Gübre üreticilerini sevindirecek ihracat kararı çıktı

Gübre sektörü temsilcileri ve Ticaret Bakanlığı arasında yöneltilen müzakereler sonuç verdi. Alınan karar uyarınca organik, suda çözünebilir özel gübreler ihracat yasakları kapsamından çıkarıldı. İhracat yasağının kalkması sayıları 300’ü bulan küçük ve orta ölçekli gübre üreticine nefes aldıracak.

İhracat yasakları kapsamı altında bulunan gübre, Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesiyle artık ihraç edilebilecek. Gelişmeyi aktaran Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, gübre üreticileri ve bakanlık arasındaki müzakerelerin sonuçlandığını aktarırken yapılan değişikliğin gübre fiyatlarını etkilemesi beklenmiyor.

Gerçekleştirilen düzenleme ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli işletmelerin ürettiği suda çözünebilir, organik gübreleri kapsarken borlu ve leonardit tipi özel gübreleri de içeriyor. Yaygın kullanılan ve fiyat artışlarından etkilenen DAP, üre ve nitratlı gübrelerde ise ihraç yasağı esnetilmedi.

ALMANYA, HOLLANDA VE İSPANYA ORGANİK GÜBREYE RAĞBET EDİYOR

Organik gübre üreticileri Avrupa’da talep yaratan Almanya, Hollanda ve İspanya’daki tüketicilerin yarattığı pazarı değerlendirmek isterken sektör temsilcileri, önceliğin Türkiye’deki çiftçilerde olduğunu ifade edip iç pazarda gübre fiyatlarının yükselmeyeceğini belirtti.

İhtiyaç fazlası üretimin ihraç yolunun açılmasıyla 300 civarı küçük ve orta ölçekli organik gübre üreticisine ek gelir yolunun açılması istihdam yaratan bu firmalara pandemi döneminde nefes olacak.

Gübre üreticilerini sevindirecek ihracat kararı çıktı ile ilgili etiketler Ticaret Bakanlığı İhracat gübre organik tarım
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.