10 Nisan 2021
9 °
İstanbul
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
1 sa 16 dk
Akşam'a kalan süre
İmsak 04:56 Güneş 06:26 Öğle 13:10 İkindi 16:50 Akşam 19:45 Yatsı 21:09
Gündem

WhatsApp'ta büyük kan kaybı...

‘GİZLİLİK KARARINI UYGULAMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Avukat Devrim Nur Kayabalı ile 'Gündem Hukuk’ yeni bölümüyle SuperHaber YouTube kanalında yayında...

Gizem Er
Gizem Er

Hukuk alanında merak ettiğiniz sorular, Avukat Devrim Nur Kayabalı’nın açıklamalarıyla 'Gündem Hukuk'ta cevap buluyor. 'Gündem Hukuk'un yeni bölümünde, Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) konuşuldu.

Her şeyin dijitalleşmeye başladığı yeni dünya düzeninde kişisel verilerimizin tehlikeye girmesi an meselesi. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu tam da bu noktada devreye giriyor.

"HER TÜRLÜ ÖZEL BİLGİNİZ KİŞİSEL VERİ KAPSAMINA GİRİYOR"

Kişisel Verileri Koruma Kanunu'nun ayrıntılarını anlatan Devrim Nur Kayabalı, "2016’da Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kabul edildi. Hem vatandaşlar için yeni, hem de özel teşebbüsler yani şirketler, firmalar için de çok yeni bir sistem. Kanunun amacı; kişileri korumaktır. Verilerimizi alan, kopyalayan, sağa sola umarsızca gönderen özellikle firmalara karşı korumaktır. Kanun, uluslararası anlamda kabul görmüş kişisel veri tanımı üzerinde şekilleniyor ve özel teşebbüslere yani firmalara bir dizi yükümlülükler getiriyor. Kişisel veri en özetle temel haliyle; sizi, beni, bir firmayı göstermeye, tanımlamaya bunları yarayan her türlü bilgi. Saç rengi, göz rengi, boy, kilo, cinsiyet, kan grubu, T.C. kimlik numarası, telefon numarası ve adres gibi günlük hayatta çok umarsızca kullandığımız verilerin tamamı kişisel veridir. Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Rekabet Kurumu ve RTÜK gibi idari para cezası kesme, cezalandırma gibi haklara sahip olan ve denetim yapabilen özerk bir kurumdur." ifadelerini kullandı.

“MARKALARIN REKLAM AMAÇLI GÖNDERDİĞİ SMS’LER İÇİN AÇIK RIZA ALMALARI GEREKİYOR”

Kanunun vatandaşlara sunduğu hakları değerlendiren Avukat Kayabalı, "VERBİS kayıt sistemi diye bir sistem bulunuyor. 20 farklı sektöre şu cezalar kesilmeye başlandı. Kişisel verilerimizi işleyen bütün sektörler var. Genelde şirketler 'Ben yapmak zorunda mıyım?, Ben x sektördeyim benimle ne alakası var?' gibi sorular soruyor. Telefon numarası dahi alıyorsanız kişileri tanımlamaya yarayan herhangi bir bilgi işliyorsanız siz de VERBİS’e kayıt olmakla yükümlüsünüz. VERBİS'e son kayıt tarihi 31 Mart 2021. 31 Mart'a kadar kayıt yapılmayanlara kanun yüklü idari para cezaları veya belki suç teşkil eden bir durum varsa hapis cezası verme yükümüne sahip. Artık şirketler sakladığı CV'yi bile ne için ve ne kadar süreyle kendimde saklı tutacağımı kişiye bildirmekle yükümlü. Mesela belli firmalardan alışveriş yapıyoruz, telefon numaralarımızı datalarında veri datalarında tutuyorlar. 1 ay sonra 2 ay sonra bir kampanya olduğunda telefonunuza SMS geliyor. Bu SMS’lerin gelebilmesi için bu firmaların açık rıza almaları gerekiyor. Kanunda bir önemli ayrıntı şu, kanun genel veriyi ve kişisel veriyi ikiye ayırıyor. Özel veri, bizim için nitelikli ve çok daha farklı koşullara tabi olan veriler. Türkiye bu arada dünyada ilk defa kılık kıyafet ibaresini kişisel verilerin korunması kanunu geçilmiş bir ülkedir. Kılık kıyafetinizi, ayrımcılığa tabi olmaması bakımından bu gibi birkaç tane istisna özel veri kabul ediyor. Kanun özetle hayatımıza birkaç tür yeni politika getiriyor; 'kafanıza göre insanların verisini alamazsın istisnaları sayıyorum bunlar dışında veri alıyorsan ne kadar sürede tutacağını bildireceksin' diyor. Özel veri işliyorsan açık rıza alacaksın, kişilerin verilerini ne yapacağını söyleyeceksin. Kişiye veri tabanından e-posta gönderiyorsan altına bilgilendirmeyi geçeceksin. Eğer bir web sitesi kullanıyorsan veya internet satışı yapıyorsan çerez, gizlilik politikası gibi bildirimleri oraya yükleyeceksin. Kafana göre herkesin numarasını kendine saklı tutup SMS atamayacaksın." dedi.

“WHATSAPP’IN YENİ GİZLİLİK KARARINI UYGULAMASI ŞU ANDA HUKUKİ OLARAK MÜMKÜN DEĞİL”

WhatsApp'ın yeni gizlilik sözleşmesi kararını hukuki olarak inceleyen Kayabalı, "Aslında bizim verilerimiz şu anda WhatsApp tarafından dinlenmiyor. Biliyorsunuz Facebook ile WhatsApp yıllar önce birleşmişti. Bizim verilerimi zaten uzun süredir sosyal ağlar üzerinden dinleniyor. Ancak bunları kullanamıyorlar. Mesela Adana’da otel arıyorsunuz Facebook'tabir sayfayı tekrar açtığınız zaman Adana otelleri önünüze reklam olarak iniyor. WhatsApp'ta bunun aynısı yapmak istedi, buradan  neden para kazanmayalım ki dedi. Gizlilik politikası bakımından KVKK'nın kabulü, getirdiği yenilikler ve daha evvel WhatsApp’ın uyguladığı gizlilik politikası nedeniyle zaten bunu yapması şu anda hukuki olarak mümkün değil." sözleriyle belirtti.

Avukat Devrim Nur Kayabalı’nın açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

Sitene Ekle

Yorumlar