Gözaltına alınan Osman Kavala kimdir?

Osman Kavala'nın Atatürk Havalimanı'nda 18 Ekim günü gözaltına alınmıştı. Kavala'nın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ'nün 17-25 Aralık kumpas soruşturmaları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alındığı belirtilmişti. Aynı soruşturma kapsamında ABD Konsolosluk görevlisi Metin Topuz, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Şaban Kardaş ve MİT TIR'ları dosyasının sanıklarından Bayram Andaç ve Muharrem Gözüküçük'ün de yer aldığı belirtildi. Murat Belge ile birlikte İletişim Yayınevi'ni kuran Osman Kavala kimdir? Gezi finansörlüğünde payı var mıdır? SuperHaber olarak detayları derledik...

FETÖ'nün 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş adamı Osman Kavala, "Anayasayı ihlal" ve " Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından tutuklandı. Osman Kavala'nın Atatürk Havalimanı'nda 18 Ekim günü gözaltına alınmıştı. Murat Belge ile birlikte İletişim Yayınevi'ni kuran Osman Kavala kimdir? Neden tutuklandı? Gezi finansörlüğünde payı var mıdır? Detaylar haberimizde...

osman_kavala_kimdir

FETÖ'nün 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş adamı Osman Kavala, "Anayasayı ihlal" ve " Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından tutuklandı.

Osman Kavala'nın Atatürk Havalimanı'nda 18 Ekim günü gözaltına alınmıştı.

Kavala'nın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ'nün 17-25 Aralık kumpas soruşturmaları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alındığı belirtilmişti.

Aynı soruşturma kapsamında ABD Konsolosluk görevlisi Metin Topuz, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Şaban Kardaş ve MİT TIR'ları dosyasının sanıklarından Bayram Andaç ve Muharrem Gözüküçük'ün de yer aldığı belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde ifadeye çağrılan ancak henüz gelmeyen ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi N.M.C'nin de bu dosya kapsamında hakkında işlem yürütüldüğü ifade edildi. N.M.C'nin gözaltına alınan eşi ve kızı da adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

NE OLMUŞTU?

Gaziantep'ten uçakla İstanbul'a dönen iş adamı Kavala'ya, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından Atatürk Havalimanı'nda gözaltı işlemi uygulandı. Kavala'nın "kısıtlılık kararı olan bir savcılık soruşturması" gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi.

Daha sonra Kavala, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine getirildi.

UÇAKTA GÖZALTI

Kavala'nın Gaziantep'te Alman Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada gözaltına alındığı ifade edildi. Polisin Kavala'nın uçaktan inmesine izin vermeden, uçağa binerek gözaltı yaptığı bildirildi.

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı, İletişim Yayınları'nın sahibi işadamı Osman Kavala, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı. Polisin sivil toplum çalışmaları yapılan Anadolu Kültür A.Ş. ofisinde arama yaptığı bildirildi.

752x395-osman-kavala-gozaltina-alindi-1508395775725

BİLGİSİNE BAŞVURULACAK

Polis, Kavala'nın gözaltına alınma gerekçesi konusunda "gizli bir soruşturma" ifadesi dışında bilgi vermedi. Kavala'nın "kısıtlılık kararı olan bir savcılık soruşturması" gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi. İçişleri Bakanlığı kaynakları da, sorular üzerine, "15 Temmuz öncesindeki bazı toplantılar konusunda Kavala'nın bilgisine başvurulacağını" söylediler.

TERÖRİSTBAŞI ÖCALAN'A SELAM

Ahmet Türk'ün Abdullah Öcalan'a önderdiği rehber isimlerden birisi de Osman Kavala'ydı. Sırrı Süreyya Önder'den Abdullah Öcalan'a selam gönderen Osman da kendisiydi.

asd_1829_1

MERAL AKŞENER İLE BİRLİKTE ŞAHİT

Kavala, HDP'yle sıkı ilişkilerinin yanı sıra MHP'de ise 'lider değişimi' formülü üzerinden çalışan koalisyona destek oldu. Yeni Şafak yazarı Hasan Öztürk, 21 Mart 2017 tarihli yazısında Kavala'nın Meral Akşener'le diyaloğuna yer veriyor:

"Zira Meral Akşener ile “ortak kuzenleri"nin nikah şahitliğini yapan da oydu.

