Abdullah Gül'ün bu sessizliği bana kalırsa aday olacağının işareti...

İzzet Çapa

İzzet Çapa

Düşünün, bütün gözler onun üzerinde ama çıt çıkarmıyor. Her cenahtan adeta soru yağıyor ama o asla rengini belli etmiyor. Ne ‘bu yarışta yokum’ diyerek AK Parti’ye rahat veriyor; ne de çıkıp ‘adayım’ diyerek sevenlerine moral…

Abdullah Gül cephesinde şu ana kadar sadece kocaman bir soru işareti ve derin sessizlik var. Ama önsezilerim, ki genelde yanılmam, bana bu işin içinde başka hesaplar olduğunu söylüyor.


Gelin şimdi bir ufuk turu atalım... AK Parti ve MHP’nin adayı, şimdiki Cumhurbaşkanımız; o net. İki parti, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde birlikte hareket edecekler.

Karşılarında CHP, İyi Parti, HDP ve Saadet Partisi’nden oluşan bir blok var. İyi Parti’nin Genel Başkanı Meral Akşener, ilk günden beri ‘Cumhurbaşkanlığına adayım’ diyor. Seçimlere girebilmeleri için CHP önemli bir hamle yaptı ve 15 milletvekilini İyi Parti saflarına kaydırdı. Yani seçime girecekleri kesin artık.

Kemal Kılıçdaroğlu ise adaylık meselesine hep serin bakıyor ve büyük ihtimalle kendisi olmayıp bir arkadaşını işaret edecek gibi görünüyor.
HDP kendi adayını çıkartacak. Saadet ise tüm gücüyle Abdullah Gül’ü sahaya çıkmaya ikna etmeye çalışacak; zaten de öyle yapıyor…

Diyelim ki tüm partiler ve Saadet’in adayı olarak Gül sonunda oyuna girdi ve muhalefetin planı tuttu; Tayyip Bey ilk turda yüzde 50 artı biri bulup, seçilemedi.

Peki ikinci turda tüm adaylar Abdullah Gül lehine çekilirse ve halef – selef iki Cumhurbaşkanı kalırsa ne olur?

CHP, İyi Parti, HDP ve Saadet’in Abdullah Gül’e oy verdiğini düşünelim. Buna AK Parti’li küskünleri ve FETÖ işinden dolayı haksızlığa uğradığını iddia edenleri de ekleyelim. Bakın bu formülle hem İzmir’den hem Diyarbakır’dan, hem Kürtler’den hem Ulusalcılardan ve Gül’ü zaten kendilerinden sayan, CHP’nin bir türlü ulaşamadığı muhafazakarlardan da oy almak mümkün hale gelir. Bu, şimdiye kadar Tayyip Bey’in karşısına çıkan en ciddi ve güçlü blok demektir. Peşin peşin söyledim ben bu işlerden pek anlamam ama sanırım iki ay sonraki seçimde iktidar satrancı, işte bu strateji üzerinden oynanacak.

Vatana, millete hayırlı olsun…

Diğer Yazıları