değil" diyen Prof. Dr. İsmail Cinel, şunları söyledi:

"Yoğun bakım ölüm oranlarında artış olacak. Aşılamada 65 yaş üstünü korumayı başardık. Virüs yeni silahlar geliştirdi. Yaş ortalaması 77'lerden 58'lere düştü. Şu anda gözlemlediğimiz hastalar çok daha erken yoğun bakıma ihtiyaç duyuyorlar. Tahrip olmuş organlarla geliyorlar. Bu da çoklu organ yetmezliğiyle ölüm oranını artıracak gibi görünüyor. Virüs bağışıklık sistemimizi etkiliyor ve bu bağışıklık sistemini etkilemesi nedeniyle de mantarlar ve bakteriler gibi mikrop türleri hastayı septik şoka götürüyor. Daha çok dirençli enfeksiyonlar görüyoruz yoğun bakımlarda. Virüs buna ortam hazırlıyor. Aşılananlarda gevşeme olmayacak, onlar maske, mesafe, hijyen kurallarına devam edecek."

"Günlük vefat sayısı 500'ü geçecek" ile ilgili etiketler vefat Hastane salgın
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.