Goldman Sachs dört farklı Omicron senaryosu ortaya koydu

Merkezi ABD’de bulunan yatırım bankası Goldman Sachs, Omicron varyantı ile dünya çapında gözlenecek ekonomik aktiviteleri öngörmeye yönelik olarak farklı etkileri temel alan dört senaryo ortaya çıkardı.

Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana’da ilk tespitleri yapılan Kovid-19’un Omicron varyantı, “süper varyant” süper varyant olarak nitelendirilirken varyantın 32 mutasyona sahip olduğu biliniyor. Omicron’un daha hızlı yayıldığı ve daha şiddetli hastalığa neden olduğuna dair henüz bir kanıt olmadığını belirten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün aktarımlarına rağmen seyahat kısıtlamalarının başlaması ve dünya çapında piyasalarda gözlemlenen satış dalgası bir tansiyon yaratmış durumda.

Varyantın gözlemlenmesiyle, Goldman Sachs’da çalışan iktisatçı ve analistler Omicron’un yaratabileceği çeşitli etkileri temel alan dört senaryo üretti.

VARYANTIN HIZLI YAYILMASI

Goldman Sachs analistleri, Omicron’un Delta’ya göre daha hızlı yayılması senaryosunda dünya çapında 2022 ilk çeyrek büyümesinin yaklaşık 2,5 yüzde puan gerilemeyle yüzde 2’ye gerilemesini öngörüyor. Böylesi durumda 2022 geneli için önceki tahminlere göre 0,4 yüzde puan düşüşle yüzde 4,2 oranında ekonomik büyüme gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

VARYANTIN AĞIR GEÇMESİ

Omicron’un Delta’ya göre daha ağır geçmesi ve hastaneye yatışların artması senaryosunda dünya çapında ekonomik büyümenin daha ağır tahribat alacağını düşünen Goldman Sachs analistleri, enflasyon etkisinin ise muğlak olacağını düşünüyor.

VARYANTIN HIZLI YAYILIP HAFİF GEÇMESİ

Omicron’un daha hızlı yayılıp daha hafif atlatılması senaryosunda ise büyümenin baz senaryosundan hızlı gerçekleşeceği ve enflasyonun talepte dengelenme ve arz zincirindeki düzenlemelerle ivme kaybedeceğini öngörülüyor.

YANLIŞ ALARM

Dördüncü senaryo olarak hazırlanan “yanlış alarm” durumunda ekonomik büyüme ve enflasyon açısından önemli bir etki beklenmiyor.

Goldman Sachs dört farklı Omicron senaryosu ortaya koydu ile ilgili etiketler goldman sachs omicron varyantı ekonomik görünüm
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.