Gerçek bedelle beyan edilen arasındaki fark yüzde 350’ye çıktı

Tapuda gayrimenkul devir işlemi yapılabilmesi için tapu harcı ödeniyor. Alım satım bedeli üzerinden yüzde 4 (binde 20) olarak uygulanan tapu harcını alıcı ve satıcının yarı yarıya ödemesi gerekse de uygulamada tamamını alıcı ödüyor.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Ancak daha az vergi ödemek için çoğunlukla gerçek bedel değil rayiç bedel beyan ediliyor.

İNCELEME YAPILIYOR

Posta’nın haberine göre, Son 1 yılda katlanan ev fiyatları, tapuda gerçek bedeli bildirenlerin sayısını daha da azalttı. Beyan edilen değer ile gerçek satış bedeli arasındaki fark yüzde 350’yi buldu. Bu da vergi kaybının artmasına neden oluyor. Bunun önüne geçmek için Maliye, son dönemdeki işlemleri emlak sözleşmeleri üzerinden incelemeye aldı. Tapu harcındaki vergi kaybının azaltılması ve gerçek bedelin beyanının artırılması için sektörden bir öneri geldi.

RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN

Coldwell Banker Türkiye & Kıbrıs, Century 21 Türkiye, Era Türkiye, Muzayede.com ve Premier Yapı gibi şirketlerin sahibi MasterTürk’ün Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Taş, tapuda gösterilen değer ile gerçek değer arasındaki farkın yüzde 350’ye çıktığını belirterek, “Önceden tapu rayiç bedeli 1 milyon lira olan evin gerçek bedeli 2 milyondu. Şu anda tapu rayiç bedeli 1 milyon lira olan yerin gerçek değeri 5 milyon lira! Makas çok açıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı ile Ankara’da görüştük. Konunun Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye aktarılacağı bilgisini aldık” diye konuştu.

YENİDEN DÜZENLENMELİ

Gökhan Taş, önerilerini şöyle anlattı:
“O evin 5 milyon değil 1 milyon gösterildiğini biliyoruz. Buna mı çözüm isteniyor? Bir kereye mahsus, yüzde 1 vergi ile değer artışı beyanı getirilsin. Şu an evin değeri 1 milyon lira. Gerçekte 5 milyon lira. Ev sahibine, 50 bin lira yani yüzde 1 vergi ile evini gerçek değerine getirme hakkı tanınsın. İkincisi tapu harcı düşürülsün, üçüncüsü belediye vergisi düşürülsün. Kısaca emlak vergisinin yeniden düzenlenmesi lazım.” Taş, yabancılara uygulanan ekspertiz zorunluluğunun tüm sektöre getirilmesini de tavsiye etti.

DANIŞMANLAR AVANTAJ SAĞLADI

Şu anda piyasada 1.5 milyon liraya kadar olan ve 10 milyon lira üstündeki gayrimenkullerde hareketlilik olduğunu ifade eden Gökhan Taş, satışların bir zincir haline geldiğini, bir yer satmadan yeni bir yer alınamadığını anlattı. Artan fiyatlar ve hareketliliğin emlak danışmanlarına da avantaj sağladığını belirten Taş, şöyle konuştu: “2 yılda ev alabilecek birikim yapabiliyorlar. Bu sebeple bizim ofis ve emlak danışmanı sayılarımız oldukça arttı. Türkiye’de 30 bin lira maaş ile artık bir gayrimenkul almak zorlaştı ama yüzde 4 komisyon geliri ile 25 daire satan, hizmet verdiği ilçede bir ev sahibi olabiliyor. 2 yılda bir daire sahibi yapan ender meslek kurumsal emlak danışmanlığı.”

Gerçek bedelle beyan edilen arasındaki fark yüzde 350’ye çıktı ile ilgili etiketler Tapu Harcı Tapu
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.