Gizemli hastalık CIA'da ortalığı karıştırdı: İbret için görevden alındı

ABD'li diplomatlarda görülen gizemli hastalık Havana Sendromu'nun Avrupa'ya sıçraması sonrası CIA'den gündeme bomba gibi düşen bir haber geldi. Avusturya'nın başkenti Viyana'da ortaya çıkan vakalar sonrası Viyana istasyon şefinin görevden alındığı öğrenildi. Gizemli hastalık son olarak CIA Direktörü Burns'ün geçen hafta yaptığı Hindistan ziyaretinde çıkmıştı.

ABD'nin Küba Büyükelçiliği'nde görev yapan personelde görülen Havana Sendromu'nun Avrupa'ya sıçraması, Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nda (CIA) depreme yol açtı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki çok sayıda ABD'li ve çocuklarında Havana Sendromu'nun belirtileri görüldü. Washington Post gazetesi, Viyana'da ortaya çıkan vakaların diğer tüm şehirlerden fazla olduğunu bildiriyor.

Washington Post ayrıca, Viyana istasyon şefinin gizemli hastalıkla ilgili uygun adımları atmadığı gerekçesiyle CIA tarafından görevinden uzaklaştırıldığını bildiriyor. Gazetenin haberinin ardından uluslararası ajanslar CIA'den görüş almak istedi fakat gizli servis herhangi bir yorumda bulunmadı.

CIA Direktörü William Burns, Temmuz ayında yaptığı açıklamada şimdiye kadar yaklaşık 100 teşkilat çalışanı ve ailelerinde Havana Sendromu'na rastlandığını söylemişti.

Gizemli hastalık, ilk kez Küba'nın başkenti Havana'da görevli ABD'lilerde 2016'da görüldü. Baş dönmesi, duyma kaybı, dengesizlik ve anksiyete gibi belirtileri olan hastalığa daha sonra Havana Sendromu adı verildi. Hastalık şikayetiyle başvuranlar, bir anda çevredekilerin duymadığı şekilde sesler duyduklarını ve ardından büyük bir baskı hissettiklerini söylediler.

'Sonik saldırı' ihtimali uzun süre gündemden düşmedi. Bir yıl sonra ise bu kez Havana'da görev yapan Kanadalı diplomatlarda aynı rahatsızlık görüldü.

SON OLARAK HİNDİSTAN SEYAHATİNDE ORTAYA ÇIKTI

CIA Direktörü Burns'ün geçtiğimiz hafta gerçekleşen Hindistan gezisinde de bir gizli servis ajanında Havana Sendromu'na rastlandı. CNN International ve New York Times, CIA'in bir numaralı isminin söz konusu olayı öğrenince büyük bir öfkeye kapıldığını yazdı.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in geçen ayki Asya ziyareti sırasında Singapur-Vietnam uçuşu, Vietnam'daki iki ABD'lide görülen muhtemel 'Havana Sendromu' belirtileri üzerine saatlerce rötar yapmıştı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), personelini genellikle tuhaf sesler veya sıcaklık ya da basınç hissi, ardından baş ağrısı, mide bulantısı, vertigo ile diğer semptomların rastlandığı anormal sağlık olayları konusunda uyardı. ABD'li yetkililer, çalışanlarından söz konusu semptomları hissetmeleri halinde bölgeyi derhal terk etmesini istiyor.

Hastalık karşısında şimdilik çaresiz gözüken CIA ise, vakalara daha iyi müdahale etmek için Tıbbi Hizmetler Ofisinde değişikliğe gidiyor. Özel sektörden bilim insanları CIA'in projesinde görev yapacak.

Havana Sendromu yalnızca ABD dışında görülmedi. Nisan ayı sonunda CNN iki Beyaz Saray yetkilisinde Havana Sendromu'na rastlanıldığını duyurdu. Politico gazetesi ise Miami'deki bir ABD yönetimi yetkilisinin sendromu yaşadığını aktardı.

Küba'da Havana Sendromu'ndan etkilenenleri kapsayan bir araştırmanın sonuçları 2018 yılında yayımlanmıştı. Rapora göre, bazı diplomatlarda beyin hasarına rastlandı.

Gizemli hastalık CIA'da ortalığı karıştırdı: İbret için görevden alındı ile ilgili etiketler CIA ABD Viyana havana sendromu
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.