Gezici seçim anket sonuçları 2019! Hangi şehirde kim önde?

Gezici seçim anket sonuçları 2019! 31 Mart 2019 yerel seçimleri yaklaşırken, her yıl olduğu gibi Gezici Araştırma Şirketi anketlerini tamamladı ve seçim öncesi hangi partinin hangi ilde önde olduğunu gözler önüne serdi. Bu gelişmenin ardından internette 2019 yılı Gezici seçim anket sonuçları araştırılmaya başladı. İşte İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve diğer birçok ildeki oy dağılımı... Peki hangi şehirde kim önde? İşte Gezici seçim anket sonuçları 2019 ve tüm detaylar...

Gezici seçim anket sonuçları 2019! Murat Gezici'nin sahibi olduğu Gezici Araştırma Şirketi her yıl olduğu gibi bu yıl da seçim anketlerini yayınladı. Gezici seçim anket sonuçlarını merak eden vatandaşlar da internette konuyu araştırmaya başladı. Biz de bu konuyu sizler için inceledik ve haberimize ekledik. İşte Gezici seçim anket sonuçları 2019 ve tüm ayrıntılar...

Gezici seçim anket sonuçları 2019! Hangi şehirde kim önde?

GEZİCİ SEÇİM ANKETİ SONUÇLARI 2019!

Gezici Araştırma Şirketi, 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçim için bir araştırma gerçekleştirdi.

Adana, Balıkesir, Hatay, Antalya, Aydın, İstanbul, Ankara ve Manisa'yı içeren araştırmanın 23-24 Şubat tarihlerinde yapıldığı ifade edildi. Gezici Araştırma Şirketi'nin sahibi Murat Gezici, araştırma için şu bilgiyi verdi:

"Araştırmanın örneklemi TÜİK 2014 Yerel Seçim Sonuçları ve 24 Haziran 2018 Milletvekili Genel sonuçları dikkate alınıp, her ili temsil edecek nitelikte oluşturularak düzenlenmiştir. Araştırma 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, yaklaşık yarısı kadın olmak üzere her ilde ortalama 3200 — 4300 kişi ile yürütülmüştür. Yapılan çalışmada tüm veriler hanelere gidilip yüz yüze görüşme metodu ile toplanmıştır. Gezici Araştırma aboneleri için araştırmayı yapmıştır."

İSTANBUL'DA SÜRPRİZ BEKLENMİYOR

Yapılan ankete göre Binali Yıldırım kararsızların dağıtılmasıyla yüzde 52.1 oy alarak İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı için en öndeki aday konumunda.

ANKARA'DA 5.5 PUAN FARK GÖRÜNÜYOR

Gezici Araştırma'ya göre Ankara'da AK Parti adayı Mehmet Özhaseki, CHP'li rakibi Mansur Yavaş karşısında 5.5 puanlık bir fark ile önde.

CHP'YE BÜYÜK ŞOK

Açıklanan sonuçlara göre CHP'nin elinde olan Aydın ve Hatay gibi büyükşehirler Cumhur ittifakının eline geçiyor. Ankete göre Adana, Balıkesir, Antalya ve Manisa'da da AK Parti ve MHP tarafından aday gösterilen isimler önde.

ANKET NEDİR?

Anket, kişilerin belli konulardaki tutumlarını, düşünce ve duygularını, önerilerini saptamak üzere yazılı olarak hazırlanmış soru listeleridir. Bilimsel değer taşıması için, geçerli ve güvenli sonuç vermesi beklenir. Burada sosyal gruplar dikkate alınmalı farklı gruptaki bireylerin anketlere vereceği cevapların farklılık arzedeceği değerlendirmelerde dikkate alınmalıdır. Anketler şirketlerin yatırımlarını yapmadan önce insanlardan aldıkları bilgi kaynağıdır. Şirketler bu anketler aracılığıyla yatırım yapmakta ve anket sonuçlarına bakarak var olan riski minimum seviyeye çekerler.

YEREL SEÇİM NEDİR?

Türkiye’de
Yerel yönetimlerin kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın biçimde sağlanması ve idarede etkinlik ve verimliliğin sağlanmasında merkezi bir konuma sahiplerdir. Yerel demokrasinin gelişmesinde yerel yönetimlerin seçilmeleri büyük önem arzetmektedir. Türkiye’de Anayasanın 67. maddesi yerel yönetimlerinin karar oganlarının seçimle işbaşına geldiklerini belitmektedir, 127. maddenin ilk fıkrası ise seçimlerin ve halkoylamalarının serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy açık sayım ve döküm esaslarına göre yargı gözetim ve denetimi altında yapılması gereğini öngörmektedir. 5 yılda bir yapılmaktadır.

Avrupa’da
Avrupa Konseyi’ne bağlı olan Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartnamesi (ya da Mahalli İdareler Avrupa Antlaşması), yerel yönetimlerin haklarının ölçülmesi ve korunması amacıyla Avrupa çapında ortak hükümler getirmektedir. Antlaşma, yerel yönetimlerin siyasal, yönetsel ve mali özerkliklerinin korunmasını amaçlayarak tarafların ortak hükümlere uymalarını taahhüt altına almaktadır. Antlaşmanın uygulanmasını izlemek için Kongre iki ana faaliyet yürütmektedir: yerel ve bölgesel seçim gözlemi ve izlemesi. Kongre düzenli olarak üye ve aday ülkelerde yerel ve bölgesel seçim gözlem misyonları düzenlemektedir, bu misyonlar söz konusu ülkelerdeki yerel ve bölgesel demokrasi durumunun ve gelişiminin izlenmesini sağlamaktadır. Seçim gözlem misyonları çerçevesinde, Kongre gözlem raporları hazırlar.

Yerel ve bölgesel seçim gözlemi
Uluslararası seçim gözlem kuruluşlarının çoğunluğu başkanlık ve parlamenter seçimlerin izlenmesinde yetkiye sahiptirler. Venedik Komisyonu’nun katkısıyla Avrupa Konseyi kongresine özellikle yerel ve bölgesel seçimleri gözleme yetkisi verilmiştir, bu anlamda Kongre benzersiz bir kuruluştur. 1990’dan bu yana 50’den fazla seçim süreci Kongre’nin seçim gözlem misyonu konusu olmuştur. Kongre’nin seçim gözlem stratejisi üç ana hatta dayanmaktadır:

Kongre’nin seçim gözlem çalışmaları, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Antlaşmasına uygun olarak, yerel demokrasinin kurumsal bir çerçeveye oturtulmasının sağlanmasında katkıda bulunmayı hedefler. Kongre’nin amacı seçimlerden sonra ülkelere yöneltiği tavsiye kararlarının izlenip izlenmediğini değerlendirmek.

Kongre’nin çalışmaları yerel ve bölgesel demokrasinin önemi konusunda bilinçlendirmeye katkıda bulunmayı amaçlar.

Seçim gözlemi alanında Kongre benzersiz rolünün farkındalığinda olup, seçim gözlem misyonlarının eylemsel ve işlemsel kapasitelerini güçlendirme adına çaba göstermektedir.

Gezici seçim anket sonuçları 2019! Hangi şehirde kim önde? ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

10 milyon TL değerinde lüks araçlar ele geçirildi! Türkiye'ye getirilme nedenleri pes dedirtti...

Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi. 2 şüphelinin yakalandığı operasyonda araçların yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak kullanmak için getirildiği öğrenildi.