Gözlük takanlar koronaya 3 kat az yakalanıyor

Bir yılı aşkın süredir dünya genelinde etkinliğini sürdüren koronavirüs salgınında her gün yeni bir araştırmanın sonucu açıklanıyor. Son araştırma Hindistan'da yapıldı. Salgının 3. merkez üssü durumundaki ülkede yapılan araştırmada gözlük kullananların kullanmayanlara göre 3 kat daha az koronavirüse yakalandığı tespit edildi.

Koronavirüs bir yıl önce hayatımıza girdi ve o andan itibaren de her anımızı kâbusa çevirdi. Salgında en büyük silahımız aşılar dünya çapında uygulanmaya başlayana kadar maske, mesafe ve hijyen oldu. 

Aşılama çalışmaları geniş kitlelere yayılarak devam ediyor. Ancak, Kovid-19'a yakalanmamak için elimizdeki en büyük koz hâlâ maske-mesafe ve hijyen üçlüsü olmaya devam edecek gibi.

Bu kurallarla ilgili en önemli püf noktalarından biriyse ellerimizi yüzümüze, ağzımıza ve hatta gözlerimize değdirmemek. 

Zira Kovid-19 solunum yoluyla bulaşsa da ellerimiz aracılığı ile burnumuza ya da gözlerimize taşıyacağımız virüsler bu yollarla da bizi hasta edebiliyor. Bunun içinse ellerimizi dezenfekte etmeden yüzümüze ve gözlerimize dokunmak maalesef yeterli oluyor. 

Hindistan'da yapılan yeni bir araştırma ise bu konuda çarpıcı bir sonucu ortaya koydu. Araştırmacılar göz ile koronavirüs arasındaki bağlantıyı incelediklerinde gözlük kullanan kişilerin virüs bulaşma olasılığının kullanmayanlara göre üç kat daha düşük olduğunu tespit etti.

Araştırma Hindistan'ın kuzeyinde 223 erkek ve 81 kadından oluşan 304 kişiyle gerçekleştirildi. 10 ila 80 yaş aralığındaki bu kişilerin hepsi Kovid-19 belirtileri taşırken, bilim insanları çarpıcı bir ortalamaya ulaştı.Araştırmaya katılan kişilerin saatte 23 kez yüzlerine ve 3 kez de gözlerine dokundukları belirlendi.

Gözlük kullanan kişilerde ise bu oranın dikkat çekici bir biçimde azaldığı görüldü. Üstelik gözlük kullanımı ne kadar uzun süreli olursa oran o kadar da azaldı.
Uzun yıllar boyunca ve sürekli olarak gözlük kullanan kişilerin kullanmayanlara oranla yüzlerine ve gözlerine dokunma oranlarının da düşük olduğu gözlendi. 

Bilim insanları bunun Kovid-19'a yakalanmaktan kurtulmak için büyük bir şans olduğunu ve gözlük kullanımının kişileri koronavirüsten üç kat daha fazla koruduğunu bildirdi.

Bilim insanları bunun sebebinin ise gözlüklerimizin hem bir koruma kalkanı oluşturması hem de yüzümüze ve özellikle de gözlerimize dokunmamızı engelleyen bir alışkanlık yaratması olduğunu vurguladı.

Gözlük takanlar koronaya 3 kat az yakalanıyor ile ilgili etiketler Hindistan gözlük kovid-19 aşı
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.