GES nedir? Nasıl hesaplanır? Gelire Endeksli Senet talep toplama ne zaman?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın gelire endeksli senet açıklamasının ardından Gelire Endeksli Senet araştırılmaya başlandı. Bu çerçevede, Gelire Endeksli Senet (GES)'in ne olduğu ve nasıl hesaplandığı merak ediliyor. Peki, GES nedir? Nasıl hesaplanır? Gelire Endeksli Senet talep toplama ne zaman? Ayrıntılar haberimizde...

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların tasarruflarını Türk lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) uygulamasının başlatılacağını ve talep toplama işlemlerinin 15 Haziran'dan itibaren gerçekleştirileceğini açıkladı. Yapılan haberlerin ardından Gelir Endeksli Senet (GES)'in ne olduğu ve nasıl hesaplandığı merakla araştırılmaya başlandı. Peki, GES nedir? Nasıl hesaplanır? Gelire Endeksli Senet talep toplama ne zaman? Detaylar haberimizde...

GES nedir? Nasıl hesaplanır? Gelire Endeksli Senet talep toplama ne zaman?

GELİRE ENDEKSLİ SENET (GES) NEDİR?

GES getirisi, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan Kamu İktisadi Teşebbüslerinin gelirlerine endekslidir. Kuponlar 3 ayda bir ödenecektir. Asgari gelir getirisi vardır. Böylece düşüş yaşanmayacaktır.

Borsa İstanbul'un sitesinde yer alan bilgiye göre, yurt içi tasarrufların artırılması, Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, Hazine tarafından 28 Ocak 2009 tarihinde ilk Gelire Endeksli Senet (GES) ihracı gerçekleştirilmiştir.

GES ihraçlarında getiriler, Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KIYEM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenmiştir.

Gelire Endeksli Senetler ile getirisi Devlet gelirleriyle ilişkilendirilen bir yatırım aracı yaratılmış olmaktadır. Söz konusu senetlere uygulanacak asgari kupon ödeme garantisi sayesinde yatırımcının gelir payındaki değişimden olumsuz etkilenmesi önlenmiş olmaktadır.

GES TALEP TOPLAMA HANGİ BANKALARDAN YAPILIR?

Senet, yalnızca gerçek kişilere ihraç edilecektir. Kupon ve anapara ödemeleri Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankasından yapılacak. 

 GES TALEP TOPLAMA NE ZAMAN YAPILACAK?

Türkiye genelinde 15 Haziran - 22 Haziran 2022 tarihleri arasında, GES ihracına ilişkin talep toplama işlemleri gerçekleştirilecektir.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞINDA GELİRE ENDEKSLİ SENET AÇIKLAMASI

Bugün Bakanlığımız resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında; Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.

Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES'ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.

Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve ana para ödemeleri Bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir.

İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır.

Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir.

 

 

GES nedir? Nasıl hesaplanır? Gelire Endeksli Senet talep toplama ne zaman? ile ilgili etiketler Hazine ve Maliye Bakanlığı ges gelire endeksli senet
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.