Bir şey daha oldu o dönemde. CNN Türk'te Taha Akyol, Merak Akşener'i ağırladı... Akşener, programda “Ayşe Buğra'nın kitaplarını gençlere öneriyorum" diye bir cümle kurdu!Peki kim bu Ayşe Buğra? Tabii ki Osman Kavala'nın eşi Ayşe Buğra Kavala!"

1677972_940x531

"SENİ BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ" SLOGANININ MUCİDİ

Kavala'nın HDP'yel ilişkileri de dikkatleri çeken bir diğer unsur. Bu kapsamda Yeni Şafak yazarı Hasan Öztürk, 21 Mart 2017 tarihli yazısında bu bağlantılara ilişkin çarpıcı gerçekleri paylaştı.

7 Haziran seçimlerinin ardından Osman Kavala, HDP eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ı sahibi olduğu Cezayir Restoranı'nda ağırladı. Öte yandan Kavala, Demirtaş'ın seçim öncesi kullandığı "Seni Başkan yaptırmayacağız" sloganının da mucidi.

AP RAPORTÖRÜ'NDEN ÇAĞRI

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Kavala’nın gözaltına alınmasının ardından Twitter’dan provokatif bir tweet paylaştı.

Piri, Türkiye karşıtı birçok manipülatif çağrılara imza atmasıyla tanınıyor.

Piri paylaştığı mesajda "Osman Kavala’nın İstanbul’da gözaltına alınması çok rahatsız edici. Avrupa Parlamentosu’nda serbest bırakılması için acil çağrı başlatılmasını teklif edeceğim" ifadelerini kullandı.

İLK İŞLERİNDEN BİRİ TSK'NIN F-16 İHALESİNE GİRMEK OLDU

Babasının vefat etmesinin ardından aile şirketinin başına geçen Osman Kavala, TSK'nın F-16'larının koruma sistemlerinin geliştirilmesi ihalelerini alması olur.

Kavala, LORAL firmasının ürettiği bir sistemin F-16'larda kullanılacağını öğrenince 150 milyon dolar sermayeyle bu firmayla ortak olup MİKES şirketini kurar. Aralık 1988'de 345 milyon dolarlık F-16 modernizasyonunun 160 uçaklık ilk paket ihalesi sonuçlanır ve ihaleyi MİKES kazanır.

2014''ten bu yana Hollanda'da İşçi Partisi'nin Avrupa Parlamentosu üyeliğini yapan Kati Piri, Twitter hesabından Osman Kavala'nın alınmasına tepki gösterdi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, "Osman Kavala'nın İstanbul'da gözaltına alınması çok rahatsız edici. Avrupa Parlamentosu'nda serbest bırakılması için acil çağrı başlatılmasını teklif edeceğim" şeklinde açıklama yaptı.

ekran-alintisi-018

GEZİ'DE PARMAĞI VAR

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın Gezi Parkı eylemlerinin devam ettiği günlerde, 15 Haziran 2013'te İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, adı spekülasyonlarla anılan George Soros tarafından kurulan Açık Toplum Enstitüsü Danışma Kurulu Üyesi olan Osman Kavala'nın, Gezi Parkı olaylarında organizatör ve finansör olduğu belirtilmişti.

OSMAN KAVALA KİMDİR

1957 Paris doğumlu olan Kavala, İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu.

Babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala Grubu'nda yönetici olarak çalışmaya başlayan Osman Kavala, Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

İletişim yayınlarının kurucularından olan Kavala; TESEV yönetim kurulu üyeliği, Açık Toplum Enstitüsü'nde danışma kurulu üyeliği ile Helsinki Yurttaşlar Derneği üyeliği yapıyor.

Gözaltına alınan Osman Kavala kimdir? ile ilgili etiketler Osman Kavala neden tutuklandı kimdir gezi finansörlüğü
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.