Gündem enflasyon! IMF-Dünya Bankası toplantıları başlıyor

IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantıları 10-16 Ekim günleri arasında Amerika’nın başkenti Washington’da düzenlenecek. Toplantılarda Türkiye’yi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati temsil edecek.

 Bu yılki toplantıların, özellikle Ukrayna savaşından kaynaklı olarak dünyanın birçok kesiminde yüksek enflasyon ve resesyon riskinin yaşandığı bir sırada düzenlenecek olması kritik önem taşıyor.


İbrahim Acar
İbrahim Acar

Bu yıl uzun bir aradan sonra ilk kez tamamen yüz yüze ortamda düzenlenecek olan IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları, birçok ülkede tarihi boyutlara ulaşan yüksek enflasyon başta olmak üzere küresel ekonomide kırılgan bir dönemin yaşandığı ve merkez bankalarının olağanüstü önlemlere başvurmak zorunda kaldığı bir döneme denk geliyor.



Toplantıların ana gündemi kuşkusuz yüksek enflasyonla mücadele etmenin yolları olacak. Ukrayna savaşının ekonomik yansımaları ve pandeminin hala hissedilmeye devam eden etkileri de ana gündem maddeleri arasında. Bunun yanında Ukrayna’daki savaşın küresel gıda tedarik zincirine darbe vurduğu, Afrika kıtası başta olmak üzere açlık riskinin giderek daha çok kendini gösterdiği, enerji fiyatlarının arttığı, göç krizinin birçok yerde tetiklendiği, iklim krizinin ağırlaştığı bir ortamda ülkelerin ekonomi şeflerini bu yıl yoğun bir gündem bekliyor.

Toplantılarda IMF ve Dünya Bankası’nın guvernörler kurullarına tavsiyelerde bulunan Uluslararası Para ve Finans Komitesi ile Kalkınma Komitesi’nin toplantılarının yanı sıra, dünyanın karşı karşıya olduğu birçok sorunla ilgili paneller düzenlenecek.

Gıda tedarik zincirlerinin korunması, iklim değişikliği, Afrika’daki kronik gıda güvensizliği, yoksullukla başa çıkma, artan enerji fiyatlarının etkisi, enflasyon baskılarının önüne geçme, ekonomik toparlanmanın yolları, mülteci politikaları, yolsuzlukla mücadele, borç sorunu gibi daha birçok mesele, bu panellerde tartışılacak. Bunun yanında G-20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısı ve Ukrayna konulu özel bir oturum da bu yılki buluşmanın programında yer alıyor.

Toplantılarda her yıl olduğu gibi dünyanın her bir bölgesinde ekonominin durumu ve bundan sonrasına ilişkin beklentilerin değerlendirileceği brifingler de düzenlenecek. Hem IMF hem de Dünya Bankası, küresel ekonomiyi değerlendirdiği raporlarının güncellenmiş hallerini yayınlayacak.

Daha toplantılar başlamadan, Salı günü Dünya Bankası, Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerindeki ekonomik görünümü değerlendirdiği bir rapor yayınladı. Raporda ekonomik büyüme tahminlerini güncelleyen Dünya Bankası, Türkiye'nin büyüme tahminini 2022'de yüzde 4,7; 2023'te ise yüzde 2,7 olarak verdi. Haziran ayındaki değerlendirmeyle kıyaslandığında, Türkiye'nin büyüme tahmininde 2022 yılı için yüzde 2,4'lük artışa, 2023 yılı içinse yüzde 0,5'lik düşüşe gidildi. Banka 2024’te de Türkiye ekonomisinin yüzde 4 büyüyeceği tahmininde bulundu.

Gündem enflasyon! IMF-Dünya Bankası toplantıları başlıyor ile ilgili etiketler IMF Dünya Bankası toplantı nebati Bakan nureddin nebati
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.