Google'a açılan davadan Facebook ile gizli anlaşma çıktı: Reklam pastasını böyle bölüştüler

Teknoloji devi Google'a açılan tekelcilik davasının güncellenen halinen Facebook ile yaptığı gizli anlaşma çıktı. Facebook'un sahibi Mark Zuckerberg ve Google CEO'su Sundar Pichai'nin imzaladığı gizli anlaşmaya göre, Google, Facebook'a reklam konusunda birçok imtiyaz tanıyor.

Teknoloji dünyasının en büyük iki şirketi Facebook ve Google'ın reklam pastasını bölmek için 2018 yılında gizli bir anlaşma yaptığı iddia edildi.

Daha önce mahkemeye konu olan olayda, Meta'nın yan kuruluşu olan Facebook'un üst düzey yöneticilerinden Sheryl Sandberg tarafından anlaşmanın imzalandığı belirtiliyordu. Ancak mahkemeye ulaşan son bilgilere göre Facebook'un patronu Mark Zuckerberg'e ile Google CEO'su Sundar Pichai'nin gizli bir anlaşma imzaladıkları belirtildi. 2018 yılında imzalanan anlaşmada Google'ın Facebook'a reklamlar konusunda birçok avantaj sağlaması öngörülüyor.

Geçtiğimiz günlerde revize edilen dava dosyasında iki CEO'nun anlaşmayı imzalamadan önce Facebook'un üst düzey isimlerinden Sheryl Sandberg'in anlaşmayı revize ettiği ve patronu Zuckerberg'den onay aldığı görülüyor. 2018 yılında imzalanan anlaşmada Google ve Facebook'un yönetimlerinden üst düzey isimlerin de adı bulunuyor. Öte yandan Google CEO'su Sundar Pichai de anlaşmanın şartlarını şahsen imzaladı.

REKLAM VERENLERİ ALDATAN DÜZENLEME

Dava dosyasındaki yeni düzenlemede, Google'ın reklam açık artırmalarını nasıl fiyatlandırdığı ve yürüttüğü konusunda yayıncıları ve reklam verenleri yıllarca aldattığını ve bazı reklam verenlerin gelirini düşürürken alıcılar için fiyatları artıran gizli algoritmalar oluşturduğu iddia ediliyor.

Google çalışanlarının dahili yazışmalarına atıfta bulunan şikayete göre Google, şişirilmiş reklam fiyatlarından elde ettiği ekstra parayı tekelini uygunsuz şekilde genişletmek için kullandı.

GOOGLE, "DAVA DOSYASI HATALARLA DOLU" DEDİ, FACEBOOK ANLŞAMAYI SAVUNDU

İddialar, Google'a antitröst ihlalleri nedeniyle federal mahkemede dava açan Teksas, diğer 14 eyalet ve Porto Riko başsavcıları tarafından yapıldı. Facebook ve ana şirketi Meta Platforms davada sanık olarak bulunmuyor. Aralık 2020'de Teksas Başsavcısı Ken Paxton, Google'ı dijital reklam alanında hakimiyet kazanmak için rekabete aykırı yöntemler kullanmakla suçlayarak Google'a dava açılmasında başı çekti. Google sözcüleri ise yaptığı açıklamada dava dosyasının yanlışlarla dolu olduğunu belirtti.

Facebook'un içinde bulunduğu çatı şirket Meta ise anlaşmayı savunan bir açıklama yaptı. Meta sözcüsü Christopher Sgro yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Meta'nın Google ile münhasır olmayan ihale anlaşması ve diğer teklif platformlarıyla yaptığımız benzer anlaşmalar, reklam yerleşimleri için rekabeti artırmaya yardımcı oldu. Bu iş ilişkileri, Meta'nın reklamverenlere daha fazla değer sunmasını sağlarken, yayıncıları adil bir şekilde tazmin ederek herkes için daha iyi sonuçlar elde etmesini sağlıyor."

Google'a açılan davadan Facebook ile gizli anlaşma çıktı: Reklam pastasını böyle bölüştüler ile ilgili etiketler Google Facebook Reklam Mark Zuckerberg Meta gizli anlaşma Sundar Picha
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.