Gıda fiyatları 6,5 yılın zirvesine çıktı

Dünya genelinde gıda fiyatları ocak ayında son 6,5 yılın zirvesine çıktı. Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamaya göre, fiyatlardaki bu artışta Çin'in artan ithalatı ve ABD'de azalan üretim önemli rol oynadı.

Dünya genelinde gıda fiyatları ocak ayında art arda sekizinci defa artış kaydederek son 6,5 yılın zirvesine ulaştı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen rapora göre; tahıl, yağlı tohum, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri takip eden dünya gıda fiyatları endeksi Aralık ayındaki 108.6 seviyesinden Ocak'ta 113.3'e yükseldi.

Rapora göre; hububat, şeker ve bitkisel yağ fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle dünya gıda fiyatları Temmuz 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.

FAO küresel hububat hasadının 2020 yılında tarihi zirveye çıkacağını tahmin etmiş, ancak hububat stoklarındaki hızlı azalmaya dikkat çekerek Çin'den gelen ithalat talebinin beklentileri aştığına dikkat çekmişti.

FAO hububat fiyatları endeksi Ocak'ta bir önceki aya göre yüzde 7.1, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 11.2 oranında artış kaydetti. Fiyatlardaki yükselişte Çin'in artan ithalatı ve ABD azalan üretimi büyük oranda rol oynadı.

Gıda fiyatları 6,5 yılın zirvesine çıktı

TÜRKİYE'DE GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

Son günlerde Türkiye'de de temel gıda ürünlerindeki yüksek fiyatlar başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere toplumun geniş bir kesiminde eleştirilmeye ve tartışılmaya başlandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gıda fiyatlarındaki artışa karşı önlem alacaklarını ve fahiş fiyatlar devam ettiği takdirde yüksek cezaların gelebileceğini söylemişti.

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyatların tespiti için market ve pazarlarda denetimlere başlarken, ürünlerde haksız yüksek fiyat uygulayan işletmeler hakkında işlem uygulanmaya başlatıldı. 

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, tarım ve gıda maliyetleri arttığını ve bu nedenle fiyatlarda düşüş beklenemeyeceğini savunmuştu.

Gıda fiyatları 6,5 yılın zirvesine çıktı ile ilgili etiketler Gıda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Birleşmiş Milletler fiyat fao
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.